هندزفری سیمی و بی سیم، کدام بهتر است؟ آیا هندزفری بلوتوثی سرطانزا است؟ اگر این سوالات برایتان پیش آمده، بهتر است این مقاله را دنبال کنید. در این مقاله قصد دارم یک راهنمای کلی دربارهی هندزفری سیمی و بیسیم به شما ارائه کنیم تا در میان این دو بهترین انتخاب را داشته باشید. علاوه بر دو سوال بالا به سوالات مختلفی مانندهندزفری بیسیم چیست؟ هندزفری بیسیم چه ویژگیهایی دارد؟ و… هم جواب میدهیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
نکات مربوط به هندزفری بی سیم
هندزفریهای بی سیم معمولا از فناوری رادیویی برای انتقال صوت به گوش شما استفاده میکنند. این امواج رادیویی دارای سه نوع بلوتوث، فرکانس رادیویی و فرکانس مادون قرمز هستند. در این میان متداولترین نوع که در اکثریت هندزفریها از آن استفاده میشود فناوری بلوتوث است. هندزفریهای بی سیم معمولا دارای ویژگیهای و مزایایی مانند سبک بودن، شیک بودن و راحت بودن دارند که در ادامه بهطور مفصل دربارهی آنها صحبت میکنیم؛ البته نباید از معایب هدفون بلوتوث یا بیسیم هم غافل شد؛ اما قبل از آن بیایید به فناوری بلوتوث بپردازیم.
فناوری بلوتوث
برای اولین در سال ۱۹۹۸ از بلوتوث برای ساخت هندزفری و هدفونهای بیسیم استفاده شد. اولین دستگاه برای استفاده هم در سال ۱۹۹۹ ارائه شد که توانست جایزه نمایش بهترین دستاورد تکنولوژی را از آن خود کند؛ البته نمیتوان معایب هدفون بی سیم را نادیده گرفت. فناوری بلوتوث در هندزفریهای بیسیم از دو بخش تشکیل شده است:
- فرستنده: منبع صدا
- گیرنده: پخش کننده صدا
فرستنده مسئول ارسال دیتا بهصورت امواج است و گیرنده آن امواج را دریافت کرده تا دیتای ارسال شده را پخش کند. در واقع بلوتوث نوعی از فناوری بیسیم RF است با این تفاوت که تنها در فرکانس ۲.۴۰۰ تا ۲.۴۸۵GHz عمل میکند. یکی از موارد مهم و قابل توجه در فناوری بلوتوث، نسخه آن است. نسخههای جدیدتر بلوتوث نسبت به نسخههای قدیمی سرعت بیشتری دارند و کیفیت بهتری را ارائه میدهند.
ویژگیهای هندزفری بلوتوثی
هندزفریهای بلوتوثی بهدلیل داشتن فناوری بهروزتر، ویژگیهای بیشتر و بهتری هم دارند. این ویژگیها به طور کلی به مصرفکننده کمک میکنند که تجربه بهتری از استفاده از هندزفری در موقعیتهای مختلف داشته باشند. در زیر یک لیست از ويژگیهای متداول هندزفریهای بلوتوثی با شما به اشتراک گذاشتیم:
- کنترل لمسی: بهجای دکمه در هندزفری قرار گرفته تا انرژی و جای کمتری مصرف کند. این باعث میشود هندزفریها کوچکتر باشند.
- دستیار صوتی: شما را از وضیعتهای مختلف مطلع میکند. برای مثال قبل این که شارژ هندزفری بهطور کامل تمام شود، به شما با پیامی اطلاع میدهد که شارژ رو به پایان است یا هنگامی که هندزفری به دستگاهی متصل میشود اعلام میکند.
- نویز کنسلینگ: یکی از پرطرفدارترین ویژگیهای این هندزفریهاست. این ویژگی به شما کمک میکند که هنگام گوش کردن به موسیقی با هندزفری، صدای محیط را نشنوید؛ همچنین هنگام برقراری تماس صدای محیط را از میکروفون منتقل نمیکند.
- تشخیص در گوش بودن: تشخیص در گوش بودن هم که مشخص است، برخی هندزفریها تشخیص میدهند که دستگاه در گوش شما است یا بیاستفاده رها شده است و خاموش میشود. اینها برخی از فواید هندزفری بلوتوثی بودند.

