در دنیای پررقابت امروز، محتوای ویدیویی طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده و افراد به طور مداوم با این سبک از محتوا سروکار دارند. استاپ موشن، یکی از تکنیکهایی است که در صنعت انیمیشنسازی، تبلیغات و به طور کلی ویدیو مارکتینگ کاربرد فراوان دارد. در حال حاضر ویدیو استاپ موشن میتواند ابزاری عالی برای کمپینهای بازاریابی شما به حساب بیاید و به کسبوکار شما این فرصت را بدهد تا پیام برند خود را با روشی خلاقانه ارائه دهید و توجهی مخاطبان بسیاری را به خود جلب کنید.
در این مقاله قصد داریم به معرفی استاپ موشن بپردازیم و هرآنچه را برای ساخت یک ویدیوی استاپ موشن با موبایل به آن نیاز دارید، شرح دهیم. با ما همراه باشید.
استاپ موشن چیست؟
انیمیشن استاپ موشن یک تکنیک فیلمسازی است که در آن اجسام فیزیکی را با تغییرات کوچک و به تدریج حرکت میدهند و در هر مرحله از آنها عکس میگیرند. سپس تصاویر گرفته شده را به هم متصل میکنند. به طوریکه وقتی این تصاویر به سرعت پخش شوند، به نظر برسد؛ حرکت برای خود اجسام بوده و آنها به خودی خود میتوانند حرکت کنند.
ساخت یک استاپ موشن به صبر و برنامهریزی دقیق نیاز دارد؛ چراکه روند ساخت آن طولانی است. برای مثال، برای ساخت یک استاپ موشن ۱ دقیقهای با سرعت تقریبی ۲۴ فریم بر ثانیه باید ۱۴۴۰ فریم تولید کنید. اما این بدان معنا نیست که هر فریم باید منحصر به فرد باشد و تغییرات بنیادین در آن ایجاد کنید. بلکه بسته به داستان استاپ موشن خود، تغییرات میتوانند کم یا زیاد باشند.
انواع استاپ موشن
استاپ موشن، یک هنر جذاب با قدمت صد ساله است که انواع متنوعی دارد. در پایین به طور کامل به معرفی هر کدام به صورت جداگانه میپردازیم:
۱- استاپ موشن اشیا
متداولترین شیوهی ساخت استاپ موشنها به حرکت درآوردن اشیا است. در این مدل میتوانید از هر وسیلهای که دوست دارید استفاده کنید و وسایل را حرکت دهید. این مدل را معمولا در آموزشها، آگهیهای تبلیغاتی یا ویدیوهایی که برای اهداف مختلف تولید میشوند، میتوانید ببینید.

۲- استاپ موشن سیلوئت
سیلوئت یا سایهنما یک کلمه فرانسوی است. استاپ موشن سیلوئت هنر نشان دادن شخصیتها به صورت سایه است. ساخت این مدل نیازی به داشتن بودجهی فراوانی ندارد. شما برای تولید آن تنها به یک ملحفه سفید، نور مصنوعی و چند بازیگر نیاز دارید. در این مدل باید نور مصنوعی را به پشت کاراکترها بتابانید و ملحفه را جلوی آنها قرار دهید و با سایه کاراکترها داستان خود را روایت کنید.

۳- استاپ موشن عروسکی
استفاده از عروسکها میتواند نتایج بسیار جالبی داشته باشد و داستانهای بسیار منحصربهفردی را روایت کند. اما این مدل از باقی مدلها سختتر و زمانبرتر است؛ چراکه شما باید ژستهای متفاوتی به عروسک دهید و از هرکدام جداگانه عکس بگیرید. پس اگر دفعه اولتان است که میخواهید استاپ موشن درست کنید، بهتر است، مدلهای دیگری را امتحان کنید.

۴- استاپ موشن کات اوت
این تکنیک از استاپ موشنها بسیار جذاب هستند. در این مدل شما با بریدههای کاغذ اشکال متنوعی میسازید و با حرکت درآوردن آنها، داستان خود را روایت میکنید. معمولا برای ساخت کارتونهای دوبعدی از این روش استفاده میکنند.

