راهنمای خرید دوربین فیلمبرداری + قیمت در بازار ایران ۱۴۰۲

دوربین گوشی‌های همراه پیشرفت زیادی کرده‌اند اما هنوز دوربین حرفه‌ای اولین گزینه‌ی تولیدکنندگان محتواست. امکاناتی که برای ضبط در موقعیت‌های مختلف و تدوین بهتر توسط این دوربین‌ها ارائه می‌شوند کمک بسیاری به بالا رفتن کیفیت ویدئوی بلاگرها و فیلم‌برداران می‌کند. در این مقاله راهنمای جامعی برای خرید دوربین حرفه‌ای در اختیار شما قرار داده‌ایم و در نهایت هم سری به بازار ایران و قیمت دوربین‌ها در سال ۱۴۰۲ می‌زنیم. با ما همراه باشید.

نکات مهم در خرید دوربین فیلمبرداری

قبل از رفتن به سراغ ویژگی‌های دوربین‌ها چند مورد را باید در نظر بگیرید:

۱- بودجه

دنیای دوربین‌ها پر است از دوربین‌های مختلف با امکانات متفاوت. برای آن که دامنه انتخاب را محدود کنید و سردرگم نشوید ابتدا حدود مبلغی که می‌خواهید و می‌توانید هزینه کنید را مشخص کنید. در بازه‌ی قیمتی مدنظرتان راحت‌تر می‌توانید دوربین‌ها را مقایسه کنید.

۲- هدف از خرید دوربین

برای هر کاربردی، فاکتورهای متفاوتی مدنظر قرار می‌گیرد. بلاگر اینستاگرام می‌خواهید بشوید یا قصد تولید محتوا در آپارات و یوتیوب را دارید؟ آیا دوربین برای استودیو خریداری می‌شود یا ساخت ویدئو تبلیغاتی؟ برای هر نیازی به فاکتورهای متفاوتی باید توجه کنید که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

۳- مهارت

تعداد بالای امکانات در دوربین‌های حرفه‌ای برای کسانی که تجربه‌ی زیادی در تولید محتوا ندارند گیج‌کننده است. به همین دلیل باید با توجه به سطح مهارت خود دوربین مطلوب خودتان را پیدا کنید.

در بعضی دوربین‌ها گزینه‌ی Beginner friendly mode (حالت مناسب برای مبتدی‌ها) دارند که استفاده از قابلیت‌ها را برای تازه‌کارها راحت‌ می‌کند. اگر در شروع کار هستید می‌توانید پیش از خرید وجود این گزینه را در دوربین‌ها بررسی کنید.

۴- همه چیز دوربین نیست

گرچه دوربین فیلمبرداری مهم‌ترین عامل در کیفیت ساخت ویدیو است اما تنها عامل موثر نیست. علاوه بر دوبین باید نورپردازی مناسب، تجهیزات صدا و تدوین حرفه‌ای را هم در نظر بگیرید.

۵- لوازم جانبی

هر دوربین لوازم جانبی مثل تجهیزات صدا، لنزهای مختلف و موارد دیگر را دارد که ممکن است لازم باشد آن‌ها را هم تهیه کنید. همچنین کسانی که در کار تبلیغات و استودیوها هستند متناسب با شرایط فیلم‌برداری نیاز به آفیش وسایل دارند. اگر قصد استفاده حرفه‌ای و مستمر از دوربین را دارید حتما پیش از خرید بررسی کنید که آیا لوازم جانبی برندی که می‌خواهید خرید کنید در بازار به سادگی در دسترس است یا خیر.

برای آشنایی بیشتر با تجهیزات مورد نیاز می‌توانید مقاله چک‌لیستِ تجهیزات موردنیاز برای تولید محتوای ویدیویی را مطالعه کنید.

تفاوت دوربین‌های DSLR و دوربین‌های بدون آینه (Mirrorless)

نسل قبلی دوربین‌های فیلمبرداری و عکاسی DSLR بود. در این مدل آینه‌ای وجود دارد که نور وارد شده از لنز را به سمت ویزور (محلی که چشم قرار می‌گیرد و پیش از عکاسی تصویر روبرو را می‌بینید) هدایت می‌کند. در دوربین‌های نسل جدید این آینه حذف شده است. این کار باعث شد تا وزن دوربین کمتر شود. همچنین امکانات دیگری اضافه شدند، مثلا برای ویدئوها وابستگی به نور کمتر و توانایی فوکوس بیشتر شد.

به طور کلی قیمت دوربین‌های DSLR از دوربین‌های بدون آینه کمتر است اما این مورد تنها شاخص اثرگذار بر قیمت نیست.

