به جرئت میتوان گفت امروزه محتوای ویدیویی باارزشترین نوع محتوا در فضای وب است؛ زیرا آمارهای مختلف نشان دادهاند که کاربران آنلاین، بیشتر وقت خود را صرف تماشای ویدیو میکنند. به همین دلیل هرروز به تعداد کسب و کارها و افرادی که با ساخت ویدیو و تولید محتوای ویدیویی قصد دارند توجه مخاطب را جلب کنند، افزوده میشود. اینجاست که سئو ویدیو اهمیت زیادی پیدا میکند؛ زیرا باعث میشود ویدیوهای شما در بین میلیونها محتوای ویدیویی که در سراسر اینترنت وجود دارند، دیده شود.
در این مقاله قصد داریم ابتدا با مفهوم سئوی ویدیو بیشتر آشنا شویم و سپس بهترین روشهای سئو کردن و بهینهسازی ویدیوها برای موتور جستجوی گوگل را نام ببریم. با ما همراه باشید.
سئوی ویدیو چیست؟
سئو ویدیو به زبان ساده به معنی بهینهسازی محتوای ویدیویی برای موتورهای جستجو به ویژه گوگل، حول کلمات کلیدی مختلف است تا وقتی کاربر این کلمات را در گوگل سرچ میکند، محتوای ما در صفحه اول و بالاتر از رقبا برای او نشان داده شود.
بهترین راه سئو کردن ویدیوهایمان این است که بتوانیم کلمات کلیدی مختلفی که کاربران توسط آن، درباره موضوع ویدیوی ما سرچ انجام میدهند، پیدا کرده و از آنها در بهینهسازی محتوای خود استفاده کنیم.
چرا بهینهسازی و سئو ویدیو اهمیت دارد؟
همانطور که در مقدمه گفتیم، کاربران فضای آنلاین بخش زیادی از زمان خود را صرف تماشای ویدیو در اینترنت میکنند و در فضای وب نیز میلیونها محتوای ویدیویی وجود دارد. به همین دلیل سئو ویدیو برای افزایش بازدید ویدیوهایتان اهمیت زیادی دارد. در ادامه سایر دلایل اهمیت بالای سئو ویدیو را نام میبریم.
افزایش آگاهی از برند
وقتی ویدیوهای خود را برای موتور جستجوی گوگل بهینه میکنید، مخاطبان زیادی با سرچ کلمات مختلف میتوانند شما را پیدا کنند. حتی ممکن است این افراد از کشورهای دیگر باشند. این کار باعث ارتقای برند کسب و کارتان یا پرسونال برندینگ شما خواهد شد. همچنین اگر علاوه بر سئو کردن ویدیوهایتان، آنها را در سایت آپارات قرار دهید، تعداد مخاطبان شما بیشتر هم خواهند شد؛ زیرا آپارات پربازدیدترین سایت ایران با بیش از 60 میلیون کاربر فعال است.
ارتباط بهتر با مخاطبان هدف
یکی از بزرگترین مزایایی که محتوای ویدیویی دارد این است که نسبت به عکس یا محتوای متنی، ارتباط بهتری با مخاطب برقرار میکند. ازاینرو، اگر ویدیوهای خود را برای مخاطبان هدف خود، بهینهسازی کنید، میتوانید ارتباط بهتری با آنها برقرار کرده و اطمینان حاصل کنید که آنها به ویدیوی شما دسترسی خواهند داشت. این کار شما را یک قدم به مخاطبانتان نزدیکتر خواهد کرد.
همچنین توجه داشته باشید که مخاطبان زیادی در قسمت سرچ ویدیوهای گوگل، برای رسیدن به محتوای ویدیویی دلخواه خود، هرروزه در حال جستجو هستند. به همین دلیل سئوی ویدیو و بهینهسازی آنها میتواند به شما کمک کند تا در این نتایج نیز بالاتر از همه قرار بگیرید و مخاطبانتان شما را زودتر پیدا کنند.