۵- استاپ موشن خمیری
استاپ موشن خمیری، یکی از پرطرفدارترین مدلهای استاپ موشن است. در این مدل شما بدون هیچ محدودیتی، با خلاقیت خود خمیر بازی را به هر شکلی که در ذهن دارید، میسازید و با به حرکت درآوردن آن و عکاسی در هر محله، داستان مورد نظر خود را به نمایش میگذارید.

۶- استاپ موشن پیکسلیشن
در این نوع استاپ موشن، شما به جای عروسک از انسانها استفاده میکنید. در این مدل، میزان صبر و حوصلهی بازیگر به چالش کشیده میشود و باید حرکتهای خود را بسیار کنترل کند و آنها را دقیق زیر نظر بگیرد تا خروجی نهایی جذاب شود.

۷- استاپ موشن خاک رس متحرک
همانطور که از نام این مدل مشخص است؛ در این مدل شما باید اشیا و مجسمههایی با خاک رس بسازید و آنها را با خلاقیت خود به حرکت درآورید.

بهترین نرمافزارها و اپلیکیشنهای ساخت استاپ موشن
۱- اپلیکیشن استاپ موشن استودیو (Stop Motion Studio)
استاپ موشن استودیو یک اپلیکیشن حرفهای برای ساخت استاپ موشن است. این اپلیکیشن در دو نسخهی اندروید و iOS قابل دانلود است و تمام امکانات و قابلیتهای آن رایگان است. استاپ موشن استودیو، کنترل کامل دوربین را به شما میدهد و از طریق آن تنظیمات حرفهای دوربین گوشی خود را هم میتوانید با استفاده از این اپلیکیشن تغییر دهید. ما در این برای آموزش استاپ موشن از این اپلیکیشن استفاده کردیم.
۲- نرمافزار دراگون فریم (Dragon frame)
نرمافزار دراگون فریم، یکی از حرفهایترین نرمافزارهای ساخت استاپ موشن است. با کمک این نرمافزار بهترین انیمیشنهای استاپ موشن جهان از جمله: بره ناقلا، حلقه گمشده، فارماگدون و… ساخته شده است. این نرمافزار برای هر دو سیستم ویندوز و مک قابل استفاده است. رابط کاربری این نرمافزار بهقدری ساده است که شما اگر در دنیای انیمیشنسازی مبتدی هم باشید با چندین بار آزمون و خطا میتوانید آن را کامل بیاموزید. بهترین ویژگی این نرمافزار پشتیبانی بسیاری از دوربینهای متصل به آن است. به یاد داشته باشید که این نرمافزار رایگان نیست و شما باید برای دسترسی به تمام امکانات آن هزینه بپردازید.
۳- نرم افزار انیماشوتر کپچر (AnimaShooter Capture)
نرمافزار انیماشوتر کپچر مناسب ویندوز است و ساخت انیمیشنهای استاپ موشن با دوربینهای (DSLR) یا دوربینهای رفلکس تک لنز کانن را پشتیبانی میکند. شما میتوانید پس از اتصال دوربین به سیستم و نرمافزار، تصاویر دریافتی را به ویدیو تبدیل کنید و آن را با کیفیت HD خروجی بگیرید.
۴- اپلیکیشن آی کن انیمیت (I Can Animate)
این نرمافزار مناسب هر دو سیستم عامل اندروید و Ios است. این اپلیکیشن امکانات فراوانی از جمله: قابلیت ثبت و ادیت درونی فریم به فریم عکسها، وجود انواع جلوههای صوتی و افکتهای مختلف تصویر، امکان خروجی گرفتن با کیفیت عالی Ultra High و… را دارا است. I Can Animate را میتوانید در دو نسخهی رایگان و پولی تهیه و نصب کنید.
۵- اپلیکیشن استاپ موشن بیلدر (Stop Motion Builder)
