اگر قصد دارید ویدیویی بسازید، چه میخواهد یک تیزر تبلیغاتی باشد، یک ویدیو آموزشی یا هر ویدیو کوتاهی که بخواهد کسبوکار شما را معرفی کند. نیاز به آمادهسازی یکسری اقدامات دارید. یکی از مهمترین مراحل آمادهسازی ساخت یک ویدئو، طراحی یک استوری بورد است.
در این مقاله قصد داریم، شما را با استوری بورد آشنا کنیم و مراحل طراحی استوری برد را برای شما شرح دهیم. با ما همراه باشید.
استوری بورد چیست؟
استوری بورد یک طراحی گرافیکی است که مرحله به مرحله ویدئوی شما را نشان میدهد. استوریبرد از تعدادی مربع یا مستطیل ساخته میشود که درون هر کدام از آنها یک طراحی یا تصویرسازی قرار دارد. در زیر هر مربع یا مستطیل هم متنی به عنوان توضیح یا دیالوگهای گفته شده در آن صحنه قرار دارد. به طور کلی استوریبورد یک طراحی مانند کتابهای کمیک است که فیلمنامه شما را توضیح میدهد. استوری بورد خشت اول بنای شماست و بدون آن نمیتوانید به نتیجه خوبی برسید. طراحی استوری بورد میتواند روند کار شما را بسیار بهبود ببخشد و در نتیجه نهایی آن تاثیر بهسزایی داشته باشد. استوری بورد میتواند به بهترین نحو ممکن به دیگران نحوه کار شما را نشان دهد. به همین دلیل است که اغلب برای نشان دادن روش استفاده از یک محصول از استوری بورد استفاده میکنند.
استوریبرد آغاز راه شما برای ساخت یک ویدئو است. درست همانند فیلمنامه، استوریبورد شما را به صورت بصری در مسیر ساخت یک ویدیو راهنمایی میکند. با استفاده از استوریبورد همچنین میتوانید قبل از آغاز پروژه نظر بقیه را در مورد آن بپرسید و دیگر نیاز نباشد حین فیلمبرداری یا خلق پروژه تغییرات زیادی را روی آن اعمال کنید. برای ساخت و طراحی یک استوری بورد لزوما نیاز نیست شما یک طراح بصری خیلی خوب باشید. یک استوری بورد میتواند با استفاده از نقاشی، استفاده از اکشن فیگورها و یا ابزارهای آنلاین ساخت استوری بورد ساخته شود.
مزایای طراحی استوری بورد
طراحی استوریبرد ممکن است در نگاه اول تنها یک مرحله اضافی در ساخت ویدیو باشد، اما همین مرحله اضافی میتواند به شما در مسیر ساخت ویدیو یا پروژه بسیار کمک کند. در ادامه به برخی از مزایای طراحی استوریبورد اشاره میکنیم:
۱- بهترین روش برای بیان ایده شما به دیگران است
زمانی که میخواهید ایده خودتان را به دیگران نشان دهید، بهترین راه حل این است که یک راهنمای بصری در اختیار داشته باشید. همه ما حداقل یک بار در شرایطی قرار بودهایم که قصد توضیح چیزی را داشتهایم اما طرف مقابل نمیتوانست از دید ما به موضوع نگاه کند. دلیل اصلی این مشکل این است که بسیاری از افراد نمیتوانند تنها با خواندن یک متن یا گوش دادن به توضیحات ما، همان چیزی که ما میبینیم را ببینند. اما با وجود یک استوری بورد میتوانید به دیگران نشان دهید که دقیقا ایده شما چیست و دوست دارید پروژه نهایی چه شکلی باشد. به این صورت بیان ایده برای شما بسیار آسانتر از توضیح دادن آن به دیگران است.
۲- روند ساخت را بهبود میبخشد
زمانی که استوریبورد یک ویدئو را طراحی میکنید، در واقع تمامی ملزومات ساخت ویدیو را آماده میکنید. به طور مثال تمامی صحنههایی که احتیاج دارید را بر اساس فیلمنامه میچینید. با استفاده از استوری بورد میتوانید مواردی مانند طراحی صحنه، طراحی لباس، زوایای دوربین و… را دریابید که میتواند به شما در هنگام ساخت ویدئو بسیار کمک کند.
