طی یک اعلام کاملا غافلگیرکننده، شرکت مایکروسافت از خریداری شرکت اکتیویژن بلیزارد ناشر فرنچایز Call of Duty خبر داد.
در حالی که یکی دو هفتهی اخیر با اخباری مثل احتمال لغو نمایشگاه E3 2022، اضافه شدن تریلوژی هیتمن به گیم پس و خرید زینگا توسط شرکت Take-Two Interactive همراه بود، دیروز یکی از بزرگترین اتفاقات تاریخ صنعت بازیهای ویدیویی اتفاق افتاد.
ابتدا سایت «وال استریت ژورنال» بود که ادعا کرد شرکت مایکروسافت در حال مذاکره با Activision Blizzard ناشر فرنچایز Call of Duty است تا آن را بخرد. پس از آن ژورنالیستهای معتبری از جمله «جیسن شرایر» هم این قضیه را مطرح کردند.
تنها پس از گذشت دو یا سه ساعت بود که این خبر به طور رسمی منتشر شد: مایکروسافت شرکت اکتیویژن بلیزارد را با رقمی معادل ۶۸.۷ میلیارد دلار خریداری کرد. این خرید بزرگترین خرید تاریخ صنعت بازیهای ویدیویی به حساب میآید.
به این ترتیب حالا مایکروسافت علاوه بر سری Call of Duty صاحب فرنچایزهایی چون World of Warcraft و Diablo و Candy Crush و StarCraft و Overwatch از شرکت بلیزارد و همچنین Crash Bandicoot و Tony Hawk محسوب میشود.
خرید اکتیویژن بلیزارد توسط مایکروسافت در حالی رقم خورد که این ناشر آمریکایی طی یک سال گذشته به خاطر گزارشهای بدرفتاری با کارمندان زن و فساد تعدادی از کارمندان ارشد از جمله «بابی کاتیک» مدیرعامل اکتیویژن، تحت فشار و انتقاد شدید قرار دارد.
مدتی پیش حدود ۱۹۰۰ نفر از کارمندان بلیزارد نامهای تنظیم کردند که در آن، خواستار استعفای کاتیک از سمت خود بودند. حتی در اعتراض به این حواشی تعدادی از این افراد جلوی ساختمان بلیزارد تجمع کردند.
این حواشی و تبعات باعث شد تا ارزش سهام اکتیویژن بلیزارد به طور قابل توجهی افت کند؛ اتفاقی که بهترین فرصت را برای مایکروسافت فراهم کرد تا پیشنهاد تصاحب را مطرح کند. مایکروسافت هر سهم اکتیویژن را به ارزش ۹۵ دلار خرید که ۴۵ درصد بالاتر از ارزش واقعی سهام این شرکت در بازار است.
با این خرید حالا مایکروسافت نه تنها اکتیویژن و شرکت Blizzard Entertainment را در اختیار دارد، بلکه شرکت King خالق فرنچایز محبوب Candy Crush هم به خانوادهی ایکسباکس اضافه میشود. البته این اتفاق به صورت رسمی هنوز اتفاق نیفتاده و تکمیل شدن مراحل حقوقی آن تا ژوئن ۲۰۲۳ میلادی طول خواهد کشید.
تا آن زمان اکتیویژن بلیزارد همچنان به عنوان یک شرکت مستقل به فعالیت خود ادامه خواهد داد. بابی کاتیک هم همچنان به عنوان مدیرعامل کار خود را ادامه میدهد، اما طبق ادعای منابع متعددی، او پس از رسمی شدن تصاحب باید سمت خود را ترک کند.
یکی از سوالات مهم پس از چنین اتفاقی این است که حالا کدام فرنچایزها در انحصار پلتفرم ایکسباکس قرار خواهند گرفت؟ خود مایکروسافت و مدیرعامل بخش ایکسباکس «فیل اسپنسر» اعلام کردهاند که برخی از آنها حتی پس از خرید هم برای پلیاستیشن در دسترس خواهند بود.
برای مثال، بازی Call of Duty: Warzone جزو آن مواردی است که قطعا از حالت چندپلتفرمی خارج نخواهد شد، اما این مسئله را نمیتوان با قطعیت برای نسخههای بعدی COD مطرح کرد.
پس از پیوستن رسمی اکتیویژن بلیزارد به خانوادهی ایکسباکس، تمام عناوین این شرکت به سرویس گیم پس اضافه خواهد شد تا به این ترتیب شاهد افزایش خیرهکنندهی ارزش این سرویس باشیم. اسپنسر در این رابطه هم اعلام کرد که تعداد مشترکان سرویس Xbox Game Pass به ۲۵ میلیون نفر رسیده است.