عکاسی با گوشی؛ 15 نکته کلیدی عکاسی حرفه‌‎ای با گوشی

چندی پیش اگر کسی می‌خواست عکاسی را به صورت حرفه‌ای آغاز کند نیاز بود هزینه زیادی را برای خرید دوربین و تجهیزات آن بپردازد. اما امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژي هرکسی می‌تواند با گوشی هوشمندی که در دست دارد عکاسی را به صورت حرفه‌ای آغاز کند. اما قاعدتا این امر به این سادگی‌ها نیست و نیازمند تمرین و آموزش است. حتما برای شما هم بسیار پیش آمده که یک ایده عکاسی بسیار خوب در ذهن دارید اما زمانی که با گوشی هوشمند خود اقدام به عکاسی می‌کنید، نتیجه نهایی چندان نزدیک به آن چیزی نیست که در ذهن داشتید. این موضوع به دلیل آن نیست که شما یک دوربین حرفه‌ای گران قیمت ندارید. ما نمی‌گوییم که یک دوربین حرفه‌ای گران قیمت تاثیری در روند عکاسی شما ندارد. اما شما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که چیزی که یک عکاس حرفه‌ای را از یک عکاس معمولی متمایز می‌کند تجهیزات حرفه‌ای نیست. بلکه خلاقیتی است که عکاس حرفه‌ای در عکاسی به کار می‌برد. با اینکه گوشی‌های هوشمند به خوبی دوربین‌های حرفه‌ای نمی‌توانند عکاسی کنند. اما اگر نکاتی که در ادامه به آن می‌پردازیم را رعایت کنید می‌توانید نتیجه خیره‌کننده‌ای از عکاسی با گوشی بگیرید. نکاتی که در ادامه به آن می‌پردازیم می‌تواند شما را در ثبت یک لحظه به یاد ماندنی و جذاب بسیار کمک کند. با ما همراه باشید.

نکات عکاسی حرفه‌ای با گوشی

یک ضرب المثل بسیار معروف در بین عکاسان رواج دارد که به این صورت است:

«بهترین دوربین، دوربینی است که همراه شماست»

این ضرب المثل به این معنی است که زمانی که یک صحنه جذاب برای عکاسی دارید حتما نیاز نیست یک دوربین حرفه‌ای در اختیار داشته باشید تا بتوانید یک عکس به یاد ماندنی ثبت کنید. تنها چیزی که شما نیاز دارد یک دوربین است، حتی یک دوربین ساده. امروزه چه چیزی همیشه همراه شماست و می‌توانید از آن برای عکاسی استفاده کنید؟ درست حدس زدید، گوشی هوشمند.

از این رو در ادامه به معرفی نکات عکاسی با گوشی هوشمند می‌پردازیم. نکاتی که در ادامه می‌خوانید چندان سخت نیست و اغلب مربوط به تنظیم زاویه عکس، تنظیم نور، زمان عکاسی و… می‌شود. اما همین نکات ساده اگر به درستی رعایت شوند می‌توانند نتیجه به سزایی در تصویر نهایی شما داشته باشند.

۱- لنز را تمیز کنید

ابتدایی‌ترین نکته‌ای که در زمان عکاسی چه با گوشی موبایل چه با دوربین‌های حرفه‌ای باید رعایت کنید، پاکیزه کردن لنز است. اگر لنز دوربین کثیف باشد می‌تواند در عکاسی شما تاثیر منفی داشته باشد و عکس‌هایی که ثبت می‌کنید وضوح و شفافیت خوبی نداشته باشند. اگر شما بهترین گوشی یا دوربین را هم داشته باشید اما لنز دوربین کثیف باشد کیفیت تصاویر چندان دلنشین نیست.

۲- به فوکوس دوربین دقت کنید

فوکوس چیزی است که تصمیم می‌گیرد چه بخشی از تصویر بیشتر در مرکز توجه باشد. اکثر گوشی‌های هوشمند مانند آیفون مجهز به فوکوس خودکار هستند. فوکوس خودکار در موبایل به خودی خود ویژگی خوبی است و می‌تواند در عکاسی با گوشی به شما بسیار کمک کند. اما همین فوکوس خودکار ممکن است بعضی اوقات در تشخیص سوژه اصلی اشتباه کند و روی بخش دیگری از تصویر فوکوس کند. برای حل این مشکل تنها کافیست قبل از عکاسی حتما به صورت دستی روی نقطه‌ای که سوژه قرار دارد با انگشت بزنید یا اصطلاحا Tap کنید. این موضوع باعث می‌شود فوکوس بر روی سوژه‌ای بیافتد که شما قصد دارید در مرکز توجه باشد.

