زمانی که صحبت از تجزیه و تحلیل کمپینهای ویدیویی میشود، چیزی که همیشه بحث برانگیز است معیارهای تحلیل کردن است. این که کدام نتیجه را باید تحلیل کرد؟ از کجا متوجه شویم که کمپین ویدئویی ما موفقیتآمیز بوده است یا نه؟ اگر تمام اقدامات اولیه کمپین ویدئو را درست انجام داده باشید، یعنی درست برنامهریزی کرده باشید، بودجه را درست مشخص کرده باشید، پرسونای کمپین را درست تشخیص داده باشید، تازه میتوانید سراغ مرحله آخر، یعنی تجزیه و تحلیل کمپین ویدیو مارکتینگ بروید.
ما در این مقاله قصد داریم، تمام پارامترهای مهمی که باید در تجزیه و تحلیل کمپینهای ویدئو مارکتینگ در نظر بگیرید را به شما معرفی کنیم. پس به شما پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما بمانید.
اهمیت تحلیل کمپین ویدیو مارکتینگ؛ از ریشه شروع کنید!
همیشه یادگیری را از ریشه شروع کنید. ریشه این مقاله، این است که ابتدا بدانید چرا آنالیز کمپین ویدیو مارکتینگ اهمیت دارد؟ چون تحلیل کردن آن، به شما کمک میکند نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید. به قول معروف، از اشتباهاتتان درس بگیرید و برای کمپین بعدی، آمادهتر باشید.
زمانی که یک کمپین ویدئو مارکتینگ راه میاندازید، اگر تمام مراحل اولیه را درست طی کرده باشید، میتوانید آنالیز آن را شروع کنید تا دید بهتری نسبت به آینده کسبوکارتان به دست آورید. با این آنالیز متوجه میشوید مخاطب به کدام قسمت کمپین شما توجه بیشتری داشته و به کدام قسمت، خیلی اهمیت نداده است. چرایی این توجهها و بیاعتناییها در تحلیل کمپین ویدیو پیدا میشود و کمکتان میکند برای کمپین بعدی، ویدیوهای شخصیسازی شده بهتری بسازید و ارتباط قویتری با مخاطب خود بگیرید. میدانید که در این دوره و زمانه شلوغ تبلیغاتی، برند یا کسبوکاری برنده است که بتواند ارتباط صمیمانهتر و شخصیتری با مخاطبان برقرار و آنها را به یک مخاطب وفادار تبدیل کند. مخاطبی که هر کجا مینشیند، حرفی از شما به میان آورد.
معیارهای مهم برای آنالیز کمپین ویدیو مارکتینگ
حالا که از اهمیت تحلیل کمپین ویدیو مارکتینگ باخبر شدید، وقت آن میرسد که سراغ اصل ماجرا برویم. یعنی معیارهایی را معرفی کنیم که برای آنالیز کمپین ویدیو مارکتینگ، واجب هستند. شاید فکر کنید مهمترین معیار تحلیل این کمپین، بازدید ویدیوها باشد. باید بگوییم اشتباه فکر نمیکنید، بازدید ویدیوها مهم است. اما معیارهای مهمتر دیگری مانند نرخ تعامل، واچ تایم و… نیز وجود دارد که نباید از آنها غافل شد. معیارهای مهم برای آنالیز کمپین ویدیو مارکتینگ شامل موارد زیر میشود:
ایمپرشن را با بازدید قاطی کنید تا نتیجه اصلی را بگیرید! (ویدیوی ما چقدر دیده شد؟)
ایمپرشن یعنی ویدیو شما چندبار به چشم مخاطب شما خورده است. بدون آن که مخاطب رویش کلیک کند و ویدئوتان را ببیند. بازدید یعنی مخاطب چندبار روی ویدیو شما کلیک کرده است و به صورت عمدی، آن را مشاهده کرده. زمانی که نرخ ایمپرشن را با نرخ بازدید مقایسه کنید، میتوانید نتیجه بگیرید که چند درصد از افرادی که ویدیو شما به چشمشان خورده است، روی آن کلیک کرده و تماشایش کردهاند.
پس شاید ایمپرشن به تنهایی مهم نباشد، اما زمانی که آن را با بازدید مقایسه میکنید، اهمیت اصلی خود را نشان میدهد. حالا اگر این میزان درصد خوب و قابل توجه بود، چه عالی! موارد دیگر را بررسی کنید تا متوجه شوید چرا این درصد خوب بوده است تا بتوانید برای کمپینهای بعدی نیز این نکات را رعایت کنید. اگر این میزان درصد خوب نبود، عیب نداره! بررسی کنید و چرایی خوب نبودن را پیدا کنید. در کمپین بعدی، قطعا این اشتباهات را تکرار نخواهید کرد.
