اگر ویدیو ۳۶۰ درجه ببینید، احساس میکنید خودتان وسط، صحنهای قرار دارید که تماشا میکنید. جالب است نه؟ در این مقاله میخواهیم شما را با این نحوه فیلمبرداری آشنا کنیم. درست کردن همچین ویدیویی، یک تجربه شگفتانگیزی است؛ اما آنقدری که فکر میکنید سخت نیست. کافیست ابزار لازم را داشته باشید. حتی دیدن آن نیز حس خارقالعادهای را به بیننده القا میکند. پس بیایید باهم نحوه ساخت ویدیو ۳۶۰ درجه را یاد بگیریم.
ویدیو ۳۶۰ درجه چیست؟
در مقدمه اشاره مختصری به این نوع ویدئو کردیم. حالا این موضوع را دقیقتر بررسی میکنیم. در واقع شما کارگردان این ویدیوها هستید، هر صحنه و جهتی را میتوانید ببینید که بخواهید. این ویدیوها در نمای ۳۶۰ درجه ضبط میشوند و شما به عنوان بیننده، یک نمای کامل را میبینید. در این ویدیوها، بیننده هر گوشهای از صحنه را که بخواهد کشف میکند و حس ماجراجویی را دارد. چیزی شبیه به واقعیت مجازی. البته باید بگوییم که ویدیو ۳۶۰ درجه با واقعیت مجازی متفاوت است و تفاوت این دو را، در قسمتهای بعدی توضیح میدهیم.
نحوه ضبط ویدیو ۳۶۰ درجه
ضبط کردن این نوع ویدیو، به دوربین ۳۶۰ درجه مخصوص با لنزهای بزرگ نیاز دارد. این دوربینها، قابلیت ضبط ۳۶۰ درجه را دارند. دوربینهای مخصوص این نوع ضبط ویدئوها، میتوانند یک زاویه کامل ۳۶۰ درجه و دو لنز را در کنار هم جای دهند. به جای نمایش یک زاویه دید عادی از محیط، این دوربینها تمام زوایای محیط را ضبط میکنند. فیلمهای گرفته شده با این دوربین، بیننده را در تصویر غرق میکند. درست مانند آن که خودش در صحنه ایستاده است. کیفیت ضبط دوربینهای مخصوص این نوع فیلمبرداری، بسیار بالاست تا بیننده بتواند ارتباطی عاطفی با محیط برقرار کند. اگر دنبال فرصتی برای کشف تکنیکهای تازه و خلاقانه هستید، باید فیلمبرداری ویدیو ۳۶۰ درجه را یاد بگیرید.
لوازم مورد نیاز برای ساخت ویدیو ۳۶۰ درجه
برای آن که بتوانید فیلمبرداری با این تکنیک را شروع کنید، به موارد زیر احتیاج دارید:

- دوربین ۳۶۰ درجه؛
- تلفن هوشمند برای کنترل کردن دوربین؛
- سه پایه، تا دوربین شما نلرزد و در کیفیت فیلم تاثیری نگذارد؛
- میکروفون، تا با آن بتوانید صدا محیط را ضبط کنید؛
- و در آخر یک نرمافزار ویرایش فیلم؛
با داشتن این لوازم، به راحتی میتوانید دوربین را روشن کنید، آن را به گوشی هوشمند موبایل خود وصل و کار ضبط کردن را شروع کنید.
حواستان به ویرایشگر باشد
برای ویرایش کردن ویدیوهای ۳۶۰ درجه، به برنامههای ویرایشگر حرفهایتری نیاز دارید. Adobe Premiere Pro یا Apple’s Final Cut Pro دو video editor مناسب برای این کار هستند. شما با این دو نرمافزار، به راحتی میتوانید ویدیوهایی را ادیت کنید که با این تکنیک فیلمبرداری شدهاند. هر دو این نرمافزارها، روی سیستم عامل ویندوز و سیستم عامل مک، اجراشدنیاند. پس، از این دو نرمافزار برای تدوین فیلمها استفاده کنید.
