در دنیای امروز که گوشیهای هوشمند نقش بسیار زیادی در زندگی افراد دارند، روشهای جدیدی برای بازاریابی و مارکتینگ به وجود آمده است که از طریق آن کسب و کارها میتوانند خود را به افراد بیشتری معرفی کنند. یکی از مهمترین این روشها موبایل مارکتینگ است.
ما در این مقاله قصد داریم، شما را با موبایل مارکتینگ آشنا کنیم و تکنیکهایی برای موفقیت در موبایل مارکتینگ را به شما معرفی کنیم.
موبایل مارکتینگ چیست؟
موبایل مارکتینگ به مجموعهای از فعالیتهای بازاریابی گفته میشود که با استفاده از گوشی با هدف ارتباط با مخاطبان و تبدیل آنها به مشتری انجام میشود، گفته میشود. بازاریابی موبایل به شما این امکان را میدهد که در هر زمان و هر مکان، با کاربران خود در تعامل باشید و پیامهای مناسب و شخصیسازی شده به آنها ارسال کنید. این تکنیک دارای فواید بسیاری، از جمله: افزایش شناخت برند، افزایش ترافیک وب سایت، افزایش فروش و درآمد، افزایش وفاداری مشتریان و … است.
با توجه به رشد روزافزون استفاده از تلفن همراه در جهان، موبایل مارکتینگ یکی از راههای ضروری و اجتناب ناپذیر برای رقابت و موفقیت در بازار است. در ادامه این مقاله، به شما آموزش میدهیم که چگونه با استفاده از تکنیکهای مختلف موبایل مارکتینگ، کسب و کار خود را رشد دهید و بازدهی بالایی از سرمایهگذاری خود بگیرید.
موبایل مارکتینگ یا بازاریابی موبایلی، یک استراتژی بازاریابی دیجیتال چند کاناله است که هدف آن دستیابی به مخاطب هدف در تلفنهای همراه، لپ تاپ، تبلت و سایر دستگاههای هوشمند است. موبایل مارکتینگ از امکانات و فناوریهای دستگاههای موبایلی مانند پوش نوتیفیکیشن، تشخیص مکان، واقعیت افزوده و بلاکچین برای ارسال پیامهای تبلیغاتی مرتبط و زمانبندی شده به کاربران استفاده میکند. در زیر به برخی از مزیتهای فوقالعاده موبایل مارکتینگ خواهیم پرداخت:
- دسترسی به یک بازار بزرگ و جهانی که بیش از ۵ میلیارد کاربر دستگاههای همراه را شامل میشود.
- ارسال پیامهای شخصی و سفارشی براساس نیازها، علاقهمندیها و رفتارهای کاربران.
- اندازهگیری نتایج کمپینهای تبلیغاتی به صورت RealTime و دقیق.
- ارائه تجربه کاربری جذاب و تعاملی با استفاده از عناصر چندرسانهای، واقعیت افزوده و واقعیت مجازی.
- بهرهگیری از فناوریهای جدید و نوآورانه مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، بلاکچین و 5G.
چگونگی ایجاد استراتژی موبایل مارکتینگ
تا اینجا با موبایل مارکتینگ و مزایای آن آشنا شدیم. در ادامه به نحوه و چگونگی ایجاد استراتژي در موبایل مارکتینگ میپردازیم. برای هر سازمان و برند، استراتژی بازاریابی موبایل مناسب با صنعت و مخاطب هدف خودش فرق میکند و متفاوت است. مراحل لازم برای ایجاد یک استراتژی Mobile Marketing موفق را در ادامه توضیح دادهایم:
۱- شناخت پرسونای مخاطبان هدف
برای رسیدن به موفقیت در بازاریابی موبایلی، باید اول از همه بدانید که چه کسانی هدف شما هستند. سعی کنید تصویر دقیق و واضحی از مشتریان موبایل خود بسازید. آنها چه زمینهای دارند؟ چه حرفهای انجام میدهند؟ چه نوع محتوایی را دوست دارند و چه انتظارات و نیازهایی دارند؟ فرآیند خرید را براساس شخصیت و رفتار مشتریان موبایل خود بچینید. وقتی با پرسونای مشتری خود آشنا شدید، میتوانید به بهترین شکل به آنها پاسخ دهید و رضایتشان را جلب کنید.
۲- اهداف بازاریابی خود را مشخص کنید
پس از شناسایی مخاطبان هدف، باید برای رسیدن به آن برنامهریزی کنید. تقویم محتوای خود را تهیه کنید و شاخصهای کلیدی عملکرد خود را در هر کانال مشخص کنید. چه نتایج و خروجیهای خاص و قابل سنجشی از کمپین موبایل مارکتینگ خود مد نظر دارید؟
برای رسیدن به هدف، باید با مشتریان در ارتباط باشید و رابطه خود را با آنها تقویت کنید. هدف شما باید واضح، مناسب، قابل دسترس، قابل اندازهگیری و منطبق بر زمان باشد. به عنوان مثال، به جای گفتن این که هدف شما افزایش ترافیک سایت یا اپلکیشن است، دقیق مشخص کنید که مثلا میخواهید در عرض یک ماه ترافیک سایت خود را ۲۵ درصد نسبت به ماه قبل افزایش دهید.