به فوکوس دوربین دقت کنید.

۳- به یک عکس اتکا نکنید

حتما شما هم دیده‌اید که زمانی که خبرنگاران و عکاس‌ها از یک سلبریتی یا یک فوتبالیست معروف عکاسی می‌کنند، صدای شاتر تنها یک بار به گوش نمی‌رسد و چندین بار صدای شاتر را می‌شنوید. این موضوع به این دلیل است که عکاس‌های حرفه‌ای سعی می‌کنند از یک صحنه یا یک سوژه تصاویر بسیار زیادی داشته باشند تا در نهایت آن تصویری که از همه بهتر است را انتخاب کنند. شما هم اگر می‌خواهید عکاسی حرفه‌ای با موبایل را تجربه کنید بهتر است از سوژه‌ای که دارید عکس‌های زیادی بگیرید. به این صورت می‌توانید بعدا عکسی که از همه کیفیت بهتری دارد و از همه نظر بهترین بود را انتخاب کنید.

۴- زوم دیجیتال، قاتل کیفیت

یکی دیگر از نکاتی که عکاس‌های حرفه‌ای خیلی روی آن تاکید دارند، عدم استفاده از زوم دیجیتال است. اما زوم دیجیتال چیست و چرا استفاده از آن ایده خوبی نیست؟ ما در عکاسی دو نوع زوم داریم. زوم اپتیکال و زوم دیجیتال. زوم اپتیکال در واقع مانند ذره بین عمل می‌کند و با زوم کردن کیفیت تصویر را به هم نمی‌ریزد. اما زوم دیجیتال اینگونه نیست و تنها سعی می‌کند به صورت نرم افزاری تصویر را کراپ کند. همین موضوع باعث می‌شود کیفیت تصاویر به هم بریزد و عکس‌هایی که ثبت می‌کنید وضوح و شارپنس خوبی نداشته باشند. بنابراین اگر دوربینی که در اختیار دارید زوم اپتیکال ندارد سعی کنید به جای زوم دیجیتال به سوژه نزدیک شوید.

۵- حالت پرتره

امروزه یکی دیگر از ویژگی‌هایی که در اکثر گوشی‌های هوشمند دیده می‌شود. حالت پرتره است. عکاسی در حالت پرتره باعث می‌شود که پس زمینه سوژه تار شود. این عمل تار شدن پس زمینه نیازمند این است که دوربین بتواند فرق پس زمینه و سوژه اصلی را متوجه شود و آنها را تفکیک کند. برخی از گوشی‌ها به صورت سخت افزاری و با استفاده از سنسور تشخیص عمق میدان این کار را انجام می‌دهند و برخی دیگر از گوشی‌ها که این سنسور را در اختیار ندارند به صورت نرم افزاری این کار را انجام می‌دهند.

۶- قانون یک سوم

قانون یک سوم، یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین قانون‌های کادربندی است که تقریبا می‌توان گفت در همه نوع سناریویی می‌تواند استفاده شود. در این ترفند شما باید سوژه اصلی را خارج از مرکز تصویر قرار دهید. برای توضیح بهتر این قانون بهتر است سری به تنظیمات دوربین گوشی خود بزنید و قابلیت Grid Lines یا خطوط شبکه‌ای را فعال کنید. زمانی که این گزینه را فعال کردید چند خط روی صفحه گوشی ظاهر می‌شود که شامل دو یا سه خط عمودی و دو یا سه خط افقی است. برای استفاده از این ترفند شما باید سعی کنید سوژه اصلی تصویر را روی یکی از این خطوط که خارج از مرکز است قرار دهید. البته در نظر داشته باشید که این قانون برای همه تصاویر نتیجه یکسانی ندارد و در بعضی از عکس‌ها بهتر است سوژه در مرکز تصویر قرار داشته باشد.

قانون یک سوم را جدی بگیرید.