بهترین زمان و مکان را انتخاب کنید
زمان و محیطی که میخواهید در آن فیلمبرداری کنید بسیار مهم است. شما کنترل چندانی روی محیطی که با لنزهای مخصوص با آن فیلمبرداری میکنند، ندارید. پس مکان فیلمبرداری را طوری انتخاب کنید که تمام محیط برای بیننده لذتبخش باشد و دغدغه حذف کردن صحنه را نداشته باشید. به زمان فیلمبرداری نیز توجه کنید. اکثر دوربینهای مخصوص این ویدیوها، با محیطهای تاریک سازگاری ندارند. پس روز آفتابی و بدون ابر را برای فیلمبرداری انتخاب کنید. روز ابری، کار را پر از مانع میکند. فقط در صورتی از نورهای مصنوعی استفاده کنید، که در تگنا قرار دارید.
درست قاببندی کنید
نکته بعدی که باید به آن توجه کنید، فاصله دوربین از سوژه است. هرچه دوربین تعداد لنز بیشتری داشته باشد، سوژه را باید دورتر از دوربین قرار بدهید. عموما فاصله مناسب سوژه تا دوربین، روی کاتالوگی یا دفترچه راهنمای دوربین نوشته شده است. این فاصله به تعداد لنز و نوع دوربین نیز بستگی دارد. اول مشخص کنید که نوع دوربین شما مونوسکوپی است و یا استریوسکوپی و بعد مکان سوژه را تعیین کنید.
نلرزون!
حتما حتما و حتما از سه پایه دوربین استفاده کنید. دستتان کمی بلرزد، کارتان خراب میشود و ویدیو شما، کیفیت خوبی نخواهد داشت. لرزش را نمیتوانید با هیچ کدام از ابزارهای پریمیر درست کنید. پس حواستان به ثابت بودن دوربین باشد.
تفاوت واقعیت مجازی با ویدیو ۳۶۰ درجه
در ابتدای مقاله ذکر کردیم که واقعیت مجازی با ویدیو ۳۶۰ درجه متفاوت است و نباید این دو را یکی دانست. حالا وقت آن است که بررسی کنیم تفاوت فیلمبرداری ۳۶۰ درجه با واقعیت مجازی چیست و چرا نباید این دو را یکی دانست.
واقعیت مجازی پرتحرکتر از ویدیوی ۳۶۰ درجه است. میتوانیم بگوییم که واقعیت مجازی یک بیشفعالی خاصی دارد. با واقعیت مجازی، مخاطب میتواند هر کجایی که دوست دارد برود و قدم بزند. در این نوع ویدیوها، مخاطب میتواند گوشهوکنار صحنه را کشف کند. اما یک ویدیوی ۳۶۰ درجه، محدودتر است و فقط اجازه کشف مکانهای خاصی را به بیننده میدهد.
واقعیت مجازی را بیشتر در بازیها به کار میگیرند. در این استدیوها، بازیسازان میتوانند یک تایم لاین گسترده برای سرگرم کردن مخاطبینشان درست کنند. یک خط زمانی بیپایان! با این روش بازیکنان میتوانند اتفاقات متعددی را در بازی تجربه کنند. خط زمانی ویدئو ۳۶۰ درجه، برابر با زمانی است که دوربین تصویربرداری کرده است. این زمان نیز، بسیار محدود است.

شما میتوانید ویدئوهای ۳۶۰ درجه را روی کامپیوتر، یوتیوب و آپارات ببینید. فقط کافیست یک پخشکننده ویدیو داشته باشید. این در حالی است که برای استفاده از واقعیت مجازی، حتما باید تجهیزات مناسب و مخصوص بخرید. قطعا عینکهای واقعیت مجازی را دیدهاید. این تجهیزات مخصوص، چندان ارزان نیستند و همه افراد نمیتوانند از خرید آن، بربیایند.
محتوای واقعیت مجازی، بسیار عمیقتر و پیچیدهتر از ویدیوهای ۳۶۰ درجه است. شما میتوانید از یک سوژه فیلم بگیرید و همان بشود محتوای ۳۶۰ درجه شما. درحالی که برای واقعیت مجازی، به داستانپردازیهای عمیقتر و مفصلتری نیاز دارید.
سخن آخر
آموزش و نحوه ساخت ویدیو ۳۶۰ درجه را بررسی کردیم. در این مقاله نکاتی را نیز گفتیم که باید برای فیلمبرداری با دوربینهای ۳۶۰ درجه رعایت کنید. به یاد داشته باشید که همیشه تکنیکهای جدید را امتحان کنید تا ماجراجوییهای جدید و تجربههای تازه داشته باشید. اگر شما هم تجربه ساخت ویدیوهای ۳۶۰ درجه را دارید، حتما در قسمت کامنتها برایمان بنویسید.