خب حالا که با ایمپرشن و بازدید آشنا شدهاید، و میزان این دو را باهم مقایسه کردهاید، جا دارد با یک اصطلاح دیگر آشنا شوید. به درصدی که از مقایسه کردن ایمپرشن و بازدید به دست میآورید، نرخ پخش میگوییم. پس یکی از معیارهای آنالیز کمپین ویدیو مارکتینگ، نرخ پخش شماست. چند نفر ویدیو شما را از عمد پخش کردهاند و به تماشای آن نشستهاند؟
واچ تایم (چقدر برای ما وقت گذاشتند؟)
حالا که صحبت درباره بازدیدهاست، بیایید همینجا یک معیار دیگر را نیز بررسی کنیم. معیاری با نام مدت زمان بازدید. یعنی مخاطب برای ویدیو شما چقدر وقت گذاشته است و تا کجای ویدیو را تماشا کرده است؟ این معیار را با دقت بررسی کنید. اگر مخاطب شما فقط ۲۰ ثانیه اول ویدیو را تماشا کرده است، باید در کمپین بعدی، حرف اصلی خود را در همان ۲۰ ثانیه اول بزنید و کار را تمام کنید!
اگر مخاطب زمان زیادی برای ویدئو شما نگذاشته است، دلیل آن را پیدا کنید. آیا ویدئو موسیقی مناسبی نداشته یا کسلکننده بوده؟ به اندازه کافی جذاب نبوده یا روند آن کند بوده؟ با پاسخ به این سوالها، اشتباهات خود را میشناسید و برای آنها، راه حل پیدا میکنید. اگر مدت زمان بازدیدتان خوب بوده است، پس این ویدیو و ویژگیهایش را الگویی برای دیگر کمپینهای ویدیو مارکتینگتان قرار بدهید.
کال تو اکشن (کاری که ما میخواستیم را انجام دادند؟)
کال تو اکشن را مطمئنا میشناسید. یک بار دیگر توضیح میدهیم. کال تو اکشن یا CTA یعنی به مخاطب بگویید دقیقا میخواهید چه کاری انجام دهد. آیا میخواهید روی فلان لینک کلیک کند؟ برای شما نظری بگذارد؟ یا اینکه میخواهید ویدئو شما را به اشتراک بگذارد؟ هرآنچه که از مخاطب میخواهید را دقیقا و بدون لفافه به او بگویید. بگویید بازدیدکننده عزیز، لطفا روی لینک زیر کلیک کن و از ما بخر! این میشود یک دعوت به اقدام یا کال تو اکشن.
خب حالا شما برای اجرای این کمپین ویدیویی یک هدف اصلی داشتهاید. فرض میکنیم هدف اصلی شما افزایش فروش بوده است. پس توی ویدیوتان کال تو اکشن فروش را گذاشتهاید و به مخاطب گفتهاید که برای خرید روی این دکمه کلیک کند. پس در پایان کمپین باید نرخ کال تو اکشنتان را محاسبه کنید. چند درصد از مخاطبین کاری که میخواستید را انجام دادهاند؟ امیدواریم مخاطبین حرف گوش کنی داشته باشید! 😊
اینگیجمنت ریت (چقدر از ویدیو ما خوششان آمد؟)
معیار دیگری که باید آن را بررسی کنید؛ نرخ تعامل است. نرخ تعامل یعنی آیا مخاطب از شما خوشش آمده است؟ اگر بله، پس دیدگاهش کجاست؟ آیا ویدئو شما را به اشتراک گذاشت؟ ویدیو شما را ذخیره کرد؟ انجام حتی یکی از این کارها یعنی تعامل داشتن با ویدئو شما. هرچه این نرخ بیشتر باشد، یعنی مخاطب از شما خوشش آمده است. پس خوشحال باشید، چراکه کارتان را تا اینجای مسیر درست انجام دادهاید.
پرسونا مخاطب (مریم هستم ۵ ساله از خرمشهر!)
