چگونه کیفیت تصویر استریم را افزایش دهیم؟

بدون شک کیفیت تصویر و روان بودن، از مهم‌ترین مسائل در استریم به حساب می‌آید. اگر تصویر خروجی کیفیت و وضوح بالایی نداشته باشد یا استریم با لگ پخش شود، قطعا نتیجه‌ی مناسبی نخواهد داشت و مخاطب را به‌ سرعت پس می‌زند. بنابراین بهتر است از همه لحاظ روی کیفیت استریم خود نظارت داشته باشید تا با اعمال تنظیمات مناسب، خروجی خوبی تحویل و کیفیت آن را افزایش دهید. در مطلب پیش رو راهکارهایی به شما خواهیم گفت تا این امر برای‌تان محقق شود.

تغییر بیت‌ریت

پیش از این و در مطلب «چگونه استریم خود را شروع کنیم؟» گفته بودیم که داشتن اینترنت مناسب، یکی از موارد لازم برای استریم کردن است. با توجه به وضوح و فریم‌ریتی که می‌خواهید استریم‌تان داشته باشد، سرعت اینترنت هم فرق می‌کند. بیت‌ریت تعیین‌کننده‌ی مقدار اطلاعاتی است که در ثانیه فرستاده می‌شود و در واقع حکم سرعت آپلود را دارد.

هر دو فاکتور «وضوح تصویر» و «پخش روان» برای استریم بسیار مهم هستند، اما اگر اینترنت شما در سطحی قرار داشت که قادر نبود هر دوی این موارد را به بهترین شکل ممکن ارائه دهد، سعی کنید پخش روان و بدون قطعی یا لگ را در اولویت قرار دهید. مخاطب قطعا می‌تواند یک استریم با کیفیت تصویر نه چندان بالا را تحمل کند، اما قطع شدن زیاد و لگ‌های متعدد بدون شک او را دل‌زده می‌کند و در نتیجه افراد کمتری پای استریم‌تان خواهند نشست. همچنین وقتی مقدار بیت‌ریت را به مقدار مشخصی تعیین می‌کنید، دیگر بیش از حد اینترنت‌تان درگیر نمی‌شود و مدیریت بهتری خواهید داشت.

اما چگونه بیت‌ریت را تغییر دهیم؟ این کار از طریق نرم‌افزاری که با آن استریم می‌کنید میسر است. در این‌جا ما نرم‌افزار OBS را به عنوان مرجع در نظر می‌گیریم.

برای این کار شما باید به بخش Settings در نرم‌افزار OBS بروید که هم از قسمت پایین راست صفحه و هم از گزینه‌ی File در نوار بالای صفحه قابل انتخاب است. سپس در پنجره‌ی ظاهر شده، گزینه‌ی Output را از ستون سمت چپ انتخاب کنید.

افزایش کیفیت استریم بیت ریت OBS

در این بخش گزینه‌ای با نام Video Bitrate را می‌بینید که از طریق آن می‌توانید مقدار بیت‌ریت را تعیین کنید. عدد بیت‌ریت با توجه به کیفیت تصویر و فریم‌ریت و همچنین، پلتفرمی که در آن استریم می‌کنید افزایش می‌یابد یا کمتر می‌شود. برای مثال، جدول بیت‌ریت‌های پیشنهادی در پلتفرم آپارات به شکل پایین است:

افزایش کیفیت استریم جدول بیت‌ریت‌های آپارات

تغییر فریم‌ریت

فریم‌ریت یکی دیگر از مواردی است که تغییر آن می‌تواند در افزایش کیفیت استریم شما تاثیرگذار باشد. فریم‌ریت تعیین‌کننده‌ی تعداد تصاویری است که در هر ثانیه به بیننده نمایش داده می‌شود. هر چه فریم‌ریت بالاتر باشد، استریم از لحاظ بصری شکل روان‌تر و نرم‌تری خواهد داشت، اما در عین حال تصاویر بیشتر و در نتیجه اطلاعات بیشتری هم ارسال خواهد کرد.

حداقل فریم‌ریتی که برای استریم خود تعیین می‌کنید، باید روی عدد ۳۰ باشد؛ مقداری که هم در بازی‌های ویدیویی و حتی در فیلم و سریال‌ها هم متداول است. اگر فریم‌ریت‌تان پایین‌تر از این باشد، تصویر استریم از حالت روانی که دارد خارج خواهد شد. برای حداکثر مقدار هم عدد ۶۰ کفایت می‌کند؛ بیشتر از این مقدار هم آن‌چنان حس نمی‌شود و مهم‌تر، اینترنت قدرتمندی نیاز دارد.

برای تعیین فریم‌ریت در OBS در بخش Settings به سراغ قسمت Video می‌روید. خط آخر جایی است که مقدار فریم‌ریت تعیین می‌شود. در این‌جا هم یک سری اعداد پیش‌فرض وجود دارد و هم می‌توان به‌صورت دستی عدد دلخواه وارد کرد. اگر اینترنت‌تان به قدر کافی سریع بود عدد ۶۰ و در غیر این صورت ۳۰ را انتخاب کنید.

