برای ساخت یک ویدیوی حرفهای باید نکاتی را رعایت کنید که قاببندی مناسب ویدیو، یکی از مهمترین آنهاست. در حقیقت اغلب افراد تصور میکنند که برای ساخت ویدیوی حرفهای باید تجهیزات خاصی داشته باشند؛ اما اگر اصول کادربندی را در ویدیوی خود رعایت کنید حتی با گوشی موبایل هم میتوانید تولید محتوای ویدیویی باکیفیتی داشته باشید.
در این مقاله قصد داریم اصول قاب بندی در ساخت ویدیو را برای مبتدیها شرح دهیم و از انواع قاب بندی در ویدیوهای مختلف بگوییم. همچنین بعد از مطالعه این مقاله، میتوانید ویدیوهای حرفهای خود را در آپارات که پربازدیدترین سایت ایران است، آپلود کنید تا بیشتر دیده شوید.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
انواع قاببندی در ویدیوها
قبل از آنکه سراغ نحوه اصول کادربندی درست برای ویدیوهایمان برویم، بهتر است ابتدا با انواع قاببندی آشنا شویم.
Extreme Long Shot (XLS)
اکستریم لانگ شات یا نمای خیلی دور به قاببندیهایی میگویند که از نقطهای بسیار دور گرفته میشود و معمولاً برای نشان دادن یک محیط یا فضای بزرگ استفاده میشود. در این قاببندی اگر سوژه خاصی در ویدیو وجود داشته باشد، در نقطه بسیار دوری از دوربین قرار دارد.
Long Shot (LS)
قاببندی لانگ شات یا نمای دور مانند اکستریم لانگ شات برای نشان دادن فضا و محیطهای باز استفاده میشود؛ اما از اکستریم لانگ شات متمرکزتر است. بهعنوانمثال، اگر فردی یا سوژهای در این قاببندی وجود داشته باشد، قابلدیدن است؛ اما همچنان فضای زیادی در اطراف او وجود خواهد داشت.
Full Shot (FS)
فول شات یا نمای کامل به قاببندیهایی گفته میشود که در آن سوژه به طور کامل در ویدیو حضور دارد. بهعنوانمثال اگر شخصی مقابل دوربین قرار دارد، از سرتاپای او در ویدیو برای مخاطبان قابل مشاهده است. این نوع قاببندی به تعامل بیشتر مخاطبان با فردی که در ویدیو حضور دارد کمک میکند.
Medium Shot (MS)
در قاببندی مدیوم شات، از سر تا قسمت کمر سوژه در ویدیو دیده خواهد داشت. این نوع قاببندی نیز مانند فول شات تعامل مخاطب را با سوژه بیشتر خواهد کرد.
Medium Close up (MCU)
در قاببندی نمای نزدیک، فقط قسمت نیمتنه فردی که در ویدیو قرار دارد، نشان داده میشود. ازآنجاییکه در این نوع قاببندی فضاهای خالی کمتری وجود دارد، باعث توجه و تمرکز بیشتر مخاطب به سوژه خواهد شد.
Close up (CU)
در کادربندی نمای نزدیک، صورت سوژه کادر ویدیو را پر میکند. این نوع قاببندی بیشتر برای بیان احساسات و نشان دادن واکنشهای غیرکلامی در صورت استفاده میشود. همچنین کسانی که میخواهند ویدیوهای آموزش آرایش صورت بسازند، باید از این نوع قاببندی استفاده کنند.
Extreme Close up (ECU)
اکستریم کلوزآپ یا نمای خیلی نزدیک، بخشی از صورت فرد حاضر در ویدیو یا هر سوژهای را که از آن فیلمبرداری میکنید، نشان میدهد. این نوع قاببندی در ساخت ویدیو چندان رایج نیست؛ مگر برای ساخت ویدیوهای آرایش بخش خاصی از صورت.
لینک مرتبط: ایجاد تبلیغ در آپارات
مهمترین اصول قاببندی ویدیوها که باید بدانید!
حال که تا اینجا با انواع ترکیب و کادربندی ویدیوها آشنا شدیم، در ادامه مهمترین اصولی را که به شما کمک میکنند تا قاببندی حرفهای و خوبی در ویدیوهایتان داشته باشید، نام خواهیم برد.
استفاده از قانون یکسوم
اولین و مهمترین نکتهای که باید در ساخت ویدیوهایتان رعایت کنید، استفاده از قانون یکسوم (Rule of thirds) است. در حقیقت این قانون بیان میکند که در هر عکس یا ویدیو، نقاط طلاییای وجود دارد که توجه مخاطب به آن نقاط بیشتر جلب میشود و شما نیز باید تا حد ممکن، سوژه خود را در این نقاط متمرکز کنید.
