امروزه همه کسبوکارها برای بیشتر دیده شدن با یکدیگر در رقابتند، هر کسبوکاری که بتواند از طریق راههای مختلف مخاطبان بیشتری را به سمت خود بکشاند پیروز میدان است. برای این کار روشها و نوآوریهای زیادی وجود دارد که بتوانید با آن مشتریان را به سمت خود جذب کنید. چه چیزی بهتر از اینکه تبلیغات شما مانند ویروس همه جا پخش شود؟ در اینجا بازاریابی ویروسی یا Viral Marketing به کار شما میآید.
اما وایرال مارکتینگ یا بازاریابی ویروسی چیست؟ انواع بازاریابی ویروسی کدامند؟ مزایای مهم وایرال مارکتینگ چیست؟ برای پاسخ به تمامی این سوالات در ادامه با ما همراه باشید.
وایرال مارکتینگ یا بازاریابی ویروسی چیست؟
به طور کلی بازاریابی ویروسی یکی از راههای بازاریابی است که برای دیده شدن به کمک مخاطب نیاز دارد. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، زمانی که یک برند یا یک تولیدکننده کمپین تبلیغاتی خود را اجرا میکند؛ مخاطب یا بهخاطر علاقه یا کیفیت محصول آن را به اطرافیان خود معرفی میکند و به اشتراک میگذارد. به همین طریق محتوا یا مسئول علاوه بر مخاطب که مدنظر دارد، بدون هزینه زیاد و با سرعت در دسترس افراد بیشتری قرار خواهد گرفت. به این صورت هم افراد بیشتری با برند شما آشنا خواهند شد، هم مشتریان بیشتر و فروش بیشتری را نیز تجربه خواهید کرد. از آنجایی که امروزه فضای مجازی سرعت و سهولت بیشتری دارد، این تکنیک بیشتر در شبکههای مجازی مانند آپارات، اینستاگرام، تلگرام، توییتر و… اجرا میشود.
به طور خلاصه شما باید تلاش کنید با تحت تاثیر قرار دادن مخاطب او را برای اشتراکگذاری تبلیغ شما در بستر فضای مجازی ترغیب کنید. دلیلی که برای این نوع استراتژي نام بازاریابی ویروسی را انتخاب کردهاند این است که شما تلاش میکنید تبلیغتان مانند ویروس از یک مخاطب به مخاطب دیگر سرایت کند.
عواملی که باعث وایرال شدن میشوند
عوامل متعددی در وایرال شدن ویدیوهایتان وجود دارد که ما در ادامه به صورت کامل آنها را توضیح خواهیم داد:
اعتبار اجتماعی
اعتبار اجتماعی به این معناست که زمانی که دیگران در مورد محصول یا برند شما صحبت میکنند چه اتفاقی میافتد؟ آیا آنها با صحبت کردن در مورد برند یا محصول شما اعتبار به دست میآورند یا اعتبار آنها صدمه میبیند؟ برای مثال بیشتر افراد ترجیح میدهند باهوشتر به نظر برسند تا احمقتر؛ به همین دلیل هم چیزهایی را با دیگران به اشتراک میگذارند که وجهه آنها را خراب نکند.
محرکها
شما و برندتان زمانی مطرح میشوید که مردم درباره شما با یکدیگر صحبت کنند. به همین دلیل باید محرکهایی برای مردم فراهم کنید که به آنها برای صحبت در مورد شما یادآوری کنند. به طور سادهتر شما تنها نباید به فکر یک تبلیغ مناسب و خاص باشید، بلکه باید به فکر چیزی باشید که باعث شود مردم در آینده با آن شما را به یاد بیاورند. برای مثال میتوانید چیزی را انتخاب کنید که در زندگی روزمره افراد وجود دارد و ممکن است در روز چندبار آن را ببینند. به این صورت مخاطب در صورت دیدن آن به یاد شما و برندتان میافتد.
احساسات
انسان جزو معدود مخلوقاتی است که احساساتی میشود و سعی در اشتراک گذاری آن با دیگران دارد. به همین دلیل یکی از محرکها احساسات مخاطبانتان است. این احساسات میتوانند در اشتراک گذاری بیشتر برند شما توسط کاربران منجر شود. البته باید در نظر داشته باشید که هر احساسی لزوما نمیتواند مخاطب را مجاب کند که پیام شما را به فرد دیگری برساند.