۷- تنظیم نوردهی

اگر برای شما هم زیاد اتفاق می‌افتد که تصاویری که ثبت می‌کنید یا خیلی پرنور یا خیلی کم نور باشد. بهتر است سری به حالت Pro دوربین گوشی خود بزنید. در این بخش می‌توانید تنظیمات زیادی را اعمال کنید. یکی از این تنظیمات Exposure است که کار آن تنظیم نور تصاویر شماست. اگر تصویر شما خیلی پرنور بود سعی کنید آن را کم کنید و اگر خیلی پرنور بود سعی کنید آن را افزایش دهید. البته در نظر داشته باشید که استفاده زیاد از این قابلیت ممکن است در کیفیت نهایی تصویر شما تاثیر منفی داشته باشد پس بهتر است در استفاده از این مورد زیاده‌روی نکنید. همچنین شما می‌توانید برای تنظیم نور به صورت خودکار فقط با تپ کردن روی سوژه این کار را انجام دهید.

۸- ادیت کردن

یکی دیگر از چیزهایی که عکاسان حرفه‌ای به آن اعتقاد دارند این جمله است که «۷۰ درصد عکاسی، ویرایش است.» در بسیاری از موارد ویرایش یا ادیت می‌تواند یک تصویر ساده را تبدیل به یک اثر هنری کند. به طور مثال شما از یک ساحل زیبا عکاسی می‌کنید اما به صورت ناخواسته یک فرد ناشناخته در گوشه تصویر باعث شده تا کل تصویر شما خراب شود. در اینجا ویرایش به کمک شما می‌آيد و می‌توانید با کمک گرفتن از آن تصویر خود را ادیت کرده و مشکل آن را حل کنید. امروزه اکثر گوشی‌های هوشمند ویرایشگر مختص به خود را دارند اما اگر به هر نحوی ادیتور خود گوشی نتوانست شما را راضی کند می‌توانید از اپلیکیشن‌های مختلف مانند Snapseed استفاده کنید.

با نرم‌افزارهای حرفه‌ای عکس خود را ویرایش کنید.

۹- ثبات

در عکاسی یک نکته مهم وجود دارد که رعایت کردن آن می‌تواند باعث با کیفیت‌تر و شفاف‌تر شدن تصاویر شما شود. لرزش دوربین می‌تواند باعث شود عکسی که ثبت می‌کنید شفافیت و وضوح کافی نداشته باشد. برای جلوگیری از لرزش دوربین راهکارهای زیادی وجود دارد. برخی از گوشی‌ها امروزه به لرزشگیر اپتیکال و دیجیتال مجهز هستند که می‌تواند کمک شایانی به شما بکند. اما در هر صورت بهتر است خودتان هم کمی ثبات داشته باشید. به طور مثال می‌توانید از یک سه پایه برای عکاسی استفاده کنید. یا یک راهکار بسیار ساده این است که نفس خود را هنگام عکاسی حبس کنید. شما همچنین می‌توانید برای ثبات بیشتر از طبیعت و اطراف خود کمک بگیرید. به طور مثال می‌توانید برای ثابت نگه داشتن خود به یک درخت یا یک دیوار تکیه دهید.

۱۰- فضای خلوت

هرچقدر اطراف سوژه شما خلوت‌تر باشد. مخاطبان شما می‌توانند تمرکز بیشتری روی سوژه اصلی داشته باشند. به همین دلیل بهتر است از پس زمینه‌های خلوت و فضای مینیمال استفاده کنید تا تصاویر بهتری ثبت کنید.

۱۱- عکاسی نجوم

حالت حرفه‌ای دوربین در اکثر گوشی‌های هوشمند امروزه وجود دارد که با استفاده از آن و به کار بردن ترفندهای مختلف می‌توانید تصاویر بسیار جذابی ثبت کنید. شما می‌توانید با استفاده از حالت Pro یا حرفه‌ای که در اپلیکیشن دوربین وجود دارد عکاسی نجومی را هم امتحان کنید. برای عکاسی از اجرام آسمانی با گوشی بهتر است به مکانی خارج از شلوغی‌های شهر و آلودگی نوری بروید. زمانی که به محل مورد نظر رسیدید دوربین را روی سه پایه قرار دهید یا در یک جای ثابت تکیه دهید چون در این روش تکان نخوردن دوربین بسیار مهم است و حتی اگر ذره‌ای دوربین گوشی حرکت کند تصویری که ثبت می‌کنید خراب می‌شود. زمانی که دوربین را ثابت کردید سرعت شاتر یا Shutter Speed را روی بیشترین عدد ممکن یعنی ۱۵ یا ۳۰ ثانیه قرار دهید. سپس فوکوس دوربین را هم روی آخرین حد ممکن قرار دهید و کلید شاتر را فشار دهید. در این مرحله مقداری به دوربین زمان دهید تا عکس را ثبت کند. سپس شما می‌توانید تصویری را که ثبت شده مشاهده کنید که چقدر جذاب و دوست داشتنی است.