این جمله را چند بار با خود تکرار کنید. دو نکته مهم در آن نهفته است. اول آن که مخاطبین شما بیشتر از کدام نقطه کشور شما را میبینند. از مرکز یا شمال غربی؟ بررسی این معیار به شما کمک میکند برای کمپینهای بعدی، ویدیوهای دقیقتر و شخصیسازی شدهتری بسازید. عجب کلمهای شد! منظورمان این است که اگر عزیزان خوزستانی شما را بیشتر میبینند، پس در کمپین بعدی، در کنار یک ویدیو کلی، برای خوزستانیها ویدیویی مخصوص بسازید. آنها شما را دوست داشتهاند، پس چرا شما به عشقشان پاسخ ندهید؟
نکته دوم این جمله، در اسم مریم نهفته است. مخاطب شما بیشتر خانمها بودهاند یا آقایان؟ این معیار به شما کمک میکند تا جنسیت پرسونای مخاطب خود را بهتر بشناسید و در ساخت ویدیوهای بعدی از آن کمک بگیرید. در کنار جنسیت، سن افراد نیز مهم است! اگر مخاطبین شما بالای ۳۰ سال دارند، باید ویدیویی مناسب سن آنها بسازید. اگر بین ۲۰ تا ۳۰ سال سن دارند، باید ویدیویی به قول خودشان، باحال و کول بسازید.
کانورژن ریت (نرخ تبدیل شوندگان)
نرخ تبدیل معیار دیگری است که باید به آن توجه کنید. کال تو اکشن را به یاد بیاورید. نرخ کال تو اکشن یعنی چند نفر روی آن دکمه یا لینکی که گذاشته بودید کلیک کردهاند. نرخ تبدیل مرحله بعد است. یعنی چند درصد از افرادی که روی کال تو اکشن شما کلیک کردهاند، دقیقا همان کاری را انجام دادهاند که از آنها خواسته بودید.
سادهتر بگوییم یعنی چند نفر از آنهایی که روی لینک خرید کلیک کرده بودند، در حقیقت خرید کردهاند. متوجه شدید؟ قطعا نرخ تبدیل برایتان مهم است! شما میخواهید بدانید آیا کال تو اکشنتان تاثیرگذار بوده یا نه! هرچه نرخ تبدیل بیشتر باشد، قطعا میزان موفقیت شما در کمپینتان بیشتر بوده است.
گزارشگیری (چه بزرگ شدید!)
در انتهای هر تحلیل کمپین ویدئو مارکتینگ، باید یک معیار مهم دیگر را نیز بررسی کنید. چقدر بزرگ شدهاید؟ یا بهتر است بگوییم چقدر رشد کردهاید؟ میزان دنبالکنندگانتان بیشتر شده؟ لایکها، اشتراکگذاریها و نظرها چطور؟ به صورت کلی، نسبت به قبل از کمپین، چقدر بزرگتر شدهاید؟
نحوه بهبود عملکرد کمپین ویدیو مارکتینگ
زمانی که نتیجه معیارها را به دست آوردید و نقاط ضعف و قوت کمپینتان را مشخص کردهاید، نوبت به درس گرفتن از آنها و بهبود کمپین ویدیو مارکتینگ بعدی میرسد. تا زمانی که اشتباهاتتان را دوباره تکرار نکنید، مطمئن باشید کمپین بعدی بهتر از قبلی خواهد بود. در ادامه چند نکته را باهم بررسی میکنیم که به بهبود عملکرد کمیپن ویدیو مارکتینگتان کمک زیادی میکند.
کال تو اکشن را سرسری نگیرید!
برای کال تو اکشن زمان کافی بگذارید و روی آن فکر کنید. اولین فکری که به ذهنتان میرسد را کنار بگذارید. اجازه بدهید خلاقیتتان شکوفا شود تا بتوانید متنی بهتر برای کال تو اکشن پیدا کنید. هرچه این متن جذابتر باشد، مخاطبین بیشتری به حرفتان گوش میکنند.
نه تند بروید و نه کند
استاندارد ویدیوهایتان را پیدا کنید. در پلتفرم آپارات، ۶ ثانیه اول ویدیو بسیار مهم است. در این ۶ ثانیه مخاطب تصمیم میگیرد تماشای ویدئو را ادامه بدهد یا نه. پس برای این ۶ ثانیه وقت بگذارید و بهترین سناریو را بچینید. روند ویدیو را آنقدر کند نکنید که مخاطب حوصلهاش سر برود. آنقدر هم تند نکنید که مخاطب نفهمد چه شد و باید چه کار کند. یک استاندارد برای ویدیوهایتان پیدا کنید و تا جایی که میتوانید، به آن پایبند باشید.