تفاوت دوربین‌های DSLR و دوربین‌های بدون آینه (Mirrorless)

فاکتورهای انتخاب دوربین فیلمبرداری

۱- سنسور

سنسور قطعه‌ای در محل اتصال لنز به بدنه‌ی دوربین است. این قطعه، نور را به سیگنال‌های الکترونیکی تبدیل می‌کند و در نهایت تصویری که می‌بینید را می‌سازد.

سنسور دوربین هرچه بزرگتر باشد کیفیت تصویر بیشتری ایجاد می‌کند و البته گران‌تر است. همچنین اشیایی که در پس‌زمینه هستند با جزییات و شفافیت بیشتری دیده می‌شوند.

برای کاربردهای حرفه‌ای معمولا از سنسورهای Full Frame یا Medium Format استفاده می‌کنند اما برای استفاده در شبکه‌های اجتماعی و آپارات سنسورهای APS-C و 1-inch مناسب است.

۲- رزولوشن

هرچه رزولوشن دوربین بیشتر باشد کیفیت تصویر، وضوح رنگ‌ها و جزییات اشیا بیشتر است. اگر می‌خواهید فیلم‌هایی که می‌گیرید را در صفحات نمایش بزرگ پخش کنید حتما از دوربین‌های رزولوشن بالا استفاده کنید. برای تولیدمحتوا در آپارات و سایر شبکه‌های اجتماعی توصیه می‌شود از دوربین‌های Full HD استفاده کنید.

نکته مهم در انتخاب رزولوشن‌های بالا مثل ۴K و ۸K هماهنگی آن با کیفیت ابزار تدوین و نمایش شماست. کامپیوتری که با آن تدوین می‌کنید باید قدرت نمایش رزولوشن بالا را داشته باشد. همچنین وقتی با کیفیت بالا ضبط می‌کنید حجم فایل خروجی بیشتر می‌شود. این مسئله هم حافظه‌ی دوربین را زودتر پر می‌کند و هم در زمان بارگذاری ویدئو در سایت وشبکه‌های اجتماعی زمان بیشتری می‌برد.

اگر نیاز به کم کردن حجم ویدئو داشتید می‌توانید از نرم‎‌افزار Handbrake استفاده کنید.

۳- دیافراگم (Lens Aperture)

میزان باز شدن دیافراگم باعث می‌شود که ورود نور کم و زیاد شود. هرچه عدد دیافراگم پایین‌تر باشد میزان نوری که وارد آن می‌شود بیشتر است. با دیافراگم خوب وابستگی شما در تولید محتوا به نورپردازی مناسب کمتر می‌شود.

در مشخصات دوربین یا بر روی لنز حداکثر و حداقل میزان گشودگی دیافراگم را می‌نویسند. مثلا f/۳.۵ – ۵.۵ یعنی گشودگی دیافراگم حداکثر ۳.۵ و حداقل ۵.۵ است.

دیافراگم (Lens Aperture)

۴- زوم

زوم میزان نزدیک یا دور شدن به سوژه است. احتمالا عکس‌های حشرات را دیده‌اید که ابعاد کوچکی دارند اما با زوم مناسب تصویر باکیفیتی از فاصله دور گرفته شده است. قابلیت زوم به شما کمک می‌کند که بدون تغییر بتوانید روی افراد یا اشیا مختلف در تصویر تمرکز کنید.

زوم دو حالت دارد. زوم اپتیکال که خود لنز حرکت می‌کند و زوم دیجیتال که فرآیندی کامپیوتری در بدنه دوربین است. برای بالابردن کیفیت خروجی‌ها حتما از زوم اپتیکال استفاده کنید و در هنگام خرید به آن توجه کنید.

۵- ایزو (ISO)

ایزو به میزان حساس بودن دوربین به نور گفته می‌شود. هرچه ایزو بالاتر باشد برای فیلم‌برداری در نور کم مناسبت‌تر است. مثلا ایزوهای ۱۰۰ تا ۴۰۰ برای شرایط طبیعی نور در روز مناسب است اما در شب و هنگامی که تجهیزات نورپردازی ندارید ایزو ۱۶۰۰ و بالاتر نیاز است.

۶- فریم ریت

ویدئو در واقع تشکیل شده از چندین عکس است که در مدت زمان کوتاهی گرفته می‌شوند. هرچه فریم‌ریت بیشتر باشد پیوستگی و کیفیت ویدئو بیشتر است. در فریم‌‌ریت‌های پایین ممکن است احساس کنید که ویدئوی در حال پخش وقفه‌های کوتاهی دارد. معمولا فریم‌ریت‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. بین ۲۴ تا ۶۰ است. فریم ریت ۳۰ برای آپارات یا یوتیوب مناسب است.