عکاسی نجومی

۱۲- HDR

قابلیت HDR هم از جمله قابلیت‌هایی است که امروزه در اکثر گوشی‌های هوشمند آن را می‌بینیم. این قابلیت می‌تواند در عکاسی بسیار به شما کمک کند. یکی از مشکلاتی که عکاسان همیشه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند تضاد نوری در صحنه است. به طور مثال زمانی که یک عکس پرتره ثبت می‌کنید آسمان آنقدر روشن است که دوربین نمی‌تواند آن را تشخیص دهد و به جای رنگ آبی آسمان به شما یک رنگ سفید پر نور را تحویل می‌دهد. در حالت HDR این اتفاق نمی‌افتد. حالت HDR سه عدد عکس را با نوردهی‌های مختلف ثبت می‌کند و با ترکیب آن‌ها با یکدیگر یک تصویر با نوردهی مناسب و داینامیک رنج خوب به شما تحویل می‌دهد.

۱۳- عکاسی ماکرو

لنز ماکرو هم یکی دیگر از چیزهایی است که امروزه در بیشتر گوشی‌های هوشمند به صورت پیش‌فرض وجود دارند. با استفاده از این لنز شما می‌توانید تصاویر ماکروی بسیار خوبی ثبت کنید. برای استفاده از این لنز وارد اپلیکیشن دوربین شوید و در منو گزینه Macro را انتخاب کنید. عکاسی ماکرو می‌تواند برای ثبت جزئیات کوچکی که در زندگی روزمره با چشم غیر مسلح نمی‌توانیم ببینیم بسیار مفید باشد.

عکاسی ماکرو

۱۴- ساعت طلایی

ساعت طلایی در عکاسی به ساعاتی گفته می‌شود که نور طبیعی در بهترین حالت خود قرار دارد. ساعت طلایی معمولا ساعاتی است که آفتاب در حال طلوع یا غروب است و همین موضوع یک نور طبیعی بسیار نرم را در اختیار عکاس قرار می‌دهد تا با استفاده از آن بتوانند تصاویر پرتره بسیار خوبی ثبت کنند. بنابراین از ساعات طلایی غافل نشوید.

۱۵- روزهای ابری

یکی دیگر از ترفندهای نوردهی طبیعی استفاده از روزهای ابری است. همانطور که می‌دانید نور مستقیم خورشید برای عکاسی چندان مناسب نیست و نمی‌تواند در عکاسی پرتره بهترین گزینه باشد. اما در روزهای ابری، ابرها مانند یک Defuser یا یک نرم کننده نور طبیعی عمل می‌کنند و نور شدید خورشید را بسیار نرم می‌کنند. به همین دلیل بهتر است از روزهای ابری برای عکاسی بهره ببرید.

سخن آخر

عکاسی یکی از جذاب‌ترین فعالیت‌هایی است که هر فردی می‌تواند در طول عمرش آن را تجربه کند. امروزه هم به لطف گوشی‌های هوشمندی که در دسترس همه افراد قرار دارد، لازم نیست برای تجربه این فعالیت بسیار جذاب هزینه زیادی بپردازید و تنها می‌توانید با استفاده از گوشی موبایل خود بهترین عکس‌های ممکن را ثبت کنید.

باعث افتخار است تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، امیدواریم مطالبی که در بالا ذکر شد، توانسته باشد جواب تمامی سوالات شما را در مورد نحوه‌ی عکاسی با دوربین موبایل داده باشد.

اگر شما هم نکته دیگری می‌دانید که ما به آن اشاره نکردیم، ممنون می‌شویم در قسمت کامنت‌ها برایمان بنویسید.

مطالب پیشنهادی برای شما
1 نظر
  1. پری می گوید

    خوب

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.