رویداد آنلاین یا وبینار چیست؟

آیا پلتفرم‌های پخش زنده همچون آپارات تنها برای استریم بازی کاربرد دارند؟ قطعا این گونه نیست و چنین سرویس‌هایی می‌توانند در ابعاد بسیار گسترده‌تری استفاده شوند؛ از برنامه‌هایی با ساختار و کیفیت برنامه‌های تلویزیونی گرفته تا پخش مسابقات ورزشی به صورت زنده، همچنین برگزاری آنلاین یک رویداد یا کلاس درس. قطعا حضور فیزیکی در یک رویداد و گردهم آمدن جمعیت کنار هم حس کم‌نظیر و متفاوتی دارد، اما ویژگی‌های مثبت برگزاری آنلاین باعث می‌شود که به راحتی از کنار آن نگذریم. در مطلب پیش رو ابتدا توضیحی مختصر درباره رویدادهای آنلاین و وبینار خواهیم داد و در ادامه به موارد جزئی‌تر پرداخته خواهد شد.

تعریف رویداد آنلاین و وبینار

رویداد آنلاین تعریف خاصی نیاز ندارد و به جای این که مهمانان و حضار به صورت فیزیکی و در یک سالن گرد هم جمع شوند، از طریق اینترنت میزبان را تماشا می‌کنند. واژه‌ی وبینار هم ترکیبی از وب و سمینار است که همین تا حد زیادی مفهوم آن را می‌رساند؛ سمینار یا ارائه‌ای که شخص ارائه‌دهنده با ارتباط اینترنتی، محتوای خود را با بینندگان به اشتراک می‌گذارد.

یک رویداد آنلاین در ساختار کلی، مشابه تمام کارهایی است که روی یک بستر لایواستریم انجام می‌شود، اما در جزئیات خود را با دیگر شاخه‌ها مثل استریم بازی‌های ویدیویی متمایز می‌کند. وقتی از رویداد آنلاین صحبت می‌کنیم، بیشتر روی این موضوع تمرکز داریم که یک رویداد معمول مثلا اجرای کنسرت یا نمایش را در بستر اینترنتی اجرا می‌کنیم و لزوما برای همگی در دسترس نیست. این موضوع می‌تواند برای وبینار هم صدق کند. ارائه‌دهنده می‌تواند تنها برای عده‌ی محدودی تصویر و صدای خود را در دسترس قرار دهد. مثل کلاس‌های درس که تنها شاگرد یا دانشجو قادر است در آن شرکت کند.

تجهیزات لازم برای برگزاری یک رویداد آنلاین، بسته به نوع رویدادی که در نظر دارید متفاوت است. اگر دوست دارید رویداد خود را به شکلی ساده برگزار کنید، وبکم لپتاپ هم کفایت می‌کند. اگر رویداد بزرگ‌تری دارید که قصد دارید با چند دوربین آن را فیلمبرداری کنید، به یک تیم سیار، میز سوییچ و کارت کپچر برای گرفتن تصویر روی کامپیوتر نیاز دارید. اگر هم قصد برگزاری یک رویداد حرفه‌ای را دارید، توصیه ما به شما این است که یک استودیو را برای برگزاری رویداد خود رزرو کنید. یادتان باشد که در تمام این حالات، به یک اینترنت مناسب برای پخش زنده خود نیاز خواهید داشت.

مزیت‌های برگزاری یک رویداد به صورت آنلاین چیست؟ 

در ابتدای مطلب هم گفته شد که برگزاری یک رویداد به صورت فیزیکی و جمع شدن افراد گرد هم و ملاقات به صورت رودررو، حس متفاوتی دارد که بسیاری آن را ترجیح می‌دهند، ولی در برگزاری رویداد به صورت آنلاین نکات مثبتی نهفته است که باعث می‌شود گزینه‌ی وسوسه‌کننده‌ای باشد:

