این روزها، سیل پیامهای تبلیغاتی مختلف که از کانالهای متنوع در معرض دید مخاطبان قرار میگیرند، بهقدری زیاد هستند که باعث بیزاری مردم از تبلیغات شدهاند. در چنین شرایطی، استفاده از یک استراتژی درست که با انتقال غیر مستقیم و البته موثر پیام تبلیغاتی به مخاطب، سبب کلافهگی و بدبینی وی به برند نیز نشود، میتواند به مهمترین برگ برندهی هر برند و کسبوکاری تبدیل شود؛ این استراتژی موثر در مارکتینگ، چیزی نیست جز بازاریابی پنهان. اگر نمیدانید که بازاریابی پنهان چیست و چه مزایایی دارد، با ما همراه باشید تا همه چیز را در رابطه با یکی از منحصربهفردترین استراتژیهای بازاریابی در عصر حاضر بدانید.
بازاریابی پنهان، تبلیغ بدون تبلیغات!
آیا تاکنون برایتان پیش آمده است که بدون اینکه متوجه شوید، به یک برند خاص علاقه پیدا کنید و ناخودآگاه بهدنبال خرید محصولات آن برند باشید؟ اگر چنین تجربهای دارید، باید بدانید که شما در میدان اثر بازاریابی پنهان قرار گرفتهاید و این علاقهی شما، از استراتژی هوشمندانهی آن برند، در حوزهی مارکتینگ نشات میگیرد. بازاریابی پنهان (Stealth Marketing)، یک روش غیر مستقیم برای تبلیغات است و برندهای مختلف با استفاده از آن، ناخودآگاه مخاطبان را هدف قرار میدهند و پیام دلخواه خود را به ذهن آنان ارسال میکنند.
استفادهی بازیگر نقش اول فیلم از یک مارک شامپو یا بازکردن یک نوشیدنی خاص در یکی از صحنههای سریالهایی که در آپارات یا هر پلتفرم دیگری میبینید، همگی بازاریابی پنهان بهشمار میروند؛ این کار، با تحت تاثیر قراردادن ضمیر ناخودآگاه بینندگان، باعث درگیری ذهنی مخاطبان با آن برند میشود که این موضوع نیز در نهایت، ایجاد علاقه به برند مذکور را در پی خواهد داشت؛ بنابراین، بازاریابی پنهان، نوعی تبلیغات است که در ظاهر تبلیغ نیست و همین موضوع نیز سبب میشود تا واکنشهای منفی رایج در رابطه با تبلیغات مستقیم را بهدنبال نداشته باشد.
برخلاف بسیاری از روشهای بازاریابی که در دنیای امروز مورد استفاده قرار میگیرند، هدف از بازاریابی پنهان، رسیدن به فروش فوری نیست و بیشتر روی ایجاد شوق و علاقه در مشتریان تمرکز دارد. در این روش، برندها، بهدنبال این هستند که با جلب توجه مخاطبان، از این افراد برای معرفی محصولات خود استفاده کنند و از بازاریابی وایرال که توسط مشتریان انجام میشود، نهایت بهره را ببرند.
اگر بخواهیم تاریخچهی این نوع از مارکتینگ را در جهان بررسی کنیم، باید به حدود ۲۰ سال پیش، یعنی سال ۲۰۰۲ برویم. در آن سال، کمپانی سونی اریکسون که اولین گوشی تلفن همراه مجهز به دوربین دیجیتالی را تولید کرده بود، برای بازاریابی محصول جدید خود، راه جدیدی را نیز در پیش گرفت. روش مورد استفاده توسط سونی اریکسون، دقیقا همان کاری بود که امروزه با نام بازاریابی پنهان از آن یاد میشود و روش بسیار مناسبی هم برای تبلیغات بهشمار میرود.
این کمپانی، از ۶۰ بازیگر که در ۱۰ کشور دنیا حضور داشتند، درخواست کرد تا بهعنوان توریست، در سطح خیابانهای شهر ظاهر شوند و از مردم عادی بخواهند تا با گوشی جدید سونی اریکسون، از آنها عکس بگیرند. در حین انجام اینکار، بازیگران، نحوهی کار با این گوشی جدید را به مردم آموزش میدادند و به معرفی قابلیتهای منحصربهفرد این گوشی میپرداختند. شیوه نوین تبلیغات کمپانی سونی اریکسون، سروصدای زیادی در بین مخاطبان بهپا کرد و گوشی جدید این برند نیز به لطف استفاده از بازاریابی پنهان، به یکی از محصولات پرفروش سال ۲۰۰۲ تبدیل شد.