۳- صرفه جویی در وقت
با اینکه ممکن است ساخت و طراحی استوری بورد مقداری زمان احتیاج داشته باشد، با این حال میتواند در زمان و هزینه شما بسیار صرفه جویی شود. به طور مثال اگر تغییری در صحنه لازم باشد دیگر نیازی نیست زمان فیلم برداری آن را تغییر دهید و در همان مراحل طراحی استوری بورد میتوانید آن را متوجه شده و تغییر دهید.
مراحل طراحی یک استوری بورد
به طور کلی استوری بورد، مجموعهای از تصاویر است که هر فریم از ویدیوی شما را نشان میدهد. اینکه چقد از جزئیات را در استوری بورد قرار میدهید یا چگونه استوری بورد را طراحی میکنید بر عهده خودتان است. شما هم میتوانید روی کاغذ طرح خود را پیاده کنید یا در نرم افزارهای گرافیکی آن را طراحی کنید. در ادامه مراحل طراحی یک استوری بورد را به شما نشان میدهیم:
۱- طراحی اسلایدهای خالی
اولین قدم برای ساخت استوری بورد، کشیدن یک سری مربع بر روی کاغذ است. همچنین شما میتوانید در بستر اینترنت قالبهای استوری بورد آماده را دانلود کنید و از آنها استفاده کنید. همانطور که در بالا اشاره کردیم لزوما نیاز نیست نقاش یا طراح خوبی باشید. اما حتما مطمئن شوید که فضای کافی برای متن قرار میدهید. شما باید به این مربعهایی که کشیدهاید به عنوان فریمهای ویدیوی خود نگاه کنید. در هر مربع یک فریم یا یک شات مختلف قرار میدهید و زمانی که آنها را در کنار یکدیگر قرار میدهید یک نمای کلی از ویدیویی که مدنظر دارید را میبینید.
۲- فیلم نامه را اضافه کنید
بین هر تصویر، متنهایی از فیلم نامه یا دیالوگها بنویسید که به فهم بیشتر آن کمک کند. استوری بورد شما باید مانند یک کتاب کمیک باشد تا بینندگان شما بتوانند دقیقا متوجه شوند که چه اتفاقی در آن صحنه رخ داده است.
۳- طراحی خود را شروع کنید
در ادامه شما باید هر صحنه را از لحاظ بصری طراحی کنید. البته توجه داشته باشید که لزوما نیاز نیست استوری بورد شما تمامی جزئیات صحنه را به نمایش بگذارد. بنابراین نیاز نیست تمامی جزئیات را طراحی کنید. تنها به مقداری جزئیات بصری ایجاد کنید که بیننده متوجه شود در آن صحنه به خصوص چه اتفاقی رخ داده است، چه کاراکترهایی در صحنه حضور دارند و زاویه دوربین به چه صورت خواهد بود. همچنین شما میتوانید جزئیاتی مانند زاویه قرار گیری دوربین و ترنزیشنها را به صورت متن به استوری بورد خود اضافه کنید. فرقی ندارد که از چه روشی برای ساخت استوری بورد خود استفاده میکنید. فقط باید اطمینان حاصل کنید که تمامی نکات مهم مانند ( داستان، طراحی صحنه، کاراکترها و…) را به خوبی نشان میدهد.
یک نکتهای که لازم است در نظر داشته باشید این است که بهتر است هر تغییری در ذهن دارید در همان مرحله طراحی استوری بورد انجام دهید تا زمان فیلم برداری، تغییرات در زمان طراحی استوری بورد نسبت به تغییراتی که در زمان فیلم برداری انجام میدهید از لحاظ هزینه میتواند بسیار به صرفهتر باشد.
روشهای محبوب ساخت استوری بورد
بسیاری از مردم زمانی که «طراحی استوری بورد» را میشنوند، یک انیماتور حرفهای را تصور میکنند که به سرعت استوری بورد را به صورت انیمیشنی طراحی میکند. اما اصلا اینگونه نیست. یک استوری بورد لزوما نیاز نیست یک اثر هنری فاخر باشد. نیازی نیست با استفاده از نرم افزارهای حرفهای طراحی آن را بسازیم. برای طراحی یک استوری بورد روشهای زیادی وجود دارد که بسته به انتخاب خودتان میتوانید یکی از آنها را انجام دهید.