فاکتورهای مهم دیگری که باید به آن توجه کنید

پیش از بررسی دوربین‌های فیلم‌برداری مناسب بهتر است چند نکته‌ی دیگر را هم مرور کنیم.

  • بیشتر دوربین‌ها امکان اضافه کردن حافظه‌ی خارجی را دارند و کارت SD را پشتیبانی می‌کنند.
  • اگر قصد خرید تجهیزات صدا را ندارید حتما از کیفیت مناسب ضبط‌کننده‌ در بدنه دوربین مطمئن شوید.
  • اگر می‌خواهید از دوربین در سفر استفاده کنید یا برای ساخت ویدئو تبلیغاتی می‌خرید و به لوکیشن‌های مختلف می‌روید حتما وزن دوربین را هم بررسی کنید.
  • بعضی از دوربین‌ها محدودیتی در ضبط مستمر ویدئو دارند و بیش از 30 دقیقه را بدون وقفه ضبط نمی‌کنند. البته در نسل جدید دوربین‌ها این حالت کمتر است اما اگر قصد ضبط ویدئوهای طولانی برای آپارات یا یوتیوب را دارید حتما این مسئله را بررسی کنید.

بررسی و قیمت دوربین‌های‌ فیلمبرداری (اردیبهشت ۱۴۰۲)

در پایان چند دوربین مناسب برای فیلمبرداری (با قابلیت عکاسی) را با هم بررسی می‌کنیم.

هر دوربینی یک لنز هم دارد. مشخصات لنز را قبل از خرید بررسی کنید. بعضی از فروشگاه‌های اینترنتی و حضوری امکان فروش بدنه‌ی دوربین بدون لنز را هم دارند که در این صورت باید قیمت لنز را جداگانه حساب کنید.

دوربین بدون آینه Canon EOS M50 Mark II

دوربین‌های بدون آینه کانن معمولا سبک و خوش‌دست هستند. این دوربین نیز با ۵۸۷ گرم (همراه با لنز) برای کسانی که می‌خواهند دوربین را با خود به مکان‌های مختلف ببرند مناسب است.

لنزی که در این مدل قرار دارد ۴۵-۱۵ میلی‌متر است و میزان گشودگی دیافراگم ۶.۳ـ۳.۵ است. ضبط‌کننده صدای خود دوربین هم کیفیت مناسبی دارد. صفحه نمایش آن ۳ اینچی، لمسی همراه با امکان چرخش ۳۶۰ درجه است. ضمنا محدودیت ضبط ۳۰ دقیقه‌ای نیز دارد.

  • قیمت: ۳۷.۵ میلیون تومان
  • ۲۴ مگاپیکسل
  • سنسور APS-C CMOC
  • فیلمبرداری با ۳۰ فریم بر ثانیه با کیفیت ۴K و ۶۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD
دوربین بدون آینه Canon EOS M50 Mark II

دوربین بدون آینه Sony Alpha a۶۱۰۰ kit ۱۶-۵۰mm and ۵۵-۲۱۰mm

دوربین‌های سونی چند سالی است که مورد علاقه و توجه عکاسان و فیلمبرداران حرفه‌ای شده است. زمانی بین عکاسان، صحبت از کانن و نیکون مانند صحبت از استقلال و پرسپولیس بود اما حالا سونی سلطه‌ی این دو برند را از بین برده است.

دوربین Alpha a6100 سونی وزن بدنه‌ی کمی دارد و ۳۹۶ گرم است. بیشتر دو نوع لنز در کیت هست. لنز ۵۵-۱۶ میلی‌متر و لنز ۲۱۰-۵۵ میلی‌متر. صفحه نمایش آن ۳ اینچی، نوع آن LCD و لمسی است. ورودی میکروفون دارد اما خروجی هدفون ندارد.

  • قیمت: ۴۰ میلیون تومان
  • ۲۴ مگاپیکسل
  • سنسور APS-C CMOC
  • فیلمبرداری با ۳۰ فریم بر ثانیه با کیفیت ۴K و ۱۲۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD

دوربین بدون آینه Sony zv e10

این دوربین سونی موردعلاقه ولاگرها و تولیدکنندگان محتواست. بدنه آن ۳۶۳ گرم است و برای سبک شدن منظره‌یاب الکترونیکی را حذف کرده است. به همین دلیل دوربین سونی zv e۱۰ بیشتر موردعلاقه ویدئوسازهاست تا عکاسان. همچنین کیفیت ضبط صدای مطلوبی دارد، عمر باتری آن بالاست و خروجی هدفون و میکروفون دارد.