بهبود تعامل با مشتری
هنگامی که با مخاطبان خود ارتباط برقرار میکنید، باید اطمینان حاصل کنید که میتوانید آنها را با محتوای ویدیویی خود نیز درگیر کنید. به همین دلیل سئوی ویدیو اهمیت زیادی پیدا میکند؛ زیرا با استفاده از مفاهیم سئویی و معیارهایی مانند تعداد بازدید، درخواستهای تبلیغات، نرخ کلیک، تعداد اشتراکگذاریها، impression و غیره، میتوانید میزان درگیری و جذب کاربران خود را تحلیل کنید. همچنین اگر ویدیوهای خود را سئو کرده و مخاطبان زیادی را جذب کنید، میتوانید لایکها و کامنتهای بیشتری نیز دریافت کنید و همین امر باعث تعامل بیشتر مخاطبان و مشتریان با شما خواهد شد.

افزایش ROI یا نرخ بازگشت سرمایه
برای ساخت محتوای ویدیویی باید همیشه هدف داشته باشید و یکی از بهترین اهداف میتواند افزایش ROI یا نرخ بازگشت سرمایه باشد. طبق گزارش سایت HubSpot، هشتاد و هفت درصد از بازاریابان، توسط محتوای ویدیویی بهینهشده خود توانستهاند نرخ بازگشت سرمایه خوبی را تجربه کنند.
درک بهتر رفتار کاربران
اگر ویدیوهای خود را سئو کنید، گوگل ویدیوی شما را index خواهد کرد؛ در نتیجه میتوانید رفتار کاربرانتان را توسط ابزارهای مختلف مانند Google Analytics یا سرچ کنسول تحلیل و پیشبینی کنید. این موضوع اهمیت ویژهای در ویدیو مارکتینگ یا بازاریابی ویدیویی دارد و باعث میشود بتوانید در آینده ویدیوهای بهتری تولید کرده و مخاطبان بیشتری جذب کنید.
دریافت سرنخ فروش یا Lead
هنگامی که ویدیوی شما برای موتورهای جستجو بهینه میشود، نهتنها مخاطبان راحتتر شما را پیدا خواهند کرد؛ بلکه ممکن است توسط راهحلی که به آنها دادهاید جذب برند و محصول شما شده و تبدیل به مشتری بالقوه شوند.
حال که با سئوی ویدیو و اهمیت آن آشنا شدیم، بهتر است سراغ راههای بهینهسازی و سئو کردن ویدیو برویم.
افزایش کلیک و ورودی سایت
با استفاده از سئوی ویدیو میتوانید در نتایج گوگل بالاتر از رقیبان خود قرار بگیرید و همین امر باعث میشود که مخاطبان بیشتری روی سایت و ویدیوی شما کلیک کنند و در نتیجه ورودی سایت شما افزایش پیدا میکند. همچنین توجه داشته باشید که این افزایش کلیک نه تنها به افزایش بازدید ویدیوهای شما منجر میشود؛ بلکه بسیاری از کاربران را به سایر صفحات سایت شما نیز راهنمایی میکند که باعث افزایش رتبه کل سایت در گوگل خواهد شد.
چگونه ویدیوهایمان را سئو کنیم؟
در سالهای اخیر الگوریتمهای گوگل پیچیدهتر شدهاند تا وقتی کاربر کلمه یا عبارتی را در گوگل جستجو میکند، گوگل بتواند بهترین نتیجه را به او نشان دهد. به همین دلیل قبل از هر چیزی باید ویدیوهای خود را برای کاربران بهینه کنید تا بتوانید در نتایج برتر جستجوی گوگل ظاهر شوید.
در ادامه روشهای مختلف سئو کردن ویدیو را نام برده و هرکدام را توضیح میدهیم.
1- حول موضوع ویدیوهایتان تحقیق کلمات کلیدی انجام دهید
اولین قدم برای سئو ویدیو و بهینهسازی آنها، تحقیق کلمات کلیدی و استفاده از آنها در عنوان و توضیحات ویدیو است. برای این کار ابتدا باید کلمه کلیدی اصلی خود را انتخاب کرده و از طریق ابزارهای مختلف، کلمات مرتبط را نیز پیدا کنید. برای پیدا کردن کلمه کلیدی اصلی این سؤال را از خود بپرسید که میخواهید کاربران دقیقاً با چه کلمه یا عبارتی به ویدیوی شما برسند؟ همچنین میتوانید با کلمات مختلفی که حول موضوع ویدیوی خود به ذهنتان میرسد، در فضای اینترنت جستجو انجام دهید و ببینید که رقبا و ویدیوهای مشابه شما در صفحه اول گوگل با کمک کدام کلمات رتبه گرفتهاند.