اینها تنها برخی از پراستفادهترین ویژگیهای هندزفریهای بیسیم بودند. بسته به برند و نوع هندزفری که تهیه میکنید، ممکن است ویژگیهای بیشتری هم در اختیار شما قرار بگیرد.
چرا هندزفری بلوتوثی بخریم؟
دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند شما را به خرید یک هندزفری بلوتوثی وادار کند. در ادامه لیست این دلایل را نوشتیم. در واقع این موارد مزایای هندزفری بلوتوثی محسوب میشوند؛ البته نمیتوان از معایب هندزفری بلوتوثی هم غافل شد.
آزادی عمل
وقتی از هندزفری بیسیم استفاده میکنید، دیگر در قل و زجیر سیمها نیستید. بهراحتی میتوانید تا فاصلهی زیادی (این بستگی به هندزفری شما دارد.) از دستگاه متصل دور شوید بدون این که صدا قطع شود. علاوه بر این اگر اهل ورزش هستید دیگر به مشکل برنخواهید خورد، زیرا سیمی وجود ندارد که دست و پای شما را بگیرد؛ همچنین در زمان بازیهای کامپیوتری هم میتوانید بهراحتی در هر فاصلهای از سیستم بنشینید.
ویژگیهای بهروز
همانطور که در بخش قبلی گفتم، این هندزفریها از ویژگیهای بهروز و زیادی بهره میبرند. برای مثال برخی از هندرفزیها ضد آب هستند و در هنگام ورزش دچار مشکل نمیشوند. این هندزفریها از میکروفونهای پیشرفتهای استفاده میکنند که برای جلسات مجازی و تماسها بسیار مناسب هستند.
سازگاری
تفاوتی ندارد که دستگاه پخشکننده چه پورتی دارد یا این که از جک ۳.۵ میلیمتری پشتیبانی میکند. (بسیاری از گوشیهای جدید جک ۳.۵ میلیمتری صدا ندارند.) شما می توانید این هندزفریها را به هر پخشکنندهای که دارای بلوتوث است متصل کنید.
نویز کنسلینگ
این یکی از ویژگیهایی بود که در بخش قبلی به شما معرفی کردیم. نویز کنسلینگ فعال میتواند دلیل خوبی برای تهیه یک هندزفری بیسیم باشد. این ویژگی این قابلیت را به شما میدهد که از هندزفری در محیطهای شلوغ مثل اتوبوس و… استفاده کنید.
چرا هندزفری با سیم بخریم؟
متداولترین هندزفریهای باسیم از جک ۳.۵ میلیمتری برای ارتباط با دستگاه پخشکننده استفاده میکند. این میتواند دارای مزایا و معایبی باشد. در ادامه برخی از مزایای این هندزفریها را به شما معرفی کردیم تا با هندزفری بلوتوث مقایسه کنید. هندزفری با سیم میتواند از شما در برابر مضرات هندزفری بلوتوثی محافظت کند.
کیفیت صدای بهتر
هندزفری باسیم برای انتقال صدا از سیگنالهای آنالوگ استفاده میکند. این در برابر هندزفریهای بلوتوثی که از امواج رادیویی برای این کار استفاده میکنند فضای بیشتری برای انتقال دیتا دارد؛ به همین دلیل میتواند صدای با کیفیتتری پخش کند. در هندزفریهای بلوتوثی به دلیل فضای کمتر باید دیتاها فشردهسازی شوند و ممکن است باعث کاهش کیفیت شود.
قیمت کمتر و هزینه پایین تعمیر
اگر میخواهید هزینه کمتری پرداخت کنید، باید بگویم که هندزفریهای با سیم قیمت کمتری دارند؛ همچنین بهدلیل نداشتن پیچیدگی فنی خاص در صورت خرابی، هزینه کمتری برای تعمیر نیاز دارند.