  • هزینه‌ی کمتر: در برگزاری مراسم یکی از اولین و مهم‌ترین چیزهایی که باید در نظر گرفت محل برگزاری است. جایی مثل تالار یا سالن که معمولا باید آن را اجاره کرد و هزینه‌ی کمی هم ندارد. رویداد آنلاین در اولین وهله خیال‌تان را از این مسئله به طور کامل راحت می‌کند و به جای خرج برای سالن، آن پول را می‌توانید صرف امکانات دیگر بکنید. حتی در حالت آنلاین می‌توان از امکانات کمتری در عین حفظ کیفیت نتیجه استفاده کرد که باز هم هزینه را کاهش می‌دهد. حتی در صورت استفاده از سرویسی چون پخش زنده‌ی آپارات می‌توانید بدون هیچ هزینه‌ای رویداد خود را پخش کنید.
  • دسترسی راحت‌تر: حضور در یک رویداد یا مراسم برای افرادی که محل زندگی‌شان از محل برگزاری فاصله‌ی زیادی دارد، همواره یک چالش بزرگ است. به خصوص در ایران می‌بینیم که بسیاری از این گونه اتفاق‌ها در شهرهای بزرگ مثل تهران، اصفهان یا شیراز رخ می‌دهد و در نتیجه کار برای افرادی که در شهرها و استان‌های دیگر زندگی می‌کنند سخت‌تر می‌شود. اما پخش آنلاین یک تجربه‌ی یکسان را جدا از محل زندگی به تمام بیننده‌های خود ارائه می‌دهد و در نتیجه این افراد مجبور به سفر بین دو شهر نخواهند شد. همچنین در این حالت هر کسی می‌تواند در هر جایی، هر وضعیتی و حتی با وسیله‌ای کوچک مثل گوشی همراه آن را تماشا کند. این دسترسی بیشتری خود مخاطب بیشتری را نسبت به حالت فیزیکی برای شما به ارمغان می‌آورد.
  • تمایل بیشتر به محتوای ویدیویی: با گسترش بستر اینترنت و افزایش سرعت آن، حالا افراد بسیار بیشتری در سراسر جهان تمایل دارند تا وقت زیادی را در اینترنت به تماشای ویدیو و لایواستریم بگذارنند. همین موضوع می‌تواند برگ برنده‌ای برای شما باشد تا مخاطبان بیشتری نسبت به حالت عادی جذب رویداد شما شوند.

در کنار تمام این مزیت‌های کلی، شرایطی که در یک سال گذشته به خاطر شیوع ویروس کرونا تجربه کردیم، برگزاری یک رویداد به صورت آنلاین یا برقراری کلاس‌ها در قالب وبینار را به امری ضروری تبدیل کرده است که نه تنها فواید ذکر شده را دارد، بلکه هر گونه نگرانی از سرایت ویروس را هم از بین می‌برد.

چه تجهیزاتی برای رویداد آنلاین نیاز داریم؟

یکی از مهم‌ترین مسائلی که برای برگزار کردن یک رویداد آنلاین با آن روبرو هستید، میزان تجهیزات و امکانات است. این مورد بستگی به نوع و وسعت رویدادی که دارید بستگی دارد. آیا تنها یک نفر قصد سخنرانی دارد؟ آیا یک گروه موسیقی به اجرای زنده می‌پردازد؟ آیا شاهد یک بحث گروهی هستیم؟ هر کدام از این موارد تعداد متفاوتی از وسایل و تجهیزات را می‌طلبند. بودجه‌ هم فاکتور دیگری است که روی تعداد و همچنین کیفیت تاثیر می‌گذارد. میزان تجربه‌ی شما در این امر و کیفیتی که می‌خواهید ارائه دهید را هم باید در نظر گرفت.

در پایه‌ای‌ترین حالت ممکن، امکانات مورد نیاز شما شامل کامپیوتر، دوربین، میکروفون و یک نرم‌افزار مخصوص استریم است. همچنین باید پلتفرمی را برای پخش زنده انتخاب کنید. برای یک استریم با کیفیت معمولی در حد برگزاری کلاس درس، یک لپ‌تاپ دارای وبکم و میکروفون تمام نیازهای شما را برآورده می‌کند. حتی در صورتی که قصد ارائه‌ی تصویر با کیفیت عالی نداشته باشید، دوربین گوشی همراه هم به کار می‌آید. در سطوح کیفی بالا اما شما حتما به ابزار بهتری نیاز خواهید داشت.

در یک وبینار یا سخنرانی، یک وبکم باکیفیت می‌تواند نیاز شما را تامین کند، اما اگر می‌خواهید تصویر بهتری داشته باشید باید به سراغ دوربین‌های تصویربرداری از برندهای مختلف مثل Sony، Canon و Nikon و دیگر نام‌های مشهور این عرصه بروید. اگر رویدادی دارید که باید از چند نمای مختلف نمایش داده شود، تعداد دوربین‌ها هم افزایش پیدا می‌کند. برای میکروفون هم این مسئله صادق است. یک میکروفون ارزان قیمت لزوما نمی‌تواند صدای شما را در بهترین حالت ممکن دریافت کند و قادر به حذف صداهای اضافی محیط نیست؛ کاری که میکروفون‌های باکیفیت از عهده‌ی آن بر می‌آیند.