بعد از آن که کلمه کلیدی اصلی خود را پیدا کردید، از ابزارهایی مثل keywordtool استفاده کرده و با استفاده از کلمه کلیدی اصلی خود، به سایر کلمات مرتبط برسید.
2- از کلمات کلیدی در عنوان و توضیحات ویدیو استفاده کنید
رباتهای گوگل نمیتوانند ویدیوی شما را مشاهده کنند؛ بلکه با استفاده از عنوان و توضیحات ویدیوهایتان، متوجه موضوع آن میشوند. به همین دلیل هرچه قدر عنوان بهتر و توضیحات کاملتری برای ویدیوهایتان بنویسید و از کلمات کلیدی در آن استفاده کنید، سریعتر در گوگل رتبه خواهید گرفت.
بعد از آنکه یک دسته کلمات کلیدی مرتبط با موضوع ویدیوهایتان پیدا کردید، از آنها در عنوان و توضیحات ویدیو استفاده کنید. بهترین کار این است که از کلمه کلیدی اصلی در ابتدای عنوان ویدیو استفاده کنید. همچنین سعی کنید چند بار در توضیحات ویدیو از کلمه کلیدی اصلی استفاده کنید و سایر کلمات را نیز به تعداد دلخواه در عنوان و توضیحات به کار ببرید.
حواستان باشد که عنوان و توضیحات برای کاربر جذاب باشند و صرفاً برای تکرار کلمات کلیدی نوشته نشده باشند.
پیشنهاد میکنیم مقاله 11 نکته مهم برای نوشتن تیتر و توضیحات ویدیو را مطالعه کنید تا بتوانید عنوان و توضیح بهتری برای محتواهای ویدیویی خود بنویسید.
3- عنوان جذابی برای ویدیوهایتان انتخاب کنید
نوشتن عنوان جذاب برای کاربر اهمیت خیلی زیادی دارد؛ زیرا هرچه قدر تیتر جذابتر باشد، احتمال کلیک کاربران افزایش مییابد و گوگل محتوای شما را باارزش میبیند. البته تنها نرخ کلیک کافی نیست؛ زیرا اگر عنوان جذابی هم بنویسید ولی محتوای شما برای کاربر مفید نباشد، رتبه خود را از دست میدهید. به همین دلیل نوشتن عنوان و توضیحات خوب در کنار تولید محتوای مفید، کمک بزرگی به بهبود رتبه شما در گوگل خواهد کرد.
4- برای کاربر محتوا تولید کنید
اشتباهی که اغلب افراد انجام میدهند، این است که فقط برای رتبه گرفتن در نتایج جستجوی گوگل، عنوان، توضیحات و سایر عناصر ویدیو را آن قدر پر از کلمات کلیدی میکنند که دیگر برای کاربر مفهومی ندارند. با این حال توجه داشته باشید که گوگل به این کار خیلی حساس است و یکی از الگوریتمهای گوگل فقط برای شناسایی این محتواها و جریمه آنها طراحی شده است.
همچنین گوگل همیشه تأکید کرده است که رفتار کاربر و جذاب بودن و درنتیجه درگیری بیشتر کاربر با محتواها، یکی از مهمترین معیارها برای رتبهبندی صفحات مختلف در گوگل است. به همین دلیل همیشه علاوه بر رعایت نکات سئویی، حواستان به کاربر باشد و همیشه در راستای رفع نیاز و جذب مخاطبان، سئوی ویدیو را انجام دهید.
5- لینکسازی داخلی و خارجی را فراموش نکنید
یکی از مهمترین معیارهای رتبهبندی گوگل این است که سایتهایی که اعتبار دامنه بالا و رتبه خوبی در گوگل دارند، به شما لینک دهند. این کار باعث بالا رفتن ارزش محتوای شما میشود و گوگل به آن رتبه میدهد. همچنین لینکسازی داخلی و دادن لینک به محتواهای خودتان باعث میشود گوگل ارتباط موضوعی محتواهای مختلف شما را بهتر درک کرده و سریعتر آنها را index کند.