زمان استفادهی نامحدود
در صورت استفاده از هندزفریهای با سیم دیگر نگران شارژ آن نیستید. این هندزفریها برای پخش صدا نیاز به منبع خارجی ندارند و سینگالهای صوتی همراه خود انرژی موردنیاز را دارند. در نتیجه به هر اندازه که بخواهید میتوانید بدون نگرانی بابت خاموش شدن هندزفریها از آنها استفاده کنید. تا زمانی که هندزفری به دستگاه متصل است، صدا پخش میشود.
استفاده آسان
هندزفریهای با سیم دارای کارکرد پیچیده نیستند. تنها کاری که برای استفاده از آنها باید انجام دهید، این است که جک ۳.۵ میلیمتری را به جای دستگاه پخشکننده وصل کنید و از موسیقی لذت ببرید.
امکان اتصال هندزفری بیسیم به دستگاههای مختلف
با پیشرفت تکنولوژی سازندگان دستگاههای دیجیتال تمایل دارند که جکهای ۳.۵ میلیمتری را از دستگاهها حذف کنند و در مقابل تمایل به بهبود فناوری بلوتوث دارند؛ زیرا بههر حال سیمها دست و پا گیر هستند. اکنون شما با داشتن هندزفری بیسیم میتوانید به هر دستگاهی که دارای بلوتوث است متصل شوید. تلفنهای همراه، لپتاپ و تبلت برخی از این دستگاهها هستند که میتوانید به آنها متصل شوید.
حتی اگر یک کامپیوتر دارید و دارای بلوتوث نیست، تنها با متصل کردن یک دانگل بلوتوث میتوانید هندزفری بی سیم خودتان را به آن وصل کنید.
معایب استفاده از هندزفری بلوتوث
هندزفریهای بلوتوث از زمان پیدایششان مسیر طولانی را طی کردهاند و همواره در حال بهتر شدن هستند؛ اما همچنان چند عیب وجود دارد که این هندزفریها را به یک دستگاه تمام عیار تبدیل نمیکنند. برخی از عیبهای آن را در ادامه به اشتراک گذاشتیم.
نیاز به شارژ شدن دارند
احتمالا در حال استفاده از تلفن همراهتان این اتفاق برایتان افتاده است که بگویید:« اه، کاش این لعنتی شارژش بینهایت بود!» مشکل شارژ یکی از بزرگترین مسائل دستگاههای دیجیتال است. متاسفانه این دربارهی هندزفریهای بی سیم هم صادق است. با این که به مرور زمان باتریها عمر بیشتری پیدا میکنند و زمان کمتری برای شارژ شدن نیاز دارند؛ اما باز هم قرار است شارژشان تمام شود و شما را معطل کنند.
اگر قابل تعمیر باشند هزینه زیادی نیاز دارند
هندزفریهای بیسیم در صورتی که خراب شوند احتمال کمی دارند که تعمیر شوند؛ زیرا به مراتب دارای تکنولوژی پیچیدهتری نسبت به هندزفریهای با سیم هستند. حتی اگر بتوان آنها را تعمیر کرد هزینه زیادی نیاز دارند.
دیتا را فشردهسازی میکنند
همانطور که گفتیم فناوری بلوتوث نمیتواند به اندازه سیم دیتا را منتقل کند، پس باید آن را فشردهساز کند. این فشردهسازی در نهایت میتواند منجر به کاهش کیفیت آن شود. هر چند که روز به روز در حال بهبود است. در این جا نمیخواهیم وارد موضوع کدکها شویم؛ زیرا بحث تخصصی میشود، شما میتوانید خودتان در بارهی این موضوع تحقیق کنید.
مشکلات متصل شدن دارند
اتصال هندزفریهای بلوتوثی دارای مشکلات ریز و درشت است. برای مثال اگر در مکانی دستگاههای زیادی وجود داشته باشند که بلوتوثشان روشن است، ممکن است تداخل پیش بیاید و شما نتوانید هندزفریتان را به دستگاه مورد نظر متصل کنید؛ همچنین مواردی مانند عدم تطابق نسخه بلوتوث و کدکهای میتواند اتصال هندزفری به دستگاه را مختل کند.
بالا رفتن امکان ابتلا به عفونت گوش
بله، استفاده از هندزفری میتواند باعث افزایش احتمال عفونت گوش شود. در گوش ما چیزهایی وجود دارند که برای سلامت گوش مفید هستند. برخی از این موارد باکتریها و جرم گوش هستند. این موارد خود به خود از بین میروند و چیزهای جدیدی جای آنها را میگیرد؛ اما استفاده از هدفون میتواند از بین رفتن رطوبت و باکتری را مختل کند.