افزایش کیفیت استریم فریم ریت OBS

تغییر وضوح نهایی استریم

مهم نیست که صفحه‌ی ویندوز یا صفحه‌ی بازی در چه وضوحی اجرا می‌شود؛ شما همیشه می‌توانید وضوح خروجی استریم را به طور جداگانه تنظیم کنید. با مراجعه به قسمت Video در بخش Settings در نرم‌افزار OBS خواهید دید که دو گزینه‌ی اول مربوط به وضوح تصویر هستند؛ یکی وضوح پایه و یکی وضوح خروجی.

افزایش کیفیت استریم وضوح تصویر OBS

اما فرق این دو در چیست؟ گزینه‌ی اول یعنی وضوح پایه (Base Resolution) تعیین می‌کند که تصویر استریم شما در چه وضوحی پردازش شود. این مورد چیزی است که بیشتر به سخت‌افزاری که با آن بازی می‌کنید بستگی دارد. گزینه‌ی دوم یعنی وضوح خروجی (Output Resolution) تعیین‌کننده‌ی وضوح تصویری است که در استریم به مخاطب نمایش داده می‌شود.

خیلی از استریمرها با وضوح 1080p روی سیستم خود به بازی کردن مشغول می‌شوند، اما در نهایت استریم آن‌ها با وضوح 720p پخش می‌شود. این موارد دقیقا در گزینه‌های بالا تعیین شده‌اند. وضوح خروجی چیزی است که باید با توجه به سرعت اینترنت‌تان تعیین شود؛ هر چه سرعت‌تان بالاتر باشد، کیفیت تصویر استریم هم قابل افزایش خواهد بود.

تغییر انکودر (Encoder)

روش دیگری که می‌توانید از آن برای افزایش کیفیت استریم خود استفاده کنید، تغییر وضعیت انکودر است. انکودر ابزاری است که با آن، تصویر به فرمتی قابل پخش تبدیل می‌شود تا در نهایت در استریم به نمایش درآید. در حالت نرم‌افزاری (Software) پردازنده یا CPU شما کار انکود را انجام می‌دهد، اما در حالت سخت‌افزاری (Hardware) این وظیفه به دوش کارت گرافیک می‌افتد.

معمولا بهتر است که انکود کردن روی حالت سخت‌افزاری باشد، چرا که پردازنده هنگام استریم کردن درگیر می‌شود و فعالیت زیادی دارد. در نهایت این مسئله به قدرت کارت گرافیک شما و چقدر درگیر است هم بستگی دارد. مثلا اگر از یک سیستم به طور همزمان برای بازی کردن و استریم استفاده می‌کنید، شاید حالت سخت‌افزاری آن‌چنان کارآمد نباشد. البته در صورتی که روی آپارات استریم می‌کنید، به این خاطر که پلتفرم از انکودر نرم‌افزاری x264 پشتیبانی می‌کند بهتر است به سراغ آن بروید.

افزایش کیفیت استریم انکودر OBS

برای تغییر انکودر در نرم‌افزار OBS شما باید به قسمت Output در بخش Settings بروید و گزینه‌ی Encoder را روی یکی از دو حالت Hardware یا Software قرار دهید.

تنظیمات پیشرفته در بخش Output

هنگامی که به قسمت Output در بخش تنظیمات یا Settings می‌روید، اولین موردی که می‌بینید Output Mode است که شامل دو حالت Simple و Advanced می‌شود. همان طور که از اسامی هم بر می‌آید، حالت اول تنها یک سری تنظیمات ساده در اختیارتان قرار می‌دهد، اما در حالت دوم است که گزینه‌های بیشتری دیده می‌شود و به طور پیشرفته قادر به کنترل تنظیمات خواهید بود.

افزایش کیفیت استریم تنظیمات پیشرفته در OBS

با تغییر این حالت به پیشرفته یا Advanced چهار صفحه را خواهید دید که هر کدام روی بخش خاصی تمرکز دارند. برای مثال در صفحه‌ی Streaming شما می‌توانید انکودر را تغییر دهید. همچنین قسمتی با نام CPU Usage Preset وجود دارد که از طریق آن می‌توان تعیین کرد که پردازنده‌ی شما هنگام استریم چه‌قدر درگیر باشد. طبیعتا هر چه این مقدار را بیشتر کنید، کیفیت استریم شما هم افزایش پیدا خواهد کرد.

سطوح این بخش از مقدار Ultrafast شروع می‌شود و در انتها با سطوح Veryslow و Placebo پایان می‌یابد. حالت Ultrafast کمترین استفاده را از پردازنده می‌کند و Veryslow و Placebo تا حداکثر سطح ممکن، پردازش را به دوش آن قرار می‌دهند.

اگر می‌خواهید بیشتر با تنظیمات این بخش و همچنین دیگر بخش‌های نرم‌افزار OBS آشنا شوید، مطالب زیر به شما کمک خواهد کرد.

آموزش تنظیمات مهم در نرم‌افزار OBS

آموزش تنظیمات Scenes & Sources در نرم افزار OBS

معرفی فیلترها در نرم‌افزار OBS

مطالب پیشنهادی برای شما
نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.