توجه داشته باشید که لینکسازی داخلی و خارجی یک کار مداوم است و باید همیشه سعی کنید محتوای خوبی تولید کنید تا سایتهای معتبر در دورههای مختلف زمانی به ویدیوهای شما لینک دهند.
6- ویدیوهایتان را در سایت آپارات قرار دهید
همانطور که گفتیم سایت آپارات پربازدیدترین سایت ایران است و کاربران زیادی در این پلتفرم به دنبال محتواهای ویدیویی مختلف هستند. همین امر شانس دیده شدن ویدیوی شما را افزایش میدهد و درنتیجه با افزایش بازدید محتواهایتان، رتبه بهتری نزد گوگل خواهید گرفت. مطالعه مقاله مزایای انتشار ویدیو در آپارات اطلاعات بیشتری در این مورد به شما میدهد.
علاوه بر بهبود سئو، افزایش بازدید ویدیوهایتان در آپارات میتواند باعث افزایش آگاهی از برند، دیده شدن بیشتر محصولات و خدمات و همچنین کسب درآمد برای شما شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درآمدزایی میتوانید مقاله چطور وارد سرویس درآمدزایی آپارات شویم را مطالعه کنید.
7- تصویر یا کاور خوبی برای ویدیوهایتان انتخاب کنید
تصویر یا کاور ویدیو همان چیزی است که در نتایج گوگل و برای کاربر قبل از شروع تماشای ویدیو نشان داده میشود. این عنصر بصری اگر جذاب و مناسب انتخاب شود، پتانسیل جذب بیشتر مخاطب را دارد و میتواند نقطه تمایز شما با سایر ویدیوها باشد. همچنین انتخاب تصویر مناسب و جذاب برای کاربران، نرخ کلیک را افزایش میدهد که عامل مستقیم و بسیار مهمی برای بهبود سئوی ویدیوی شما محسوب میشوند.

8- حواستان به مدت زمان ویدیو باشد
قانون خاصی برای مدت زمان ویدیو وجود ندارد؛ اما باید طول ویدیوهای شما با هدف کاربر مطابقت داشته باشد تا حوصله کاربران سر نرود و ویدیو را تا انتها تماشا کنند.
اگر مدت زمان ویدیوهای شما بیشتر از هدف کاربر باشد، نرخ پرش یا Bounce rate برای محتوای شما افزایش میباید که تأثیر منفی روی سئو ویدیو خواهد داشت. (نرخ پرش به معنی آن است که کاربر وارد محتوای شما شده یا چند ثانیه اول ویدیو را تماشا کند ولی بلافاصله از آن بیرون بیاید و سراغ محتوای دیگری برود.)
به طور کلی، ویدیوهای کمتر از 2 دقیقه بازدید بهتری دارند، اما موضوع و هدف ویدیو هم در تعیین زمان مناسب برای ویدیو تاثیرگذار است.
به عنوان مثال، اگر محتوای شما با هدف معرفی محصول یا خدمات کسب و کارتان ساخته شده است، باید تا حد امکان آن را کمتر از 2 دقیقه بسازید. اما برای ویدیوهای بررسی یک محصول (review)، 3 تا 5 دقیقه هم معمولاً مناسب است. ویدیوهای سخنرانی یا ارائه اطلاعات درباره مفاهیم عمیق و پیچیده ممکن است حتی بالای 20 دقیقه باشند.
پیشنهاد میکنیم مقاله 9 راهکار مهم برای دیده شدن ویدیو تا انتها را برای افزایش مدت زمان ماندگاری کاربران روی محتواهایتان و بهبود سئوی ویدیو مطالعه کنید.
9- از اسکیمای ویدیو استفاده کنید
اسکیما به معنی تگها و کدهای HTML است که در محتواهای شما قرار میگیرد که از طریق آن رباتهای گوگل متوجه نوع محتوای شما (مقاله، ویدیو، عکس، کتاب الکترونیکی و…) میشوند. کدهای اسکیما در حقیقت فرایند index شدن سایت و ویدیوی شما را سرعت میبخشد؛ زیرا به گوگل کمک میکند تا هرچه سریعتر محتوای سایت شما را تشخیص دهد.