بنچمارک رقبا
بله، زمانی که شما دیگران را در حال انجام کاری میبینید. احتمالا آن کار را تقلید میکنید. به طور مثال انسان فکر میکند اگر افراد زیادی یک کار مشخص را انجام میدهند، به این دلیل است که دیگران چیزی را میدانند که آنها نمیدانند. به همین دلیل نباید از انظار عموم پنهان بمانید و در معرض دید باشید. هرچقدر مردم بیشتر ببینند که دیگران از محصولات برند شما استفاده میکنند، احتمال اینکه کارهای آنها را تقلید کنند بسیار زیاد است.
اطلاعات مفید
انسان علاقه دارد که اطلاعات مفید را به دست اطرافیان خود برساند، به این دلیل اگر برند یا محصول شما کاربردیتر و مفیدتر باشد احتمال موفقیت شما در این استراتژی بیشتر است. کمک کردن به دیگران از نظر اجتماعی هم کار پسندیدهای است و مردم سعی میکنند خود را خوب نشان دهند. به طور مثال افراد زمانی که یک کد تخفیف مدتدار دریافت میکنند آن را با دوستان خود نیز به اشتراک میگذارند تا دوستانشان هم بینصیب نمانند.
داستان سرایی
داستان سرایی یکی از بهترین روشها برای درک موضوعات پیچیده است. از دیرباز تا کنون مردم از داستانها و روایتها برای فهماندن یک موضوع پیچیده به شخص دیگر استفاده میکنند. بسیاری از افراد نیز به شنیدن یا اشتراک گذاری داستانها علاقه دارند. به همین دلیل شما باید برای کمپین تبلیغاتی خود یک داستان یا روایت دست و پا کنید.
انواع بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی در دو نوع ارگانیک یا کنترل شده وجود دارد که بد نیست با آنها آشنا شوید.
۱- ارگانیک
در این روش کسبوکار و برند دخیل نیست و بیشتر به صورت انتخابی و با تصمیم کاربر پخش میشود. این نوع بازاریابی در واقع بدون برنامهریزی قبلی اتفاق میافتد. به طور مثال در یک مسابقه فوتبال آمریکایی حساس به مدت ۳۴ دقیقه برق استادیوم رفت. در اینجا برند Oreo سریعا یک توییت با مضمون «برق رفت؟ اشکالی نداره» منتشر کرد. این توییت ساده ۱۰ هزاربار ریتوییت شد و ۱۸ هزار بار هم لایک (فیو) خورد. بعضی از اوقات یک برند با طعنه زدن به برند رقیب میتواند باعث ایجاد سر و صدای زیادی در بین کاربران شود.
۲- کنترل شده
در این روش، مالک برند یا محصول بر روی کمپین کنترل دارد و با هدفی که از قبل تعیین شده است میخواهد با برنامهریزی به آن برسد. به طور مثال Zoom که یک ابزار برای تماس و کنفرانس ویدیویی است در دوران کرونا، مسابقهای را برگزار کرد و از مخاطبان خود درخواست کرد با استفاده از قابلیت پس زمینه مجازی این اپلیکیشن عکس و ویدیوهایی خود را به اشتراک بگذارند. در این مسابقه ۵۰ هزار نفر شرکت کردند به امید اینکه یکی از برندگان جایزه باشند. نکته جالب ماجرا این است که بسیاری از شرکت کنندگان اصلا با Zoom آشنا نبودند و بعد از آشنایی با این کمپین به نصب آن روی آوردند. در این کمپین همانطور که دیدید از قبل برنامهریزی شده بود تا بسیاری از افراد در این کمپین تبلیغاتی شرکت کنند.
مزایای مهم وایرال مارکتینگ
بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ یکی از بهترین راههای تبلیغ است که امروزه با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن شبکههای اجتماعی بسیار محبوب است. در ادامه مزایای مهم وایرال مارکتینگ را با شما به اشتراک میگذاریم.