برای پیدا کردن نقاط طلایی با استفاده از قانون یکسوم، قاب خود را به صورت افقی به سه بخش اصلی یعنی کادر سمت چپ، کادر وسط و کادر سمت راست و به صورت عمودی به سه بخش کادر بالایی، کادر وسط و کادر پایینی تقسیم کنید. در این صورت یک چارچوب 3*3 خواهید داشت. اکنون، نقاطی که توسط این کادرها به هم برخورد کردهاند، بهعنوان نقاط طلایی شناخته میشوند.
حال بهتر است هنگام فیلمبرداری سوژه خود را در راستای خطوط عمودی و افقی و در نقاط طلایی قرار دهید.
ایجاد تقارن
ایجاد تقارن یکی از موثرترین کارها برای حرفهای و زیباتر کردن ویدیوی شماست؛ زیرا تقارن احساس تعادل را در مخاطبان ایجاد خواهد کرد که باعث میشود نسبت به ویدیوی شما حس خوبی داشته باشند و بیشتر در چیزی که تماشا میکنند، غوطهور شوند.
ایجاد تقارن در قاببندی میتواند رویدادهای مهم را به تصویر بکشد و روی نماهایی که باید به آن توجه شود، تاکید کند.
انتخاب درست سوژه
بسیاری از کسانی که ویدیوهای غیرحرفهای میسازند، نتوانستهاند سوژه مناسبی برای ویدیوهای خود انتخاب کنند. بهعنوانمثال توریستی را تصور کنید که برای فیلمبرداری از یک مکان زیبا، با تلفن همراه خود از تمامی زوایا و از چپ به راست از محیط اطراف خود فیلمبرداری میکند و دقیقا نمیداند سوژه اصلی ویدیوی او چیست. این کار غلط نیست؛ اما انتخاب سوژه مناسب برای فیلمبرداری، باعث حرفهای و استاندارد شدن ویدیوهای شما خواهد شد.
اگر برای ویدیوهایتان سوژه انتخاب کنید، میتوانید یکی از انواع قاببندیهایی را که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، انتخاب کرده و حول سوژه مدنظرتان، قاببندی را تنظیم کنید. در این صورت حس تمرکز و درگیری بیشتری در مخاطب شما ایجاد خواهد شد.
انتخاب قاب عمودی یا افقی
قاب شما بسته به سلیقهتان میتواند عمودی یا افقی باشد. البته قاببندی افقی در ویدیوها رایجتر است؛ اما اگر ویدیوهای خود را برای شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام میسازید، استفاده از قاببندی عمودی توصیه میشود.
قاببندی 9*16 معمولا از رایجترین و استانداردترین سایزها برای عکسها و ویدیوها است. این قاببندی در اغلب لپتاپها و گوشیها به راحتی قابل مشاهده است. به همین دلیل پیشنهاد میشود که برای استفاده از قاببندی افقی، حتما از این نسبت استاندارد پیروی کنید.
قرارگیری درست سوژه
اکنون که سوژه و نوع قاببندی خود را انتخاب کردید، نوبت به قرارگیری درست سوژه در ویدیو میرسد؛ برای این کار علاوه بر استفاده از قانون یکسوم، باید نکات دیگری را نیز رعایت کنید. اگر سوژه را بهدرستی در ویدیوی خود قرار ندهید، مثلا آن را زیادی به سمت چپ یا سمت راست متمایل کنید، باعث ایجاد فضای خالی زیاد و عدم تمرکز مخاطب به سوژه خواهد شد.
بسته به هدف شما از ساخت ویدیو، قرارگیری سوژه نیز متفاوت است. بهعنوانمثال اگر میخواهید در ویدیو تمام تمرکز و توجه به سوژه جلب شود، بهتر است آن را در مرکز کادر قرار دهید.
در حقیقت وقتی سوژه خود را در وسط کادر قرار میدهید مخصوصا در حالت کلوزآپ یا کلوزآپ متوسط، به مخاطب این پیام را میرسانید که به هیچ چیز دیگری نگاه نکن و تمام تمرکز خود را روی سوژه بگذار!
بااینحال، قرار دادن سوژه در بخشهای کناری کادر، مخاطب را به تمرکز بر سایر مواردی که در ویدیو وجود دارند، دعوت میکند. در حقیقت هرچه سوژه خود را بیشتر به سمت کناری کادر انتقال دهید، تمرکز مخاطبان بیشتر به قسمت پسزمینه و پشت سوژه جلب خواهد شد. این نوع کادربندی میتواند برای ساخت ویدیوی آموزشی و هنگامی که روی تخته یا وایت برد در حال نوشتن چیزی هستید، استفاده شود. همچنین در مواردی که میخواهید منظره یا صحنهای را که سوژه میبیند، به مخاطب نیز نشان دهید، باید از این نوع کادربندی استفاده کنید.