برای استفاده از اسکیمای ویدیو باید از یک برنامهنویس کمک بگیرید و در کدهای HTML محتوای ویدیویی خود موارد زیر را برای گوگل مشخص کنید:
• تیتر ویدیو
• توضیحات ویدیو
• مدت زمان ویدیو
• URL محتوا که باید به یکی از شکلهای .mp4 / .wmv / .avi / .ram / .flv / .mpg / .mpeg / .mov / .asf باشد؛
• embed url که به معنی url سایت یا مدیایی است که ویدیوی شما را پلی میکند (به عنوان مثال سایت آپارات)
10- ویدیوهایتان را بهروز نگه دارید
یکی از الگوریتمهای گوگل به نام Freshness algorithm بهروز بودن محتواهای مختلف را بررسی میکند تا جدیدترین مطالب را به کاربر نشان دهد. به همین دلیل تولید محتوای مستمر و بهروزرسانی محتواهای قدیمی تا حد خوبی به کسب رتبه بهتر به شما کمک خواهد کرد. مخصوصاً اگر موضوع ویدیوی شما در طول زمان متغیر است (مانند اخبار روز و…) باید همیشه از بهروزترین مطالب در آن استفاده کرده و در دورههای زمانی مختلف، ویدیوهای دیگری در ادامه ویدیوهای قبلی خود تولید کنید تا تازهترین مطالب را برای کاربران به اشتراک بگذارید.
11- دستهبندی و برچسب ویدیو را فراموش نکنید
دستهبندی ویدیو و انتخاب حداقل 3 برچسب برای آن میتواند هم به گوگل کمک کند تا موضوع محتوای ویدیویی شما را زودتر متوجه شود و سریعتر آن را index کند و هم کاربران بتوانند ویدیوی شما را راحتتر پیدا کنند. تمامی این موارد به افزایش بازدید ویدیوهایتان کمک خواهد کرد. اگر ویدیوی خود را در سایت آپارات آپلود کنید، بعد از انتخاب عنوان و توضیحات ویدیو، میتوانید سراغ دستهبندی، برچسبگذاری و سایر گزینههایی بروید که ویدیوی شما را بهینهتر خواهند کرد.
12- ویدیوی خود را برای کاربران موبایل بهینهسازی کنید
جالب است بدانید گوگل اول از همه محتواهای مختلف را در موبایل index میکند و سپس سراغ دسکتاپ میرود. این به این معنی است که اگر ویدیوی شما mobile friendly نباشد یا قاببندی مناسبی برای کاربران موبایل نداشته باشد، از یک جایی به بعد نمیتوانید رتبه بهتری در گوگل به دست آورید. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم اول از همه ویدیوی خود را برای کاربران موبایل بسازید و سپس آن را برای دسکتاپ نیز بهینه کنید تا هم در موبایل و هم در کامپیوتر برای مخاطبانتان قابل دیدن باشد.
سخن آخر: عملکرد محتواهایتان را حتما ارزیابی کنید
بعد از آنکه تمامی روشهای بالا را انجام دادید و توانستید با استفاده از سئوی ویدیو به رتبه خوبی در گوگل برسید، ارزیابی و تحلیل عملکرد محتواهایتان را از یاد نبرید. از جمله بهترین ابزارهای کاربردی برای این کار google search console و google Analytics است.
همیشه به این نکته توجه داشته باشید که حتی اگر رتبه اول گوگل را در کلمات کلیدی مختلف کسب کنید ولی مواردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، رعایت نکنید و تولید محتوای مستمر انجام ندهید، خیلی زود به رتبههای پایین سقوط خواهید کرد. دلیل آن هم این است که گوگل دائماً در حال بررسی سایتها و محتواهای مختلف است و قرار گرفتن طولانیمدت در رتبههای اول، نیاز به ارزیابی عملکرد به صورت مداوم، تولید محتوای مستمر و مفید برای کاربر و بهبود آنها دارد.
عالی