۳- از عملکرد خود گزارش بگیرید
موبایل مارکتینگ نیز مانند سایر روشهای بازاریابی نیاز به سنجش و بهبود دارد. با استفاده از شاخصهای کلیدی عملکرد، عملکرد کمپین خود را بسنجید. هزینه هر نصب یا هزینه خرید، ارزش طول عمر مشتری، کاربران فعال و میزان درآمد از جمله شاخصهای کلیدی عملکرد هستند.
تکنیکهای موفقیت در موبایل مارکتینگ
۱- طراحی ریسپانسیو سایت
استفاده از یک وبسایت که با دستگاههای هوشمند سازگار است یک امر حیاتی و ضروری است. از دلایل اصلی که وبسایت شما باید با موبایل سازگار باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر کاربران اینترنت از دستگاههای موبایل برای جستجو و بازدید از وبسایتها استفاده میکنند. طبق تحقیقات، حدود ۸۰ درصد کاربران اینترنت گوشی هوشمند دارند و ۶۰ درصد از زمانی که در رسانههای اجتماعی و اینترنت میگذرانند را در گوشیهای خود سپری میکنند
گوگل سرعت بارگذاری صفحات موبایل را به عنوان یک عامل کلیدی در رتبهبندی وبسایتها در نظر میگیرد. از سال ۲۰۱۸، گوگل الگوریتم خود را به گونهای تغییر داده است که وبسایتهای سازگار با موبایل را به نسبت دیگر وبسایتها بیشتر ترجیح میدهد. این بدان معناست که اگر وبسایت شما روی موبایل کند یا ناسازگار باشد، رتبهبندی شما در گوگل کاهش خواهد یافت.
کاربران موبایل انتظار دارند که تجربهای ساده، سریع و راحت داشته باشند. اگر وبسایت شما بر روی صفحات نمایش کوچک قابل خواندن نباشد، منوها و دکمهها به درستی کار نکنند، یا فرآیند خرید پیچیده باشد، احتمال زیاد کاربران شما را ترک خواهند کرد و به سمت رقبای شما خواهند رفت.
۲- ایمیل مارکتینگ
تبلیغات با استفاده از ایمیل در موبایل مارکتینگ یکی از روشها و تکنیکهای موثر برای افزایش بازدهی و ارتباط گرفتن با مشتریان است. از مهمترین ویژگیهای تبلیغات با ایمیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایمیل یکی از پراستفادهترین رسانههای دیجیتال است. طبق آمار بیش از نیمی از جمعیت دنیا از ایمیل استفاده میکنند. همین موضوع میتواند کافی باشد تا اهمیت استفاده از ایمیل در موبایل مارکتینگ را متوجه شوید.
- ایمیل یک روش مستقیم برای ارتباط گرفتن با مشتری است. شما با استفاده از مشخصات ایمیل هر یک از افراد میتوانید برای هر فرد یک ایمیل جداگانه و مختص آنها بنویسید. همچنین با استفاده از ایمیل میتوانید از مخاطبان خود نظرسنجی کنید.
- تبلیغات با استفاده از ایمیل هزینه بسیار کمتری دارد. برای طراحی، تولید و پخش ایمیل نیازی به هزینه زیاد ندارید. به علاوه طبق تحقیقات نرخ بازگشت سرمایه در موبایل مارکتینگ با استفاده از ایمیل ۴۰۰ درصد است.
۳- تبلیغات درون اپلیکیشن
یکی دیگر از تکنیکهای موفق در موبایل مارکتینگ استفاده از اپلیکیشنهای موبایلی است. با طراحی و توسعه یک اپلیکیشن موبایلی خوب میتوانید به مزایای زیر دسترسی داشته باشید:
- اپلیکیشنهای موبایلی راهی برای ارائه خدمات و محصولات به کاربران هستند. شما میتوانید از طریق اپلیکیشن، اطلاعات، آموزش، خرید و غیره را به کاربران ارائه دهید و ارزش برند خود را افزایش دهید.
- اپلیکیشنهای موبایلی راهی برای تبلیغ کسب و کار شما و سایر کسب و کارها هستند. شما میتوانید از طریق اپلیکیشن، تبلیغات درون برنامهای را پخش کنید و درآمد حاصل از نمایش یا کلیک کاربران را کسب کنید. همچنین میتوانید از طریق سایر اپلیکیشنها، تبلیغات خود را به کاربران هدف نشان دهید و بازدید آن را افزایش دهید.
- اپلیکیشنهای موبایلی راهی برای برقراری ارتباط با کاربران هستند. شما میتوانید از طریق اپلیکیشن، با استفاده از پوش نوتفيكيشن، پيامهاي فوري، چت و… با کاربران خود در تماس باشید و به آنها پاسخ دهید، نظرات و بازخوردهای آنها را جمع آوری کنید، پشتيباني و خدمات پس از فروش را به آنها ارائه دهید و به آنها پيشنهادات و تخفيفات مناسب ارائه بدهید.
سخن آخر
موبایل مارکتینگ یا بازاریابی موبایلی، یک استراتژی بازاریابی دیجیتال است که از طریق دستگاههای موبایلی مانند تلفن هوشمند، تبلت و سایر تجهیزات همراه، به مخاطبان هدف خود تبلیغات ارسال میکند. این استراتژی به کسبوکارها این امکان را میدهد که با مشتریان خود در زمان و مکانهای مختلف ارتباط برقرار کنند و پیامهای مناسب و سفارشی را به آنها ارائه دهند. موبایل مارکتینگ شامل روشهای مختلفی است که بسته به نوع دستگاه، نوع بازار و نوع محصول یا خدمات، متفاوت هستند.