ضمنا قابلیت تبدیل شدن به وب‌کم و پخش زنده را هم دارد.

  • قیمت: ۵۰ میلیون تومان
  • ۲۴ مگاپیکسل
  • سنسور APS-C CMOC
  • فیلمبرداری با ۶۰ فریم بر ثانیه با کیفیت ۴K و ۱۲۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD
دوربین بدون آینه Sony zv e10

دوربین بدون آینه Canon EOS RP

دوربین Canon RP بدنه‌ی محکمی دارد و برای سفر یا فیلم‌برداری در لوکیشن‌های مختلف مناسب است. وزن بدنه هم ۴۸۵ گرم است. همچنین نمایشگر آن مانند دو مورد قبلی ۳ اینچ است، لمسی و بازشو.

سنسور این دوربین اما Full Frame است که به شما امکان می‌دهد تا تصاویر بهتری را ضبط کنید. میکروفون استریو آن هم برای ضبط صدا حین فیلم‌برداری مناسب است.

  • قیمت: ۵۵ میلیون تومان
  • ۲۶ مگاپیکسل
  • سنسور Full Frame CMOC
  • فیلمبرداری با ۲۵ فریم بر ثانیه با کیفیت ۴K و ۶۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD

دوربین بدون آینه Canon EOS R

دوربین Canon R شباهت بسیاری با دوربین محبوب Canon 5D Mark iv دارد با این تفاوت که بدون آینه است. سنسور Full Frame آن باعث می‌شود که تصاویر با کیفیت بیشتری ضبط شوند. همچنین این دوربین برای عکاسی و ضبط ویدئو در نور کم مناسب است و کیفیت رنگ بهتری هم دارد.

وزن این دوربین از نقاط ضعف آن است که در مقایسه با سایر دوربین‌هایی که معرفی کردیم سنگین‌تر است و ۶۶۰ گرم وزن دارد.

  • قیمت: ۸۵ میلیون تومان
  • ۳۰ مگاپیکسل
  • سنسور Full Frame CMOC
  • فیلمبرداری با ۳۰ فریم بر ثانیه با کیفیت ۴K و ۶۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD
دوربین بدون آینه Canon EOS R

دوربین بدون آینه Sony Alpha a7 III Mirrorless

نسل سوم دوربین‌های a۷ از سنسورهای Full Frame استفاده می‌کند اما تلاش شده تا قیمت آن نسبت به دوربین‌هایی با این سنسور و امکانات اقتصادی‌تر باشد. دوربین Alpha a۷ III برای فیلم‌برداری در نور کم مناسب است. سیستم فوکوس قوی آن به شما امکان می‌دهد تا ویدئوهای متنوع‌تری را بتوانید بسازید. همچنین بدنه‌ی آن عایق‌بندی مناسبی دارد تا در آب‌وهوای نامساعد هم بتوانید استفاده کنید.

نمایشگر این دوربین ۳ اینچ است، لمسی و تاشو. عمر باتری بهتری نیز نسبت به مدل‌های دیگر سونی دارد. بزرگترین نقطه ضعف آن وزن بدنه است که ۶۵۰ گرم است.

  • قیمت: ۹۵ میلیون تومان
  • ۲۴ مگاپیکسل
  • سنسور Full Frame BSI-CMOC
  • فیلمبرداری با ۳۰ فریم بر ثانیه با کیفیت ۴K و ۱۲۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD

سخن آخر

در نهایت می‌توان گفت که با افزایش علاقه به تولید محتوای تصویری و ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی، تمایل به خرید دوربین‌های مناسب فیلمبرداری بیشتر شده است. شما هم اگر قصد دارید به این حوزه ورود کنید و از رقبا پیشی بگیرید حتما به فکر خرید دوربین مناسب باشید. اگر به دنبال ایده‌ی جذاب برای شروع این کار هستید پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ی ۸ موضوع و ایده‌ی جذاب برای ساخت ویدئو را مطالعه کنید.

خیلی ممنونیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید و وقت گران‌بهای خود را در اختیار ما قرار دادید، امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

اگر سوالی را برایتان بدون جواب گذاشتیم، برامون در قسمت کامنت‌ها بنویسید، تا سریعا جواب دهیم.

مطالب پیشنهادی برای شما
نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.