این اپلیکیشن محبوب و پرطرفدار، امکانات زیادی را در اختیار کسانی که اندروید دارند، قرار میدهد. کار کردن با این اپلیکیشن بسیار ساده است و شما میتوانید به راحتی فریم به فریم تصاویر دلخواه خود را با بهترین کیفیت ثبت و در محیط اپلیکیشن ویرایش نمایید. وجود فیلترهای جذاب و همچنین افکتهای صوتی و تصویری که با نصب این اپلیکیشن در اختیار شما قرار می گیرد، به شما امکان خروجی یک کار حرفهای را میدهد.
ابزار مورد نیاز برای ساخت استاپ موشن
ابزارهای مورد نیاز برای ساخت استاپ موشن براساس تکنیک شما متفاوت است. اما یک سری ابزار در ساخت استاپ موشن با موبایل، یکسان است که در پایین تمام آنها را آوردهایم:
فیلمنامه: حتی اگر در حال ساخت یک ویدیوی کوتاه ۲-۳ دقیقهای هستید، بهتر است یک فیلمنامه داشته باشید تا دقیقا بدانید که در طول تولید یک استاپ موشن، چه کاری میخواهید انجام دهید. در هر مرحله بنویسید که شخصیتهای شما قرار است چه کاری انجام دهند و براساس آن از سوژههای خود عکسبرداری کنید. برای یادگیری نوشتن مراحل یک داستان جذاب، این مقاله را مطالعه کنید.
سه پایه: سه پایه، یکی از مهمترین ابزارهای ساخت استاپ موشن است. گوشی خود را به سه پایه وصل کنید تا در طول فرآیند تولید، گوشی شما کاملاً ثابت بماند و از لرزشهای احتمالی مصون باشد. خوشبختانه سه پایههای مختلفی در انواع و اقسام مدلها و قیمتها در بازار موجود هستند که تهیه آنها ساده است.
موبایل هوشمند: مهم نیست، سیستم عامل تلفن همراه شما چیست. اما هرچه کیفیت دوربین موبایل شما بهتر باشد؛ کار نهایی شما باکیفیتتر است. پس اگر به فکر خرید گوشی و یا ارتقای آن هستید، خواندن این مقاله میتواند به شما کمک کند.
نور کافی: استفاده نادرست از نور میتواند باعث ایجاد سایهها و سوسو زدنهای جزئی نور شود که ممکن است مناسب محتوای شما نباشد. در نتیجه هنگام عکسبرداری بهتر است در یک محیط که نور طبیعی در آن وجود دارد، عکسبرداری کنید و یا اینکه با مطالعهی این مقاله منبع نور مناسب خود را پیدا کنید.
شی مورد نیاز: براساس مدلی که انتخاب کردهاید و سناریویی که نوشتهاید، باید شی مورد نیاز خود را تهیه و یا بسازید و آن را برای عکسبرداری آماده کنید.
دکور مناسب: انتخاب یک محیط تمیز و مرتب، کار شما را حرفهایتر نشان میدهد و توجه ببینده را به محتوا جلب میکند. پس قبل از شروع، حتما دکوری مناسب آماده کنید.
اپلیکیشن ساخت استاپ موشن: برای ساخت این فرم ویدیویی جذاب نیاز به یک اپلیکیشنِ استاپ موشن ساز داریم. شما میتوانید از اپلیکیشنهایی که در بالا اشاره کردیم، استفاده کنید.
مراحل ساخت استاپ موشن با اپلیکیشن Stop Motion Studio
در ابتدا اپلیکیشن Stop Motion Studio را در از گوگلپلی یا اپاستور دانلود کنید.

سپس اپلیکیشن را باز کنید و روی گزینهی New Movie ضربه بزنید، تا یک پروژه جدید برایتان باز شود.

توجه داشته باشید که در این مرحله شما باید اجازهی عکس گرفتن و ضبط صدا و ویدیو را به اپلیکیشن بدهید. پس روی گزینهی While Using The App ضربه بزنید.

