تهیهی یک سیستم کامپیوتر مناسب برای استریم بدون شک مهمترین مورد و اولویت اول در مسیر آغاز فعالیت به عنوان یک استریمر است.حتی بدون میکروفون و وبکم هم میتوان به استریم کردن پرداخت، اما چگونه میخواهید بازیتان را برای دیگران نمایش دهید وقتی سیستم مناسب برای انجام این کار ندارید؟ اگر میخواهید فعالیت خود را در این حوزه آغاز کنید، اما اطلاعات کافی برای تهیهی یک سیستم را ندارید یا نمیدانید سیستم فعلیتان از پس این کار بر میآید یا نه، پس حتما این مطلب به کارتان خواهد آمد.
برای اینکه متوجه شوید یک سیستم با چه مشخصاتی میتواند تمام نیازهای شما را برآورده کند، باید فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیرید؛ از واضحترین آن یعنی بودجه گرفته تا وضوح تصویر خروجی، فریمریت، پلتفرمی که با آن بازی میکنید و بازیهایی که سراغشان میروید. در حالت کلی استریمرها به دو دسته تقسیم میشوند؛ اول کسانی که پلتفرم بازی کردنشان از سیستم استریم جداست و دوم کسانی که با یک سیستم به طور همزمان به بازی و استریم مشغول میشوند.
همین فاکتور به ظاهر ساده میتواند مشخصات حداقلی برای سیستم مورد نیازتان را کاملا تغییر دهد، چرا که بازی و استریم کردن همزمان، بخش زیادی از توان پردازنده و کارت گرافیکتان را درگیر میکند. اینکه سراغ چه بازی یا بازیهایی بروید هم باز میتواند در تعیین نوع قطعات اثر بگذارد. مثلا اگر استریمری باشید که سراغ بازیهای چندنفره مثل CS: GO و Valorant میرود، نیازی به خرج زیاد برای سیستم ندارد. اگر مثل COD: Warzone یا Apex Legends و همچنین Halo Infinite که بهزودی منتشر میشود گرافیک بهتری داشته باشند، خب منطقیست که باید به فکر کارت گرافیک بهتری باشید. اگر هم بخواهید بازیهای مختلف را در بهترین کیفیت ممکن به مخاطبان خود نمایش دهید، دیگر باید سر کیسه را شل کنید.
خیلی کوتاه به این مورد هم اشاره کنم که وقتی از یک سیستم تنها برای استریم استفاده میکنید و پلتفرم بازی کردنتان جداست، پس حتما به کارت کپچر هم نیاز دارید. مطلب زیر راهنمای خوبی برای شما در این زمینه خواهد بود.
۶ کارت کپچر برتر و اقتصادی برای استریم
در صورتی که میخواهید یک سیستم واحد برای هر دو کار داشته باشید، بهتر است در وضوح ۱۰۸۰p بازی کنید تا هم نیاز به قطعات قویتر نباشد و هم فشار بیش از حد به قطعات اصلی مثل پردازنده و کارت گرافیک وارد نشود. حال بهتر است جزئیتر دربارهی قطعات سیستم صحبت کنیم.
کدام قطعات در سیستم استریم اهمیت بیشتری دارند؟
مقصود استفاده از یک سیستم کامپیوتر فاکتور مهمی در تعیین قدرت نهایی و نوع قطعات آن است. مثلا کامپیوترهای اداری اصلا به پردازنده و کارت گرافیک قوی احتیاج ندارند و مهمترین نیازشان رم و هارد است یا در کامپیوتری که از آن برای برنامهنویسی استفاده شود، کارت گرافیک اهمیت زیادی ندارد. اینجا دوباره به سراغ دستهبندیای میرویم که بالاتر سراغش رفتیم؛ آیا از سیستم تنها برای استریم استفاده میکنید یا در کنارش اجرای بازی را هم به دوش خواهد کشید؟
ابتدا با مورد اول شروع میکنیم. نرمافزار رایجی مثل OBS که بسیاری از استریمرهای ایرانی از آن استفاده میکنند، دو حالت برای انکود یا همان پردازش تصویر خروجی استریم دارد؛ اول x264 که از پردازنده و دوم NVENC که از کارت گرافیک انویدیا برای این کار بهره میبرد.
هر کدام از این متدها مزایا و معایب خود را دارند. حالت x264 به لطف قابلیت Multi-Threading در پردازندههای امروزی، قادر است تا به خوبی روند پردازش را مدیریت کند، اما در عین حال بخشی از توان پردازنده به طور کامل معطوف به انکود استریم میشود و در نتیجه، این قطعه بازدهی معمول را در اجرای نرمافزارهای دیگر به صورت همزمان نخواهد داشت. البته از یک پردازنده با قدرت خوب استفاده کنید و سیستمتان تنها برای استریم استفاده شود، این قضیه اذیتتان نخواهد کرد.