استفاده از پسزمینه مناسب برای قاببندی
اگر ویدیوی خود را با یک دوربین حرفهای و لنز بلند بگیرید، معمولا میتوانید پسزمینه را محو کنید یا آن را هنگام ادیت جایگزین کنید. بااینحال، وقتی با تلفن همراه در حال فیلمبرداری هستید، پسزمینه اهمیت بیشتر پیدا میکند؛ زیرا همه چیز بیشتر در فوکوس قرار دارد، پس باید بیشتر به نحوه ارتباط پسزمینه با موضوع فکر کنید.
توجه داشته باشید که بسته به محل قرارگیری دوربین نسبت به سوژه و پسزمینه، قاببندی درست یا نادرستی برای ویدیوی شما ایجاد میشود؛ بنابراین دوربین را آنقدر حرکت دهید تا زمانی که هردو یعنی سوژه و پسزمینه خوب به نظر برسند. همچنین به این نکته توجه کنید که اگر رنگ پسزمینه با رنگ سوژه یا رنگ لباس فردی که از اون فیلمبرداری میکنید، یکسان باشد، سوژه شما کمتر دیده میشود. پس در انتخاب رنگها نیز دقت کنید.
استفاده از قاببندی غیرطبیعی
تمامی مواردی که تا اینجا نام بردیم، برای ساخت یک ویدیوی استاندارد و حرفهای نیاز هستند. بااینحال، میتوانید با رعایت تمامی این نکات، در برخی از ویدیوهای خود، از قاببندی غیرطبیعی استفاده کنید. بهعنوانمثال میتوانید بیش از اندازه به سوژه نزدیک شوید یا از فیلمبرداریهای خاص و غیرمعمول استفاده کنید.
حال این سوال پیش میآید که استفاده از این نوع قاببندی چه مزیتی دارد و آیا باعث کلافه شدن مخاطب نخواهد شد؟ برای جواب به این سوال باید به این نکته توجه داشته باشید که برای هر نوع ویدیویی نباید این کار را انجام دهید؛ بلکه این نوع قاببندی بیشتر برای ساخت ویدیوی تبلیغاتی خلاقانه و خاص یا ساخت فیلمها استفاده میشود. همچنین بهتر است فقط در بخشهایی از ویدیوی خود از این نوع قاببندی استفاده کنید و کل ویدیو را به این شکل نسازید.
مزیت استفاده از قاببندی غیرطبیعی نیز در این است که تمرکز مخاطب را بیشتر جلب خواهد کرد؛ زیرا باعث ایجاد احساسات و هیجانات غیرمعمول در او خواهد شد.
سخن آخر
همیشه به یاد داشته باشید که نحوه کادربندی به هدف ویدیوی شما و آنچه میخواهید در ویدیو نشان دهید، بستگی دارد و شما مسئول این هستید که مخاطب دقیقا چه چیزی را در ویدیوی شما ببیند و چه احساسی در او القا کند. همچنین برخی از اصول قاب بندی ویدیوها در هر نوع ویدیویی ثابت هستند و باید برای ساخت ویدیوی حرفهای همیشه آنها را رعایت کنید.
امیدواریم این مقاله برای ساخت ویدیوهای استاندارد و حرفهای به شما کمک کرده باشد. در انتها به شما توصیه میکنیم که بعد از ساخت ویدیو آن را در سایت آپارات نیز آپلود کنید؛ زیرا پربازدیدترین سایت ایران است و 60 میلیون کاربر دارد و به بیشتر دیده شدن ویدیوهای شما کمک زیادی خواهد کرد.
مقاله شما در زمینه ساخت محتوا را خواندم بسیار خوب و آموزنده بود . مدت زیادی است به ساخت محتوای آموزشی مشغولم اما تا به حال جراُت پخش آنرا نداشته ام چون هر بار که میخواستم اینکار را انجام دهم گمان میکردم شاید ایرادی داشته باشه و لطمه بخورم .مقاله شما کمک بسیار زیادی بمن کرد .خیلی از چیزهایی را که نمیدانستم یاد گرفتم و اعتماد به نفسم حسابی بالا رفته خیلی خیلی ممنونم
دکتر کوثری خیلی خوشحالیم که این مقاله توانسته است، به شما کمکی کند. امیدواریم بزودی ویدیوهای حرفهای شما را در آپارات ببینیم.