حالا صفحهی ویرایشگر ویدیو را میتوانید مشاهده کنید. در سمت راست و چپ این صفحه، آیکونهای مختلف با کاراییهای متفاوتی وجود دارد که در زیر توضیح میدهیم:
- Back: برگشت به صفحهی ویرایشگر
- Voice Over: ضبط صدا روی ویدیو
- Add: اضافه کردن تصاویر، عناوین، تیتراژ پایانی، کلیپ و فایل صوتی
- Settings: تنظیم سرعت پخش (نرخ فریم)، اضافه کردن ترانزیشن محو شدن (Fade)، تغییر نسبت تصویر، اضافه کردن پس زمینه، اضافه کردن فیلتر و کیفیت خروجی محتوا
- Capture: عکس گرفتن
- Undo: حذف آخرین فریم
- Help: راهنمایی دربارهی آیکونها
- Play: پخش فریمها
برای اضافه کردن فریم به ویدیو روی آیکون دوربین که همان Capture است، ضربه بزنید.

برای اینکه خروجی کار شما حرفهای دیده شود، بهتر است از همان ابتدای مسیر تنظیمات لازم را به ترتیب زیر انجام دهید:
در ابتدا روی آیکون بالا سمت راست که Timer است، ضربه بزنید. تایمر به شما اجازه میدهد تا زمان ثبت عکسها را مدیریت کنید. برای مثال میتوانید تنظیم کنید که هر ۲ ثانیه برای شما یک شات جدید ثبت کند.
حالا برای انتخاب دوربین جلو و عقب، تنظیم حالتهای فوکوس، زوم کردن روی تصویر، تنظیم وایت بالانس و تغییر سرعت شاتر، روی آیکون Settings که سمت راست پایین قرار دارد، ضربه بزنید و تنظیمات دلخواه خود را تغییر دهید.
در نوار سمت چپ بالا، شاهد ۲ گزینه هستید؛ با Overlay میتوانید سطح شفافیت یکی از لایهها را با کمک Overlay Transparent تغییر دهید.
و آخرین گزینه Grid است که به کمک آن میتوانید قاب محتوای خود را تنظیم کنید.
حالا اگر از جایگاه سوژه و نورپردازی خود مطئن هستید. روی آیکون دوربین قرمز رنگ در سمت راست بالا ضربه بزنید و شروع به عکسبرداری کنید.
بعد از اینکه کار عکسبرداری تمام شد؛ روی گزینهی پخش بزنید تا محتوا برایتان پخش شود.

همچنین شما میتوانید در صورت لزوم هر فریم را به صورت جداگانه حذف یا ویرایش کنید. برای این کار تنها کافیست روی خط زمانی برگردید و فریم مورد نظر را لمس کنید تا کادر زیر برایتان باز شود.

بعد از اینکه فریمها مورد تایید واقع شد. روی آیکون بازگشت بزنید تا به صفحه اصلی برگردید. حالا برای ذخیره ویدیو، باید انگشست خود را روی پروژه نگه دارید.

سپس اشتراکگذاری را انتخاب کنید و روی Export Movie ضربه بزنید و Save as را بزنید تا محتوا در گالری گوشی شما ذخیره شود.

تبریک میگوییم، ویدیو شما ذخیره شد و شما میتوانید آن را در کانال آپارات و یا هر شبکهی اجتماعی دیگر به اشتراک بگذارید.
سخن پایانی
ساخت انیمیشن استاپ موشن فرآیندی زمانبر، اما جذاب است که توجه بینندگان بسیاری را به خود جلب میکند. اگر شما علاقه به ساخت محتوای ویدیویی پیدا کردهاید؛ تولید این فرم ویدیویی، میتواند گزینهی مناسبی باشد. چراکه به لوازم گرانقیمتی نیاز ندارد و هرکسی با داشتن حداقل یک موبایل، میتواند با این تکنیک شروع به کار کند.
خیلی ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید، امیدواریم این مقاله جواب تمامی سوالات شما را در مورد ساخت ویدیوی استاپ موشن داده باشد.
اگر شما هم ویدیو استاپ موشن تولید کردهاید، حتما برایمان از تجربهتان بنویسید.