حالت دوم با نام NVENC یک متد انکود است که شرکت انویدیا برای کارت گرافیکهای خود خلق کرده و از آن میتوان در OBS بهره برد. البته یک پلاگین برای نرمافزار وجود دارد که با نصبش میتوان از کارت گرافیکهای شرکت AMD هم برای انکود استفاده کرد، ولی اینجا ما تمرکز را روی متدی میگذاریم که شکل رسمی دارد. یکی از مزایایی که حالت NVENC دارد این است که بخش انکود در این کارت گرافیکها جدا از بخشی است که به پردازش گرافیک بازی اختصاص پیدا میکند و در نتیجه، تاثیر چندانی روی بازدهی کارت نخواهد داشت. خود انویدیا ادعا کرده که حالت NVENC روی کارتهای سری GTX-10 کیفیتی بهتری از حالت very fast در انکود x264 ارائه میدهد. روی کارتهای سری RTX-20 و RTX-30 وضعیت بهتر هم میشود و کیفیت نهایی معادل حالت medium در x264 خواهد بود. حالت medium کیفیت بالایی ارائه میدهد، اما در عین حال بخش زیادی از پردازنده را درگیر میکند.
حالا با توضیحاتی که در بالا ارائه شد، باید تصمیم بگیرید که به سراغ کدام حالت انکود برای استریم بروید و در نتیجه بین پردازنده و کارت گرافیک، کدام یک بار اصلی را به دوش خواهد کشید. موارد دیگری مثل بیتریت، وضوح تصویر بازی و خود استریم و همچنین فریمریت هم فاکتورهای مهمی هستند که به طور همزمان هم روی سرعت اینترنت مورد نیازتان و هم قدرت قطعات تاثیر میگذارند. حتی بازیای که به سراغش میروید هم اهمیت پیدا میکند، چرا که اگر سرعت حرکت شما در بازی زیاد باشد، تعداد تصاویری که باید انکود شود و در نتیجه حجم اطلاعات افزایش پیدا میکند و پردازش سنگینتر خواهد شد. البته از مورد مهمی چون بودجه هم نباید گذشت که به خصوص در ایران فاکتور مهمی است.
در نهایت و با در نظر گرفتن تمام این موارد و شرایط، اگر سیستم تنها برای استریم باشد، یک پردازندهی متوسط رو به خوب و استفاده از متد x264 برای انکود گزینهای عالی خواهد بود. حتی اگر هم بخواهید از متد NVENC استفاده کنید، یک کارت گرافیک اقتصادی هم کاملا میتواند جوابگوی کارتان باشد. اما اگر سیستمتان را برای استریم و بازی نیاز دارید بهتر است روی خرید یک پردازندهی خوب تمرکز کنید، به خصوص که قیمت پردازندهها در ایران حداقل وضعیت بهتری نسبت به کارت گرافیک دارد. مثلا شما با ۱۲ میلیون تومان قادر به خرید یک پردازندهی قدرتمند و سطح بالا هستید، اما کارت گرافیک اقتصادی در حال حاضر حداقل ۱۴ میلیون تومان قیمت دارد.
پس از بحث پردازنده و کارت گرافیک، رم بیشترین اهمیت را بین قطعات سیستم کامپیوتر برای استریم دارد. مهم نیست که سیستمتان در کدام یک از دو حالتی باشد که همیشه ذکر میکنیم. با توجه به اینکه استریم بار پردازشی نسبتا بالایی دارد، بهترین این کار این است که رم سیستمتان حداقل ۱۶ گیگابایت باشد که حالت معقول برای سیستمهای گیمینگ هم به حساب میآید. قطعههای دیگر مثل مادربورد، هارد و پاور در این زمینه اهمیت خاصی ندارند و صرفا باید با قطعات دیگر سازگار باشند.
سیستمهای پیشنهادی برای استریم
خب حالا وقت آن رسیده که به سراغ بخش جذاب برویم و سیستمهایی را به شما معرفی کنیم که کارتان را برای استریم راه میاندازند. در ادامه سه سیستم مختلف را معرفی خواهیم کرد؛ اولی یک سیستم اقتصادی است که کمتری هزینه را دارد و یک سیستم عالی برای استریم است، اما در عین حال نباید برای بازی کردن همزمان به آن دل ببندید. دومین مورد یک سیستم متوسط حساب میشود که امکان استریم و بازی کردن همزمان را خواهد داشت، اما لزوما بهترین کیفیت را در بازیها ارائه نمیدهد و در نهایت سیستم سوم که برای کسانیست که از لحاظ مالی محدودیتی ندارند. نکتهی نهایی هم اینکه چون انکود NVENC تنها برای کارتهای انویدیاست، تنها از کارتهای این شرکت در سیستمها استفاده کردهایم.