درباره ویدئو یک نکته دیگر را گوشزد میکنیم، کیفیت را فراموش نکنید. کیفیت خوب، یکی از معیارهای انتخاب مخاطب برای ادامه تماشا کردن شماست. پس از ابزارهای باکیفیت برای ضبط و تدوین ویدیوهایتان استفاده کنید.
مخاطب ظاهر بین است!
اولین چیزی که مخاطب از شما میبیند، ظاهر ویدیوتان است. پس به آن اهمیت بدهید. مخاطب اول کاور ویدیو را میبیند و بعد تصمیم میگیرد روی آن کلیک کند یا نه. کاور ویدیو را جذاب و خلاق طراحی کنید. تیتر را طوری انتخاب کنید که کنجکاوی مخاطب را قلقلک بدهد، در عین حال، در تیتر دروغ نگویید! ننویسید محمدرضا گلزار ازدواج کرد، آن وقت در ویدیوتان عکس آقای فتحعلی اویسی را با همسرش بگذارید و درباره آن صحبت کنید.
توضیح دادن نشانه ضعف نیست
در کپشن توضیح بدهید که شما چه هستید و که هستید و مخاطب قرار است چه ببیند. کپشن نوشتن را اصلا دست کم نگیرید! توضیحات اضافهای در کپشن بگذارید و حرف اصلیتان را نیز تکرار کنید تا مطمئن شوید مخاطب متوجه نکته اصلی ویدیو شده است. کال تو اکشن این قسمت را فراموش نکنید. یک کپشن خوب، تعداد بازدیدها و تعامل را افزایش میدهد و مطمئنتان میکند که مخاطب، هدف اصلی شما را درک کرده است.
ابزارهای تحلیل کمپین ویدیو مارکتینگ
قطعا برای تحلیل دقیقتر کمپین ویدیو مارکتینگ، به ابزارهای دقیق نیاز دارید که استفاده از آنها چندان پیچیده نباشد. ابزارهای کمپین ویدیو مارکتینگ زیر جزء بهترین ابزارهای تحلیلی هستند و به شما کمک میکنند کمیپن ویدیو خود را تحلیل کنید و برای کمپین بعدی، بهتر برنامه بریزید.
Tubular
Tubular یک ابزار تجزیه و تحلیل ویدئویی است که تصویری جامع از آنچه ارائه میدهد مخاطبین تماشا میکنند، با آن تعامل دارند و به طور کلی بیشتر آن را میپسندند. با این تصویر، شما فورا متوجه میشوید که مخاطب چه چیزی را بیشتر دوست دارند و سریعتر آن را به او میرسانید. شما با این ابزار، تمام اطلاعات، ارقام و اعدادی که نیاز دارید را در دسترس خواهید داشت.
Tubular از آمار و ارقام نیز فراتر رفته است. این ابزار به شما میگوید نقاط قوتتان چیست، چه چیزهایی را کم دارید و چه فرصتهایی را پیش رو دارید که باید از آنها نهایت استفاده را ببرید.
Finteza
این ابزار، اطلاعات و آمار شما به نمودار تبدیل میکند تا درک آن برایتان راحتتر باشد. با کمک تحلیلهای این ابزار شما میتوانید یک استراتژی مارکتینگ عالی و کاربردی برای کمپین ویدیوهایتان بسازید. اگر به دنبال بازگشت سرمایه هستید، بهتر است به حرفها و تحلیلهای Finteza گوش کنید.
Vidalytics
این ابزار یک راه حل نهایی برای کمپین ویدیو مارکتیگ است. Vidalytics برای همه مناسب است. از مشاغل کوچک گرفته تا برندهای بزرگ! هدف بازاریابی شما هر چه باشد، آگاهی از برند، به دست آوردن لید یا همان سرنخ و حتی فروش محصول، راه اندازی Vidalytics تنها نرمافزاری است که به آن نیاز دارید.
این نرمافزار به شما امکان میزبانی و پخش محتوای ویدیویی را میدهد. Vidalytics همچنین دارای ویژگیهایی است که امکان بهینهسازی و سفارشیسازی ویدیو را فراهم می کند.
سخن آخر
در آخر باید بگوییم یک کمپین ویدیو مارکتینگ موفق، به برنامهریزی، خلاقیت و تحلیل خوب نیاز دارد. پس، روی تجزیه و تحلیل کمپین ویدیو مارکتینگ وقت کافی بگذارید. از ابزارهای مختلف استفاده و نتایج را هم مقایسه کنید. دلیل همه بالا و پایین رفتنهای ارقام را پیدا کنید و این دلایل را برای کمپینهای بعدیتان به کار بگیرید.