- هزینه کم تبلیغات: در ابتدای راه ممکن است که نیاز باشد شما مقداری هزینه کنید که محصول خود را در معرض دید مخاطبان اولیه قرار دهید. اما زمانی که توجه مخاطب به محصول یا برند شما جلب شد دیگر هزینه چندانی نیاز ندارد. مخاطبان خودشان بدون اینکه هزینه اضافی برای شما و کسب و کارتان بتراشد محصول شما را با اطرافیان خود به اشتراک میگذارد. به همین دلیل وایرال مارکتینگ نه تنها مخاطبان بسیار زیادی را به سمت شما میکشاند، بلکه جزو کم هزینهترین روشهای تبلیغاتی است.
- جذب مشتری: بسیاری از مردم زمانی که دیگران را در حال استفاده از محصول شما میبینند به طور ناخودآگاه به سمت آن میروند تا بفهمند دلیل محبوبیت آن چیست؟ به همین دلیل در مدت زمان بسیار کمی به تعداد زیادی مشتری جدید دست پیدا میکنید.
- اشتراکگذاری رایگان توسط رسانهها: زمانی که رسانهها میبینند که کمپین تبلیغاتی شما به صورت درستی اجرا شده، بدون درخواست هزینه آن را پوشش میدهند. رسانهها معمولا سعی میکنند موضوعات پرطرفدار را پوشش دهند تا به این صورت بتوانند در بخشی از این محبوبیت سهیم باشند و رقبای خود را پشت سر بگذارند. به همین دلیل اگر شما یک کمپین تبلیغاتی مناسب داشته باشید رسانهها بدون درخواست هزینه آن را به اشتراک میگذارند.
- مقبولیت: مهمترین مزیت وایرال مارکتینگ این است که کسی را مجبور نمیکند کاری را انجام دهد. بلکه تلاش میکند توجه و علاقه مخاطب را نسبت به خود جلب کند و استفاده از محصول یا برند را بر عهده خود مشتری میگذارد. به همین دلیل کاربران در مقابل آن جبهه نمیگیرند و با رضایت کامل به شما و کمپینتان کمک میکنند.
نمونه بازاریابی ویروسی در ایران
در کشور ما نیز نمونههای بسیار موفقی از وایرال مارکتینگ وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را به شما معرفی میکنیم.
۱- هلوشو بدم، لیموشو بدم؟
شرکت عالیس یکی از نمونههایی است که در بازاریابی ویروسی بسیار موفق بود. دلیل اصلی این موفقیت، حس شوخ طبعی و صمیمیت زیادی بود که برند عالیس با مخاطبان خود به اشتراک گذاشت.
۲- بشقاب آرزوها
برند پریل به مناسبت ماه رمضان با یک حرکت انسان دوستانه، کمپین تبلیغاتی بشقاب آرزوها را آغاز کرد. در این کمپین مردم با عکس گرفتن از بشقاب خود و اشتراکگذاری آن در سایت پریل باعث میشدند تا این برند به ازای آن عکس مقداری پول به کودکان نیازمند کمک کند. این کمپین به دلیل اینکه یک کار انسان دوستانه بود به موفقیت بسیار زیادی رسید و توانست بسیاری از افراد را به استفاده از محصولات خود ترغیب کند.
۳- کجا برم؟
به احتمال بسیار زیاد شما نیز با تبلیغ مدرسان شریف آشنا هستید، این برند با استفاده از تکنیک تکرار توانست به صورت طنز نام خودش را بر سر زبانها بیاندازد و تا سالها در ذهن مخاطبان نام خودش را حک کند. همچنین در این کمپین تبلیغاتی از تکنیکهای محرک هم استفاده شد تا یک یادآوری کوچک هم مخاطب را به یاد آن تبلیغ بیاندازد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم شما را با بازاریابی ویروسی و انواع آن آشنا کنیم، همچنین در کنار آن با انواع نمونههای موفق و پیش نیازهای آن آشنا شدید. اگر علاقه دارید یک ویدیو وایرال بسازید اما نمیدانید باید از کجا شروع کنید، میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
خیلی ممنونیم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، امیدواریم این مقاله جواب تمامی سوالات شما را در مورد بازاریابی ویروسی به شما داده باشد.
اگر شما هم نمونههای موفقی از تبلیغات داخلی یا خارجی میشناسید که ما به آن اشاره نکردیم، ممنون میشیم در قسمت کامنتها بنویسید تا در کنار یکدیگر از هم یاد بگیریم.