سیستم اول (اقتصادی)
پردازنده: AMD Ryzen 5 2600 یا Intel Core i5 9400F (قیمت حدودی بین ۴.۸ تا ۵.۳ میلیون تومان)
مادربرد برای پردازندهی AMD: Asus Prime B450M-A (قیمت حدودی بین ۲.۳ تا ۳ میلیون تومان)
مادربرد برای پردازندهی اینتل: Asus Prime B360M-D (قیمت حدودی بین ۱.۹ تا ۲.۵ میلیون تومان)
کارت گرافیک: Palit GTX 1650 Dual 4GB (قیمت حدودی از ۹ تا ۱۲ میلیون تومان)
رم: Kingston 2×8GB 2400Mhz DDR4 (قیمت حدودی بین ۱.۹ تا ۲.۴ میلیون تومان)
هارد: Western Digital Blue 1TB (قیمت حدودی بین ۹۰۰ هزار تا ۱.۲ میلیون تومان)
پاور: Green GP550A-UK Plus (قیمت حدودی بین ۲.۶ تا ۳.۱ میلیون تومان)
کیس: Green Z1 Ario (قیمت حدودی بین ۱.۲ تا ۱.۴ میلیون تومان)
مجموع حدودی بین ۲۲.۷ تا ۲۸.۴ میلیون تومان
سیستم دوم (متوسط)
پردازنده: AMD Ryzen 5 5600X (قیمت حدودی بین ۸.۲ تا ۹.۷) یا Intel Core i5 10600K (قیمت حدودی بین ۷.۹ تا ۸.۶)
مادربرد برای پردازندهی AMD: Asus Prime B550 Plus (قیمت حدودی بین ۳.۸ تا ۵)
مادربرد برای پردازندهی اینتل: Asus Prime B560 Plus (قیمت حدودی بین ۳.۹ تا ۵.۳)
کارت گرافیک: Gainward RTX 3060 12GB (قیمت حدودی بین ۱۹.۸ تا ۲۴ میلیون تومان)
رم:Corsair Vengeance RGB Pro 2×8GB 3200Mhz DDR4 (قیمت حدودی بین ۲.۸ تا ۴ میلیون تومان)
هارد: Western Digital Blue 2TB (قیمت حدودی بین ۱.۳ تا ۱.۶ میلیون تومان)
حافظه SSD: Samsung 870 Evo 250GB (قیمت حدودی بین ۱.۶ تا ۲ میلیون تومان)
پاور: Cooler Master MWE 600 Bronze V2 230V (قیمت حدودی بین ۲.۳ تا ۳ میلیون تومان)
کیس: Cooler Master MasterBox K500L (قیمت حدودی بین ۱.۸ تا ۲.۲ میلیون تومان)
مجموع حدودی بین ۴۱.۳ تا ۵۱.۸ میلیون تومان
سیستم سوم (قدرتمند و البته گرانقیمت)
پردازنده: AMD Ryzen 9 3900X (قیمت حدودی بین ۱۵.۹ تا ۱۸.۵) یا Intel Core i9 10900K (قیمت حدودی بین ۱۴.۶ تا ۱۶.۳ میلیون تومان)
مادربرد برای پردازندهی AMD: Asus ROG Strix B550-E Gaming (قیمت حدودی بین ۷.۷ تا ۹ میلیون تومان)
مادربرد برای پردازندهی اینتل: Asus Rog Strix Z590-F Gaming WIFI (قیمت حدودی بین ۷.۳ تا ۹.۵ میلیون تومان)
کارت گرافیک: Asus ROG Strix RTX 3080 10GB V2 Gaming (قیمت حدودی بین ۶۳ تا ۷۵ میلیون تومان)
رم: Corsair Vengeance RGB Pro 2×16GB 3200Mhz DDR4 (قیمت حدودی بین ۴.۵ تا ۶ میلیون تومان)
هارد: Western Digital Black 2TB (قیمت حدودی بین ۲.۶ تا ۳.۴ میلیون تومان)
حافظهی SSD: Samsung M2 NVMe 980 Pro 1TB (قیمت حدودی بین ۴.۲ تا ۵.۱ میلیون تومان)
پاور: Cooler Master MWE Gold 850 – V2 Full Modular (قیمت حدودی بین ۵.۲ تا ۷ میلیون تومان)
کیس: Cooler Master MasterCase H500 Iron Grey (قیمت حدودی بین ۳.۹ تا ۴.۹ میلیون تومان)
مجموع حدودی بین ۱۰۵.۳ تا ۱۲۹.۴ میلیون تومان
اگر نظری یا پرسشی دربارهی این مطلب و همچنین سیستمهای پیشنهادی دارید، حتما در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید. اگر میخواهید استریم کردن را شروع کنید و هنوز در مرحلهی تهیهی وسایل هستید، مطالب زیر احتمالا به کارتان خواهد آمد.
۶ وبکم برتر و اقتصادی برای استریم
۹ میکروفون برتر و اقتصادی برای استریم
سوالات متداول:
با توجه به بازار پرنوسان ایران، نمیتوان قیمت ثابتی را در نظر گرفت. بلکه باید هر روز قیمتها را بررسی کنید.
کیس Green Z1 Ario و سی پی یو Intel Core i5 9400F، جزو دو سیستم ارزان گیمینگ هستند.
من که اصلا چیزی ندارم که بخوام استریمر بشم آرزومه 😂❤
سلام امیرحسین جان، انشالله بزودی لوازم مورد نیازت رو تهیه میکنی.
با لپ تاپ میشه؟
بله.