رویداد آنلاین وبینار

نورپردازی فاکتور بسیار مهمی در ارائه‌ی یک خروجی تصویر زیبا و عالی است و حتما باید حواس‌تان به این موضوع باشد. محلی که در آن تصویر می‌گیرید در این مسئله اهمیت دارد. برای مثال اگر در اتاق کنار پنجره باشید، باید حواس‌تان به نورهای بیرون مثل نور خورشید در طول روز باشد. پیشنهاد ما این است که سعی کنید از وسایل مخصوص نورپردازی برای این کار کمک بگیرید. برای یک کنفرانس یا ارائه‌ی شخصی وسایلی مثل رینگ لایت کفایت می‌کند، اما در ابعاد بزرگ‌تر مثل اجرای مراسم یا نمایش، شما قطعا به منابع نور بزرگ‌تری چون سافت باکس نیاز خواهید داشت.

رویداد آنلاین رویداد آنلاین

در رویدادهای آنلاین با وسعت زیاد شما با چالش مدیریت تصویر روبرو خواهید شد؛ این که چگونه و چه زمانی بین دوربین‌ها سوییچ کنید یا یک ویدیو به عنوان وله نمایش دهید. در نرم‌افزارهای مخصوص استریم ابزار مدیریت چنین مواردی وجود دارد، اما در صورتی که بودجه‌ی کافی دارید بهتر است به سراغ دستگاه‌هایی مثل Switcher یا Stream Deck بروید. دستگاه اول مخصوص مدیریت دوربین‌هاست که به طور مستقیم به آن‌ها وصل می‌شود و دکمه‌های متعددی روی آن قرار دارد تا بتوان فرمان‌های لازم را اعمال کرد. دستگاه دوم هم بیشتر توسط استریمرهای فعال در حوزه‌ی بازی‌های ویدیویی استفاده می‌شود، اما می‌توان برای مقاصد دیگر هم از آن بهره برد. این دستگاه شامل دکمه‌های مختلف یا یک صفحه‌ی لمسی می‌شود که فرمان‌های دلخواه شما روی آن قرار می‌گیرد و قابل شخصی‌سازی است. همچنین به احتمال زیاد شما به یک کارت کپچر هم نیاز پیدا خواهید کرد. این وسیله برای زمانی کاربرد دارد که شما بخواهید خروجی تصویری یک وسیله را ضبط یا پخش کنید، اما از طریق خود وسیله چنین امکانی وجود ندارد و در نتیجه باید به کامپیوتر وصل شود. کامپیوتری که از آن برای پخش استریم استفاده می‌کنید هم نیازی نیست آن چنان قوی باشد، مگر این که بخواهید از آن برای استریم بازی استفاده کنید. در غیر این صورت تنها باید به رم و پردازنده‌ی آن توجه کنید و اصلا به یک کارت گرافیک قوی احتیاج ندارید.

وبینار

برای نرم‌افزارهای مخصوص پخش زنده و استریم هم گزینه‌های متعددی وجود دارد. پیشنهاد ما به شما استفاده از نرم‌افزار کاملا رایگان OBS است که رابط کاربری آسانی هم دارد و با کمی تمرین می‌توانید به تمام بخش‌های آن مسلط شوید. نرم‌افزار OBS با اکثر پلتفرم‌های رایج برای پخش زنده سازگاری دارد و از این جهت انتخاب بسیار خوبی محسوب می‌شود. این نرم‌افزار را می‌توانید از سایت رسمی آن بدون هیچ هزینه‌ای دریافت کنید. تیم آپارات هم چند مطلب آموزشی برای آن تدارک دیده است که از طریق لینک‌های زیر در دسترس قرار دارند.

آموزش تنظیمات Scenes & Sources در نرم‌افزار OBS

آموزش تنظیمات مهم در نرم‌افزار OBS

معرفی فیلترها در نرم‌افزار OBS

سرویس پخش زنده آپارات چیست؟

سایت آپارات علاوه بر این که یک مرجع برای قرار گرفتن ویدیو با موضوعات مختلف است، بستری بسیار مناسب برای استریم و پخش زنده دارد. پخش زنده آپارات یک سرویس رایگان و کاربردی برای پخش زنده محتوای ویدیویی به صورت آنلاین است. به کمک پخش زنده آپارات شما می‌توانید محتوای ویدئویی خود را به سادگی به صورت زنده برای مخاطبان پخش کنید و از امکاناتی نظیر چت تعاملی و پویا، کیفیت Full HD و ارائه آماری دقیق بهره‌مند شوید. برای شروع پخش زنده می‌توانید از اینجا اقدام کنید.

چگونه پخش زنده را شروع کنم؟

چگونه داشبورد پخش زنده را تنظیم نمایم؟

امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد.

مطالب پیشنهادی برای شما

نظرات بسته شده است.