طراحی استوری بورد به صورت دستی
راهکار این روش برای طراحی استوری برد، استفاده از قلم و کاغذ است. در این روش تنها به یک عدد کاغذ و یک قلم احتیاج دارید تا بتوانید استوری بورد خود را طراحی کنید. همانطور که گفتیم برای طراحی استوری برد لازم نیست یک طراح حرفهای باشید یا نقاشی شما خیلی خوب باشد. تا حدی که بتوانید پیام خود را به دیگران برسانید کافیست. طراحی استوری بورد به روش کلاسیک ممکن است هزینههای شما را تا حدودی کاهش دهد، اما موثرترین روش نیست. در ادامه به برخی از مزایا و معایب این روش میپردازیم:
مزایا: رایگان است، تنها چیزی که شما احتیاج دارید یک قلم و یک کاغذ است تا بتوانید طرح خود را پیادهسازی کنید.
معایب: وقت گیر است، کشیدن هر فریم حتی اگر خیلی پر جزئیات نباشد زمان زیادی از شما میگیرد. همچنین به دلیل اینکه استوری بورد شما روی کاغذ پیاده میشود، ریسک از بین رفتن یا گم شدن آن نیز وجود دارد.
طراحی استوری بورد با استفاده از برنامههای کامپیوتری
اگر هزینه برای شما مهم نیست ولی زمان زیادی برای اتمام پروژه ندارید، میتوانید از برنامههای کامپیوتری استفاده کنید. طراحی استوری بورد در کامپیوتر میتواند زمان طراحی شما را بسیار کمتر کند. با این وجود برخی از این برنامهها اشتراکی هستند و برای استفاده از آنها باید هزینه کنید.
در ادامه برخی از نکاتی که در طراحی استوری بورد میتواند به شما کمک کند را آماده کردهایم.
به جای توضیح دادن، نشان دهید. از استوری بورد به عنوان یک نمونه کوچک شده از طرح نهایی استفاده کنید و به دیگران ایده خود را نشان دهید.
سینمایی فکر کنید. آیا ویدئو شما مانند یک فیلم کامل است؟ افراد و اشیا در ویدیو شما تکان میخورند یا ثابتند؟ آیا دوربین تکان میخورد؟ شما باید تمامی این فاکتورها را در نظر داشته باشید و با جمع آوری آنها با یکدیگر یک اثر سینمایی تولید کنید.
مطمئن شوید که قابل فهم است. شما در حال خلق یک داستان هستید، بنابراین باید از ابتدا تا انتها برای کاربر قابل فهم باشد.
بهترین ابزارهای ساخت استوری برد
برخی از ابزارهایی که برای ساخت استوریبرد وجود دارد را به شما معرفی میکنیم، برخی از آنها پولی و برخی دیگر نیز رایگان است.
- STORYBOARDTHAT
- STUDIOBINDER
- MAKESTORYBOARD
- SHOTPRO
- STORYBOARDER
- VYOND
سخن نهایی
استوری بوردها در غیرمنتظرهترین موارد میتوانند اثرگذار باشند. زمانی که شما برای ادامه کار خود برنامهریزی میکنید، میتوانید از لحاظ زمانی و هزینه صرفهجویی کنید و زحمت خودتان را هم کمتر کنید. با اینکه استوری بورد مزایای زیادی دارد اما باید در نظر داشته باشید که هر شرایطی نیاز به استوری بورد ندارد. بنابراین قبل از اینکه به ساخت استوری بورد بپردازید باید نیازها و هدفهای خود را مشخص کنید.
خیلی ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید، امیدواریم این مقاله جواب تمامی سوالات شما را در مورد استوری بورد و طراحی آن، به شما داده باشد.
اگر شما هم استوری برد طراحی کردید و در آپارات منتشر کردید، حتما برایمان از تجربهتان بنویسید.