باکتری و قارچها در کانال گوش رشد میکنند و این جا جایی است که دقیقا هندزفریها در آن جا قرار میگیرند. همچنین هندزفریها میتوانند موم گوش را بیشتر به داخل گوش فشار دهند که این موضوع هم میتواند باعث تجمع موم و در نهایت عفونت گوش شود. همانطور که از بین نرفتن باکتریها باعث عفونت گوش میشود. برای این که دچار عفونت گوش نشوید، هندزفریها را مرتب تمیز کنید.
امکان آسیب به شنوایی گوش
صدای زیاد چه در محیط چه در هندزفری میتواند به شنوایی شما آسیب برساند. معمولا باید میزان صدا زیر ۸۵ دسیبل باشد. هندزفریها توانایی تولید صدا تا ۱۰۰ دسیبل را دارند. پس سعی کنید میزان صدا را محدود کنید تا به شنواییتان آسیب نرسد. اگر دقت کرده باشید برخی از تلفنهای همراه محدودیت صدا دارند و هنگامی که شما قصد افزایش صدا را زمان استفاده از هندزفری دارید، هشدار میدهند.
گوش درد و احتمال سرطان زا بودن بلوتوث
اگر چه شایعات زیادی دربارهی سرطانزا بودن هندزفری بلوتوثی وجود دارد؛ اما در حال حاضر هیچ مدرک قوی علمی وجود ندارد که اثبات کند این هندزفریها سرطانزا هستند. در مطالعهای که توسط وزارت بهداشت کالیفرنیا در سال ۲۰۱۹ انجام شد، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که تشعشعات هندزفریهای بلوتوثی ۱۰ تا ۴۰۰ برابر کمتر از تلفن همراه است.
مطالعهی دیگری در بین ۵۰۰۰ هزار مبتلا به تومور مغزی که از تلفن همراه استفاده میکردند هم شد که هیچ نشانی مبنی بر این که استفاده از تلفن همراه باعث تومور مغزی شده است پیدا نشد.
آیا امواج بلوتوث مضر است؟
همانطور که گفتم امواج منتشر شده توسط هندزفریهای بلوتوثی بسیار کمتر از دستگاههایی مانند تلفن همراه است؛ اما مورد دیگری که جای نگرانی دارد، محل قرارگیری هندزفریهاست. بهدلیل این که هندزفریها نزدیک به سر و مغز ما قرار دارند میتواند برخی احتمالات را بیشتر کند. علاوه بر میزان تشعشعات، شاخص دیگری بهنام Specific Absorption Rate (SAR) وجود دارد که میتواند میزان خطر و ضرر دستگاههایی که از خود امواج ساتع میکنند را مشخص کنند.
استاندارد این شاخص برای دستگاههای وایرلس حدود ۱.۶ وات بر کیلوگرم است که خوشبختانه در ایرپادزها بسیار کم است. این شاخص در ایرپادز اپل حدود ۰.۴۶۶ وات بر کیلوگرم است که نسبت به عدد عادی بسیار پایینتر است. اما با این حال برخی از کارشناسان معتقدند که استفاده زیاد و طولانی مدت از هندزفریها میتواند آسیبزا باشد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم یک راهنمای کامل دربارهی هندزفری سیمی و بیسیم تهیه کنیم تا شما را در انتخاب این دو کمک کنیم. به دلایل خرید هر کدام از هندزفریها پرداختیم و معایب آنها را هم ذکر کردیم. دربارهی تکنولوژی هندزفری سیمی و بیسیم صحبت کردیم و در نهایت چند کلمهای در بارهی مضرات و خطرات بلوتوث و هندزفریهای بلوتوثی صحبت کردیم. انتخاب میان هندزفری سیمی و بیسیم بیشتر بستگی به خودتان دارد و بسته به پارامترهای خودتان باید این انتخاب را انجام دهید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. شما تجربه استفاده از کدام هندزفری را دارید؟ برایمان کامنت بگذارید.