یکی از مهمترین نکاتی که در رابطه با بازاریابی پنهان وجود دارد و باید مورد توجه ویژهی برندها نیز قرار گیرد، ریسک استفاده از این استراتژی است؛ چراکه تکنیکهای مورد استفاده در این نوع بازاریابی، پیچیدگی بالایی دارند و از سوی دیگر، معمولا میزان تاثیرگذاری آنها نیز مشخص نیست. بهترین کار برای کاهش ریسک بازاریابی پنهان و افزایش احتمال اثردهی این نوع تبلیغات، مطالعهی دقیق در زمینهی بازار هدف و پیشبینی واکنش این بازار به بازاریابی پنهان است.
۵ مزیت مهم بازاریابی پنهان
بازاریابی پنهان، یکی از استراتژیهایی است که جایگاه خاصی در دنیای مارکتینگ دارد و بسیاری از برندهای بزرگ و مطرح، بارها از آن استفاده کردهاند؛ دلیل این اتفاق، مزایای زیاد این نوع از مارکتینگ است که در این قسمت به معرفی آنها میپردازیم:
-
تبلیغات مخفیانه
همانطور که در قسمت قبل هم گفتیم، مردم دیگر علاقهای به دیدن تبلیغات ندارند و با روشهای مختلف، مانع از ورود پیامهای تبلیغاتی به میدان توجه خود میشوند. در چنین شرایطی، این نوع مارکتینگ، بهترین گزینه برای تبلیغات بهشمار میرود و بدون ایجاد حس کلافگی در مخاطبان، روی ضمیر ناخودآگاه آنها تاثیر میگذارد.
-
ساخت یک تصویر برند قوی
اولین ارتباط شکل گرفته میان مشتری و برند در بازاریابی پنهان، معمولا یک ارتباط موثر است و همین موضوع نیز سبب شکلگرفتن یک تصویر برند قوی در ذهن مخاطب میشود. تصویر برند قوی، به علاقهی مخاطب و تبدیل وی به یک مشتری وفادار تبدیل میشود و این یعنی موفقیت در مارکتینگ!
-
جلب توجه قبل از عرضه
یکی از بهترین روشهایی که برای ایجاد آمادگی ذهنی در مخاطبان، قبل از عرضهی یک محصول میتوان انجام داد، استفاده از بازاریابی پنهان است. استفاده از این استراتژی، سبب ایجاد اشتیاق در مخاطبان میشود و آنها را برای خرید محصول به محض ارائه به بازار آماده میکند.
-
کاهش هزینهها
حذف هزینههای مربوط به ساخت محتوای تبلیغاتی حرفهای یا بودجهای که برای استفاده از تبلیغات تکرارشونده صرف میشود، از دیگر مزایایی است که باعث شده است تا بازاریابی پنهان، یک روش مناسب در دنیای تبلیغات بهشمار رود.
-
ساخت پایگاه مشتریان بسیار قوی
از دیگر مزایای بازاریابی پنهان که تاثیر بسیار زیادی در محبوبیت این روش در دنیای دیجیتال مارکتینگ نیز داشته است، میتوان به نقش آن برای ایجاد پایگاه مشتریان اشاره کرد. بازاریابی پنهان، یکی از بهترین روشها برای شناسایی مشتریان علاقهمند به برند است و این امکان را برای بازاریابان فراهم میآورد تا با شناسایی این گروه از مشتریان، یک پایگاه مشتریان قوی ایجاد کنند. برای مشاهدهی نمونههای جهانی و موفق از این نوع مارکتینگ اینجا کلیک کنید.
بهطور خلاصه میتوان گفت که بازاریابی پنهان یکی از منحصربهفردترین استراتژیهای موجود در دنیای مارکتینگ است که معمولا توسط برندهای بزرگ و مطرح به کار گرفته شده است؛ البته بد نیست بدانید که این استراتژی، بارها، توسط شرکتهای کوچک نیز مورد استفاده قرار گرفته است و با کمی جستجو میتوان نمونههای موفقی برای استفاده از تبلیغات مخفیانه توسط کمپانیهای کوچک در دنیا پیدا کرد.